Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ανατροπή! Από πότε θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας τα υβριδικά;

Ελλάδα 12:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ανατροπή! Από πότε θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας τα υβριδικά;

ΝΕΑ

Ανατροπή! Από πότε θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας τα υβριδικά;

ΝΕΑ

Τεράστια ανατροπή με τους «πράσινους φόρους», που επιβάλλει η στρατηγική της ΕΕ, αλλάζοντας ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα.

Advertisement
Advertisement

Οι αλλαγές ξεκίνησαν ήδη από τις θαλάσσιες μετακινήσεις και μεταφορές με επιβολή επίναυλου διοξειδίου άνθρακα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 1/1/2024 (με εξαίρεση τα ελληνικά νησιά κάτω από 200.000 κατοίκους, έως το 2030).

Άμεσα αντιληπτές θα γίνουν από το 2025 και αυξήσεις στις οδικές μεταφορές, κυρίως στα τέλη κυκλοφορίας. Με τα νέα δεδομένα, τα μόνα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που θεωρείται σίγουρο ότι θα έχουν μηδενικά τέλη είναι τα ηλεκτρικά.

Τα νέας τεχνολογίας, όπως τα υβριδικά, που έως τώρα απαλλάσσονταν αναμένεται να επιβαρυνθούν με ένα σχετικά χαμηλό ποσό, βάσει ρύπων. Για τα παλαιά αυτοκίνητα  δεν προβλέπονται μειώσεις, αλλά κίνητρα απόσυρσης και αντικατάστασης με νέα, στο πρότυπο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τις προτάσεις στρατηγικής της Ε.Ε. για τις οδικές μεταφορές, προβλέπεται αυστηροποίηση των προτύπων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για αυτοκίνητα και ημιφορτηγά, απαιτώντας μείωση των μέσων εκπομπών των καινούριων αυτοκινήτων κατά 55% από το 2030 και κατά 100% από το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021. Από το 2035 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν θα έχουν μηδενικές εκπομπές.

Το πρόβλημα

Και μπορεί η συζήτηση στην Ελλάδα ακόμα να γίνεται για το αν και κατά πόσο μπορούν να μειωθούν οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα, όμως η στρατηγική της Ε.Ε. οδηγεί πανευρωπαϊκά:

  • σε συνεχόμενες αυξήσεις φόρων για μια πενταετία σε καύσιμα, υπηρεσίες και προϊόντα που ρυπαίνουν, αλλά ταυτόχρονα και
  • σε έκτακτες ή μόνιμες επιδοτήσεις, στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προγράμματα απόσυρσης οχημάτων και μηχανημάτων με κίνητρα αντικατάστασης με άλλα χαμηλών ή μηδενικών ρύπων σε όλους τους κλάδους της παραγωγής.