Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αναγνώριση διπλωμάτων μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Αλβανίας και Ην. Αραβικών Εμιράτων

Ελλάδα 2:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αναγνώριση διπλωμάτων μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Αλβανίας και Ην. Αραβικών Εμιράτων

ΝΕΑ

Αναγνώριση διπλωμάτων μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Αλβανίας και Ην. Αραβικών Εμιράτων

ΝΕΑ

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διπλωματικές διαδικασίες  και εκκρεμούν μόνοοι εκδόσεις των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Advertisement
Advertisement

Χωρίς να χρειάζεται να τρέξουν να εκδώσουν Διεθνή Άδεια Οδήγησης θα μπορούν να οδηγούν σε λίγο καιρό οι Έλληνες οδηγοί που θα βρεθούν στη Σερβία, την Αλβανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και το αντίθετο δηλαδή οι πολίτες και οδηγοί των παραπάνω χωρών που θα βρεθούν στην Ελλάδα.

Ειδικότερα η Ελληνική Δημοκρατία προχώρησε πρόσφατα στην Κύρωση των διμερών Συμφωνιών που είχε συνάψει με τη Δημοκρατία της Σερβίας (13 Ιουλίου 2017), τη Δημοκρατία της Αλβανίας (11 Μαΐου 2018) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (27 Μαρτίου 2019), για την αμοιβαία αναγνώριση και ανταλλαγή των αδειών οδήγησης που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές των Συμβαλλόμενων Μερών.

Advertisement
Advertisement

Με τις παραπάνω διμερείς Συμφωνίες, τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν σε γενικές γραμμές τα εξής :

α) Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα αναγνωρίζουν αμοιβαία για οδήγηση στο έδαφός τους τις ισχύουσες εθνικές άδειες οδήγησης που εκδίδονται από το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος, σε περίπτωση κατόχων αδειών οδήγησης που δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους στο έδαφος του Συμβαλλόμενου Μέρους που εισέρχονται.

β) Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ανταλλάσσουν τις ισχύουσες εθνικές άδειες οδήγησης που εκδίδονται από το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος, στην περίπτωση κατόχων αδειών οδήγησης στους οποίους έχει παρασχεθεί συνήθης διαμονή στο έδαφος του αντίστοιχου Συμβαλλόμενου Μέρους. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται κατ’ ουσίαν ευέλικτη διαδικασία ανταλλαγής, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή χωρίς τη διεξαγωγή θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων, αλλά με την προσκόμιση μόνον των ιατρικών πιστοποιητικών.

Advertisement

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ανωτέρω νόμοι προβλέπουν ως είθισται στην περίπτωση Κύρωσης διμερών Συμφωνιών, ότι οι παραπάνω Συμφωνίες θα τεθούν σε ισχύ, όταν δια της διπλωματικής οδού τα Συμβαλλόμενα Μέρη γνωστοποιήσουν και βεβαιώσουν εκατέρωθεν ότι έχουν ολοκληρώσει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη θέση τους σε ισχύ.

Σχετικά με το θέμα αυτό και σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διμερής Συμφωνία με τη Σερβία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διπλωματικές διαδικασίες  και εκκρεμεί μόνον η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης), ενώ οι Συμφωνίες με την Αλβανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτιμάται ότι θα τεθούν σε ισχύ σε χρονικό διάστημα περίπου 1 – 2 μηνών. Σε κάθε περίπτωση, όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διπλωματικές διαδικασίες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εκδώσει αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό! Αυτές είναι οι αλλαγές στους δασμούς των αυτοκινήτων

Τον Ιούνιο το σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση

Advertisement

Ποια οχήματα πρέπει να περάσουν από ΚΤΕΟ το 2020