Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αμόλυβδη ή super αμόλυβδη;

Ελλάδα 14:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αμόλυβδη ή super αμόλυβδη;

ΝΕΑ

Αμόλυβδη ή super αμόλυβδη;

ΝΕΑ

Για πολλούς κάνει διαφορά εκτός από την τιμή και στην απόδοση η επιλογή της super αμόλυβδης έναντι της απλής αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι.

Advertisement
Advertisement

Η ερώτηση όταν επισκέπτεται κανείς το πρατήριο, είναι πλέον δεδομένη: «Να σας βάλω την «ενισχυμένη» που κάνει καλό στον κινητήρα»;

Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ της «απλής» και της super αμόλυβδης; Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ο αριθμός οκτανίων (RON). Η βαθμονόμηση με βάση τα οκτάνια, αντικατοπτρίζει το πόσο ευαίσθητο είναι το καύσιμο στην ανάφλεξη, κάτι που έχει άμεση σχέση και με την προδιάθεση του κινητήρα για προανάφλεξη– αυτό που οι παλιότεροι έλεγαν «πειράκια».

Advertisement
Advertisement

Φυσικά, για στα σύγχρονα αυτοκίνητα τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, αφού η κεντρική μονάδα διαχείρισης του κινητήρα τροποποιεί τις παραμέτρους της τροφοδοσίας με τέτοιο τρόπο που να αποφεύγονται οι «κακοτοπιές» του είδους. Άρα, πρακτικά, στη σημερινή πραγματικότητα το θέμα της προανάφλεξης δεν παρατηρείται, σε κανονικές συνθήκες.

Μπορεί να παρουσιαστεί αν ο κινητήρας έχει ένα –ή και παραπάνω- πρόβλημα που τον οδηγεί σε σοβαρές δυσλειτουργίες. Σε έναν βενζινοκινητήρα, το καύσιμο αναμιγνύεται με τον αέρα, στη συνέχεια συμπιέζεται και αναφλέγεται από τον σπινθήρα του μπουζί. Όταν συμβεί αυτό, το μείγμα καίγεται σπρώχνοντας το πιστόνι.

Advertisement

Στην πραγματικότητα, η διαφορά που κάνει η βενζίνη με τα περισσότερα οκτάνια, έχει να κάνει με την «επιβολή» κατά κάποιο τρόπο, της πιο «επιθετικής» ρύθμισης από τον εγκέφαλο του κινητήρα στη διαδικασία του ψεκασμού και της τροφοδοσίας γενικότερα, έτσι ώστε να προκύψει ελάχιστη παραπάνω απόδοση από τον κινητήρα.

Advertisement

Πρέπει να πούμε πως τις περισσότερες φορές, η διαφορά είναι αμελητέα και ανεπαίσθητη ακόμα και για τον οδηγό. Ωστόσο, είναι βασικό το να διασφαλίζει ο οδηγός με την επιλογή του τις καλύτερες δυνατές συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα και υπό αυτό το πρίσμα, η επιλογή της κατά τεκμήριο ποιοτικότερης super αμόλυβδης, είναι μόνοδρομος για να πετύχει κάποιος κάτι τέτοιο.

Advertisement

Η διαφορά από τα 95 στα 98 ή στα 100 οκτάνια, έχει περισσότερο να κάνει με την… τσέπη του ιδιοκτήτη, καθώς οι τιμές για τη super αμόλυβδη είναι ακόμα πιο υψηλές από τις αρκετά τσιμπημένες τιμές της βενζίνης σήμερα. Η επιλογή της όμως έχει ένα πλεονέκτημα που μπορεί να μην γίνεται αισθητό άμεσα, κάνει καλό όμως στη μακροημέρευση του κινητήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Που θα βρείτε φθηνή βενζίνη, diesel και υγραέριο κίνησης!
Σοκ: Πάνω από τα 2 ευρώ θα φτάσει η βενζίνη – Τι φταίει;
Οι γυμνές φωτό της Τζάκι Κέννεντι που σόκαραν την υφήλιο