Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτός ήταν ο φόβος και ο τρόμος της δεκαετίας του ’80!

Ελλάδα 3:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτός ήταν ο φόβος και ο τρόμος της δεκαετίας του ’80!

ΝΕΑ

Αυτός ήταν ο φόβος και ο τρόμος της δεκαετίας του ’80!

ΝΕΑ

H Lamborghini Countach δεν ήταν ποτέ ένα αργό αυτοκίνητο για την εποχή του. Όμως η «ιδιωτική πρωτοβουλία» έφερε κάποιες από αυτές στα όριά τους. Και στην σφαίρα του μύθου.

Advertisement
Advertisement

Για την Lamborghini Countach έχουν γραφεί πολλά και δικαιολογημένα. Το απίστευτο σχεδιαστικό δημιούργημα του Marcello Gandini που κλείνει σχεδόν 50 χρόνια, ήταν και παραμένει ένα από τα πιο καθηλωτικά αυτοκίνητα που βγήκαν ποτέ σε παραγωγή.

Πίσω από τον οδηγό βρισκόταν ο κλασικός V12 της εταιρίας, ο οποίος ήταν κάτι εξωπραγματικό για την εποχή του, με την ιπποδύναμη να φθάνει ακόμα και τα 455 άλογα, στην έκδοση με τέσσερις βαλβίδες και τα έξι Webber του 1985.

Παρά τις κορυφαίες επιδόσεις για τα δεδομένα της εποχής, η ισχύς αυτή δεν ήταν αρκετή σε όσους έβλεπαν τις τεράστιες δυνατότητες του ατμοσφαιρικού V12. Και πριν καν την εμφάνιση του τετραβάλβιδου μοτέρ, είχαν ήδη αρχίσει τα “σκαλίσματα” από διάφορους πελάτες της εταιρίας προσπαθώντας να τον συνδυάσουν με turbo.

Advertisement
Advertisement

H ίδια η εταιρία δεν ήθελε να ανακατευτεί με την χρήση υπερσυμπιεστή. Οπότε ανέλαβε η ιδιωτική πρωτοβουλία ενός φανατικού της μάρκας. Το όνομά του ήταν Max Bonbar και ήταν ο ιδιαίτερα δραστήριος αντιπρόσωπος της Lambo στην Ελβετία.

Αφού δεν κατάφερε να πείσει την εταιρία να βγάλει μία τέτοια έκδοση, ανέλαβε ο ίδιος να δημιουργήσει όχι μία αλλά δύο turbo Countach για τον εαυτό του.

Advertisement

Ο Βonbar αγόρασε μία LP400 S το 1980 με την βοήθεια ενός γνωστού μηχανικού της εποχής, του Γερμανού Franz Albert κατάφερε να βάλει τούρμπο στον κινητήρα της Lamborghini. Δεν γνωρίζουμε πολλά για το συγκεκριμένο πρώτο αυτοκίνητο, πέρα από το γεγονός ότι ο 3,9 λίτρων κινητήρας έφθασε να αποδίδει 700 άλογα.

Advertisement

Το αυτοκίνητο ολοκληρώθηκε και βάφτηκε σε ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα ενώ είχε αρκετές προσθήκες στο αεροδυναμικό πακέτο. Για πολλά χρόνια θεωρείτο χαμένο ή κατεστραμμένο, όμως πριν λίγο καιρό βρέθηκε και μάλιστα σε αρκετά καλή κατάσταση.

Όμως ο Bobnar δεν σταμάτησε στις δύο πρώτες. Αγόρασε και μία LP500 S στην οποία μείωσε την συμπίεση, άλλαξε τα 45άρια Weber και πρόσθεσε turbo. Me πίεση στο 1,5 bar η ισχύς ξεπέρασε τους 750 ίππους, και η ροπή τα 876 Nm, διπλάσια από την εργοστασιακή απόδοση.

Advertisement

Για να αντέξει την ισχύ, είχε ενισχυθεί το πεντατάχυτο κιβώτιο, ενώ σύμφωνα με τις φήμες κατάφερνε να κάνει το 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 3,6 δευτερόλεπτα, και η τελική του ταχύτητα είχε υπολογιστεί στα 332 χιλιόμετρα την ώρα.

Μιλάμε δηλαδή για επιδόσεις που ξεπερνούν οτιδήποτε υπήρχε εκείνη την εποχή στην αγορά, και που μπορούν να σταθούν άνετα και στην σημερινή εποχή.

Η συγκεκριμένη βάφτηκε μαύρη, απέκτησε διάφορα έξτρα στοιχεία στον εξοπλισμό και μαύρο σαλόνι. Άλλαξε χέρια πολλές φορές, και πλέον βρίσκεται στα χέρια συλλέκτη στην Γερμανία.

Αν και πολλοί δεν γνωρίζουν την ιστορία τους, οι δύο αυτές Countach παραμένουν ακόμα και σήμερα δύο αυτοκίνητα που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους, με επιδόσεις που ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Lamborghini Huracan εμπνευσμένη από το Cyberpunk (+video)
H διάδοχος της Lamborghini Aventador θα έχει 1.000 ίππους;
Απίστευτο: Δύο Lamborghini Aventador Ultimae τράκαραν μεταξύ τους (+video)