Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αυτοκίνητο: 9+1 μυστικά για οικονομία

Ελλάδα 13:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτοκίνητο: 9+1 μυστικά για οικονομία

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αυτοκίνητο: 9+1 μυστικά για οικονομία

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα καύσιμα των αυτοκινήτων μας είναι ένα σημαντικό έξοδο κάθε μήνα και εμείς σας βοηθάμε να κάνετε οικονομία αποκαλύπτοντας σας 10 μικρά μυστικά.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την κατανάλωση στο αυτοκίνητο σας.

Οι συμβουλές για την οικονομική οδήγηση είναι τόσο παλιές όσο και η ίδια η διαδικασία της οδήγησης και σίγουρα παλαιότερες από τις σχολές οδηγών.

Στο παρελθόν ήταν ο φόβος για να μην τελειώσει το καύσιμο πριν φτάσει κανείς στον προορισμό του (η κατανάλωση βενζίνης στα παλαιότερα αυτοκίνητα ήταν πρόβλημα) και μετά ήρθε η οικονομία λόγω ενεργειακής κρίσης και έλλειψης καυσίμων.

Advertisement
Advertisement

Στα ενεργειακά προβλήματα προστέθηκαν και τα περιβαλλοντολογικά και η οικονομία βενζίνης έγινε στυλ οδήγησης ή ακόμα και… μάθημα, ενώ έγινε… ανάγκη με την εκτόξευση της τιμής των υγρών καυσίμων. 

Εμείς θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικά μυστικά, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε μεγαλύτερη οικονομία.

1. Βάλτε το σωστό είδος βενζίνης

Advertisement

Τα περισσότερα αυτοκίνητα λειτουργούν μια χαρά με την απλή αμόλυβδη. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας για να βεβαιωθείτε ποιο είδος βενζίνης είναι το πιο κατάλληλο (πόσα οκτάνια).

2. Μην οδηγείτε επιθετικά

Advertisement

Αποφύγετε την επιθετική οδήγηση και το απότομο ξεκίνημα. Όλα τα αυτοκίνητα καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη σε ταχύτητες πάνω από 90 χλμ./ώρα. Έτσι όταν οδηγείτε με 90 χλμ./ώρα αντί για 120 κερδίζετε 25%. Επιπλέον κρατήστε σταθερή ταχύτητα στο ταξίδι. Οι ξαφνικές αυξομειώσεις δεν βοηθούν.

3. Συντηρήστε το αυτοκίνητό σας

Μια συμβουλή, που βοηθά στην ασφάλεια σας αλλά και στην οικονομία. Το σωστά συντηρημένο αυτοκίνητο, αποδίδει καλά και σας προσφέρει και τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση. Βουλωμένα φίλτρο αέρα, βενζίνης, ή και μπεκ στο σύστημα ψεκασμού, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση της μέχρι και 13%.

4. Μην βάζετε βενζίνη όταν κάνει ζέστη

Advertisement

Στις θερμές ώρες της ημέρας η βενζίνη διογκώνεται, οπότε γεμίζοντας τότε το ρεζερβουάρ θα βάλετε στην πράξη λιγότερο καύσιμο στο πρατήριο -μικρή μεν η διαφορά αλλά διαφορά…- ενώ θα φαίνεται πως βάλατε περισσότερο και το οποίο θα πληρώσετε.

5. Μην έχετε φορτωμένο το αυτοκίνητο

Μετά το Σαββατοκύριακο (όσο και αν είναι βαρετό ή κουραστικό) αφαιρέστε τα επιπλέον πράγματα που μεταφέρετε για την παραλία: Στρώματα, ομπρέλες, πετσέτες, σακίδια, μικρές σκηνές κτλ. Το επιπλέον βάρος είναι εχθρός της κατανάλωσης. Οπότε φροντίστε να απαλλάξετε το αυτοκίνητο σας από τα περιττά βάρη. Το πορτμπαγκάζ δεν είναι… αποθήκη.

6. Βεβαιωθείτε ότι η τάπα του ρεζερβουάρ σας είναι σε άριστη κατάσταση

Η βενζίνη εξατμίζεται πολύ εύκολα από το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας. Χαλαρωμένες ή ραγισμένες και σπασμένες τάπες και πολύ περισσότερο ρεζερβουάρ χωρίς καθόλου τάπα (έχουμε δει να καλύπτεται με πανί ή… στουπί), που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 17% των οχημάτων, είναι υπεύθυνα για την εξάτμιση 447.000.000 (447 εκατομμυρίων!) λίτρων βενζίνης κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική σύμφωνα με το CCC (Car Care Council).

7. Σωστή χρήση και συντήρηση του κλιματιστικού

Μην χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή με ανοιχτά παράθυρα (στο Low ή κάτω από τους 24 βαθμούς) γιατί δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει αυτή την τιμή -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον το κλιματιστικό πρέπει να έχει τη σωστή ποσότητα σε φρέον. Διαφορετικά θα δουλεύει περισσότερο από το επιθυμητό, με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης. Επειδή δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

8. Μετακινήσεις

Αποφύγετε να οδηγείτε σε ώρες με πολύ υψηλή θερμοκρασία αν δεν υπάρχει πραγματικά ανάγκη). Βλέπετε το σταματά ξεκίνα σε ώρες με πολύ υψηλή θερμοκρασία, δοκιμάζει το αυτοκίνητο και εσάς. Σε αυτές τις συνθήκες ο κινητήρας καταναλώνει περισσότερο καύσιμο, οπότε προσπαθήστε να κινηθείτε νωρίς το πρωί ή πιο αργά το  απόγευμα. Αντίστοιχα αποφύγετε την κίνηση στους δρόμους μιας και το μποιλιάρισμα βοηθά στην οικονομία, ειδικά με τον κλιματισμό σε λειτουργία.

9. Ελέγξτε τα ελαστικά σας

Για να αποδώσουν στο μέγιστο τα ελαστικά του αυτοκινήτου, πρέπει να βρίσκονται στη σωστή πίεση. Η σωστή πίεση είναι αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Αν έχουν μικρότερη από το κανονικό πίεση έχουν υψηλότερες τριβές και αυξάνουν την κατανάλωση. Αν πάντως την αυξήσετε λίγο έχετε κάποιο μικρό όφελος στην κατανάλωση χωρίς καμία ουσιαστική συνέπεια σε ότι αφορά την ασφάλεια.

10. Οι… μάγοι της οικονομίας

Σε κάθε κρίση υπάρχουν πάντα αυτοί που εκμεταλλεύονται την ανάγκη μας/σας και πωλούν ψέματα. Μην εμπιστεύεστε εταιρίες που προσπαθούν να σας πουλήσουν οτιδήποτε… μειώνει την κατανάλωση λέγοντας ότι θεωρητικά αυξάνουν την χιλιομετρική απόδοση των αυτοκινήτων μέχρι και 50%. Να είστε πολύ προσεκτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηλεκτρικά: Πως μειώνεται η κατανάλωση στο κρύο
Ηλεκτρικά vs Υβριδικά: Ποιο είναι τελικά καλύτερο;
Αυτά είναι τα ηλεκτρικά με τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας