Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτό το Citroen 2CV έχει δύο κινητήρες! (+video)

Ελλάδα 2:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτό το Citroen 2CV έχει δύο κινητήρες! (+video)

ΝΕΑ

Αυτό το Citroen 2CV έχει δύο κινητήρες! (+video)

ΝΕΑ

Δεν είναι μια τυπική έκδοση του θρυλικού γαλλικού αυτοκινήτου, αλλά μια ξεχωριστή «ράτσα», μπροστά από την εποχή της.

Advertisement
Advertisement

Αν νομίζετε ότι 76 χρόνια μετά την πρεμιέρα του εμβληματικού μοντέλου, το «κεφάλαιο 2CV» έχει κλείσει, κάνετε λάθος! Για του λόγου το αληθές, ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό το βίντεο και θα εμπεδώσετε ότι το θρυλικό Citroen, είναι ανεξάντλητο…

Δεν πρόκειται για κάποια μετατροπή ευφάνταστου βελτιωτικού οίκου, ούτε για το «μεράκι» κάποιου ιδιώτη. Αυτή η σούπερ σπάνια έκδοση Sahara 4x4, παράχθηκε σε μόλις 693 μονάδες από το εργοστάσιο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και αποτελεί την επιτομή της τεχνολογικής πρόκλησης και καινοτομίας, μιας άλλης εποχής, που «έβλεπε μπροστά».

Ενδεχομένως, μάλιστα, να την αδικούμε ορίζοντάς την ως την «4×4 εκδοχή» του 2CV, γιατί δεν ήταν μόνο αυτό. Για την ακρίβεια, δεν είναι μια ακόμα έκδοση του μοντέλου, αλλά μια ξεχωριστή «ράτσα», βασισμένη σε αυτό.

Advertisement
Advertisement

Διαθέτει, από τη «μαμά» Citroen, δύο κινητήρες (εμπρός και πίσω), δύο κιβώτια ταχυτήτων και δύο δεξαμενές καυσίμων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να επιλέξει εμπρός, πίσω κίνηση και τετρακίνηση.

Υπάρχει ένας ξεχωριστός μοχλός που χρησιμοποιείται από τον οδηγό για να συγχρονίσει τα δύο κιβώτια ταχυτήτων. Η Citroën χρειάστηκε να κάνει αρκετές αλλαγές στο αμάξωμα για να χωρέσει το νέο υλικό, κάνοντας το 2CV να φαίνεται ακόμα πιο περίεργο.

Advertisement

Παρά την ενίσχυση του πλαισίου και της ανάρτησης, με πιο δυνατούς βραχίονες, για καλύτεροι κράτημα σε ανώμαλο έδαφος, το βάρος του αυτοκινήτου παράμεινε χαμηλά, μόλις στα 735 κιλά!

Η διαδικασία εκκίνησης είναι τόσο απλή, όσο μπορείτε να φανταστείτε, καθώς υπάρχουν δύο κλειδιά ανάφλεξης, ένα για κάθε κινητήρα. Το κλειδί πιο κοντά στην κολόνα του τιμονιού ανάβει τον μπροστινό κινητήρα, ενώ το εξωτερικό κλειδί ενεργοποιεί τον κινητήρα που είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος.

Advertisement

Αυτό το 2CV έχει δύο πανομοιότυπους, επίπεδους διπλούς κινητήρες 425 κ.εκ. ο καθένας, που παράγει 13,5 ίππους και 26,48 Nm ροπής, με την τελική ταχύτητα των 100 χλμ./ώρα να είναι εφικτή, όταν τα μοτέρ λειτουργούν συγχρονισμένα. Φυσικά και έχουν γίνει και άλλες εργοστασιακές μετατροπές, για την καλύτερη δυνατή ψύξη των κινητήρων.

Αν αναρωτιέστε πόσο αξίζουν αυτά τα αυτοκίνητα, η Bonhams πούλησε ένα για 86.250 ευρώ σε δημοπρασία στα τέλη του 2019. Την ίδια χρονιά, ένα άλλο αυτοκίνητο έφτασε τις 106.400 δολάρια σε δημοπρασία Pebble Beachμ που διοργάνωσε η Gooding & Company.

Advertisement

Επίσης, το 2019, η RM Sotheby’s πούλησε το «ιερό δισκοπότηρο» των 2CV για 74.750 ευρώ σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στη Villa Erba.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Citroen C5 Aircross ακόμα πιο προσιτό (+τιμή)
Αυτές οι εταιρείες υπερδιπλασίασαν τις πωλήσεις τους το 2023
Νέο Citroen Ami «Charleston By Biancone» (+video)