Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτό είναι το Toyota που… αντέγραψε η ΜcLaren F1 (+video)

Ελλάδα 12:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτό είναι το Toyota που… αντέγραψε η ΜcLaren F1 (+video)

ΝΕΑ

Αυτό είναι το Toyota που… αντέγραψε η ΜcLaren F1 (+video)

ΝΕΑ

Το Toyota Sera υπήρξε μία μοναδική στιγμή στην σπορ αφήγηση της ιαπωνικής εταιρίας που πολλοί λένε ότι άλλαξε -χωρίς να το ξέρει- την πορεία των supercars. Έστω και πίσω από όλα αυτά κρυβόταν ένα ταπεινό Starlet.

Advertisement
Advertisement

Μπαίνοντας στην δεκαετία του 90, η Toyota ζούσε μία εποχή έντονης δημιουργικότητας και οικονομικής ευρωστίας, που την επέτρεπαν να βλέπει τα χρόνια που έρχονταν με δυναμισμό και αισιοδοξία. Και παράλληλα να αφήνεται ελεύθερη να αναζητά τρόπους να ξεφύγει από την ιαπωνική μονοτονία και να αναδείξει τις σχεδιαστικές της ανησυχίες.

Σε αυτό το κλίμα ήρθε να εμφανιστεί ένα πολύ παράξενο αυτοκίνητο. Το Toyota Sera μοιάζει να έχει προσγειωθεί στην γκάμα της Toyota από κάποιο μακρινό σχεδιαστικό πλανήτη, όντας ένα αυτοκίνητο που ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεχαστεί και διχάζει τους φανατικούς της μάρκας.

Advertisement
Advertisement

Το κύριο χαρακτηριστικό του Sera ήταν οι πόρτες που άνοιγαν προς τα πάνω, από τις οποίες ο αστικός μύθος υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο Gordon Murray είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό CAR ότι εμπνεύστηκε για την ΜcLaren F1.

Οι πόρτες αυτές στηρίζοντας σε δύο σημεία, ένα στο κάτω μέρος της εμπρός κολώνας και ένα στο κέντρο του παμπρίζ, με αποτέλεσμα το άνοιγμα να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και εντυπωσιακό ως θέαμα ακόμα και σήμερα.

Advertisement

Οι πόρτες δεν ήταν το μόνο ξεχωριστό στοιχείο του αυτοκινήτου. Ολόκληρο σχεδόν το επάνω μέρος ήταν καλυμμένο με τζάμια, κάτι που δημιουργούσε μία μοναδική αίσθηση στο σαλόνι. Και έκανε απαραίτητη την ύπαρξη ενός πολύ ισχυρού κλιματισμού για να αντέξει κανείς σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια.

Advertisement

Το σαλόνι ήταν πολύ εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής, με τύπου μπάκετ καθίσματα, σπορ τιμόνι, κονσόλα 90’s που θυμίζει πολύ Supra εποχής, και ένα απίστευτο για εκείνα τα χρόνια ηχοσύστημα με 10 ηχεία, μεταξύ των οποίων και ένα τεράστιο subwoofer.

Το εντυπωσιακό σπορ αμάξωμα δεν είχε συνέχεια κάτω από το καπό, όπου βρισκόταν ένας τετρακύλινδρος 16βάλβιδος 1,5 λίτρων με 110 ίππους. Πάντως με το βάρος να είναι στα 930 κιλά, οι επιδόσεις ήταν ικανοποιητικές ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα.

Advertisement

Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε για την ιαπωνική αγορά από το 1990 έως το 1995 και αποτέλεσε μία προσπάθεια της Toyota να φτιάξει κάτι εντυπωσιακό αλλά όχι ακραία σπορ και όχι ακριβό. Η παραγωγή του δεν ξεπέρασε τις 16.000 μονάδες, αν και η φήμη ενός παράξενου σπορ Toyota με πόρτες αλα Lamborghini ξεπέρασε γρήγορα τα σύνορα της εγχώριας αγοράς.

Σήμερα αποτελεί ένα αυτοκίνητο που ψάχνουν οι φανατικοί φίλοι της Toyota με το κόστος του να παραμένει χαμηλά για 90’s JDM, όχι πάνω από 10.000 ευρώ στην Ιαπωνία, για όποιον θέλει να ξεκινήσει να το αναπαλαιώνει, πάντα ως αποκλειστικά δεξιοτίμονο

Το Sera πάντως έμεινε στην ιστορία ως μία από τις προσπάθειες της Τoyota να φτιάξει κάτι που να ξεφεύγει από τις τρέχουσες σχεδιαστικές αντιλήψεις που να κάνει τον οδηγό του τον πρωταγωνιστή όπου σταματούσε και έβγαινε σαν σταρ του Χόλυγουντ μέσα από αυτό το υπερθέαμα.

Τι και αν κάτω από τις εντυπωσιακές πόρτες κρυβόταν ένα αυτοκίνητο με βάση το ταπεινό Starlet; Το Sera χωρίς να το ξέρει άλλαξε την μοίρα των supercars μέσω της McLaren F1. Και γι’ αυτό του αξίζει μία ξεχωριστή θέση στην ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota & Yamaha εξελίσσουν V8 που καίει υδρογόνο
Απίστευτο: Η Toyota πρέπει να κατασκευάσει 1 εκατ. αυτοκίνητα το Μάρτιο
Tο Toyota GR Yaris «σκίζει» στην Tsukuba (+video)