Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτό είναι το πιο cool αγροτικό

Ελλάδα 1:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτό είναι το πιο cool αγροτικό

ΝΕΑ

Αυτό είναι το πιο cool αγροτικό

ΝΕΑ

Το Power Wagon της Dodge γεννήθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και γνώρισε τεράστια δημοφιλία –  Τώρα επιστρέφει με την ίδια ρετρό εμφάνιση, αλλά πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

Advertisement
Advertisement

Το 1945 δεν ήταν μόνο το έτος λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και η χρονολογία παρουσίασης ενός εκ των πιο εμβληματικών αγροτικών που πάτησαν ποτέ αμερικανικό έδαφος.

Πρόκειται για το Dodge Power Wagon, τον μακρινό πρόγονο του τρέχοντος Dodge Ram. Αρχικά το θηριώδες pick-up υπηρετούσε ως στρατιωτικό όχημα για τη μεταφορά φορτίων σε βάσεις. Μετά τη λήξη το εχθροπραξιών, αποκαλύφθηκε και η πολιτική εκδοχή του, η οποία ήταν το πρώτο 4×4 αγροτικό που περνούσε τη γραμμή συναρμολόγησης ενός μεγάλου κατασκευαστή.

Η απήχηση που γνώρισε εντός των τειχών ήταν τεράστια, και όσοι το απέκτησαν… έσταζαν μέλι για την απαράμιλλη ανθεκτικότητά του κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες και την πιο επίπονη χρήση.

Advertisement
Advertisement

Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Αναμφίβολα τα pick-ups του 21 αιώνα είναι πιο ισχυρά, ψηφιακά προηγμένα και προσφέρουν ανέσεις που οι παππούδες μας… ούτε θα φανταζόντουσαν. Από την άλλη, πολλοί ρομαντικοί προσάπτουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες πως τα σύγχρονα αγροτικά δεν είναι εξίσου σκληροτράχηλα με τα παλαιότερα.

Ευτυχώς για τους τελευταίους υπάρχουν κάποιες ανεξάρτητες εταιρείες που μένουν πιστές στα αρχέγονα αγροτικά. Οι τελευταίες προχωρούν στην προσεκτική αναπαλαίωση των εν λόγω οχημάτων, διανθίζοντάς τα με κάποιες σύγχρονες τεχνολογίες.

Μία από αυτές είναι και η Legacy Classic Trucks από το Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Πριν από μια δεκαετία, η πώληση ενός εκσυγχρονισμένου και πλήρως επισκευασμένου Power Wagon αντί 100.000 δολαρίων άνοιξε την όρεξη της εταιρείας, η οποία αποφάσισε να διευρύνει τη δραστηριότητά της.

Advertisement

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια αρκετά μεγάλη γκάμα τύπου αμαξώματος (π.χ. δύο θέσεων ή διπλοκάμπινο), με τους ανθρώπους της Legacy Classic Trucks να ξεκινούν από την αναβάθμιση του πλαισίου (τύπου σκάλας) και συνεχίζουν με το σύστημα διεύθυνσης που φέρει την υπογραφή της General Motors.

Advertisement

Αναβαθμίσεις γίνονται και στην ανάρτηση όπου χρησιμοποιούνται στρατιωτικών προδιαγραφών φύλλα σούστας και αμορτισέρ της Bilstein ή της King με μεγάλη διαδρομή. Παράλληλα, τοποθετούνται δαγκάνες φρένων και διάτρητοι δίσκοι που φέρουν την υπογραφή της Wilwood.

Κάτω από το καπό του θηρίου υπάρχει ένας V8 κινητήρας 6,7 λτ. και 435 ίππων της Mopar με επεμβάσεις από τη Legacy, είτε ένας LS3 κινητήρας 6,2 λίτρων των 430 PS. Ακόμα, προσφέρεται ένας turbodiesel κινητήρας 3.900 κ.εκ. ισχύος μόλις 170 PS της Cummins, με τη λίστα να ολοκληρώνει ένα supercharged LSA μοτέρ των 620 PS και 840 Nm ροπής.

Για τη μετάδοση της κίνησης στους τροχούς φροντίζει είτε ένα 4τάχυτο αυτόματο κιβώτιο, είτε ένα μηχανικό πέντε σχέσεων. Ανεξαρτήτως του συστήματος μετάδοσης, το Power Wagon εφοδιάζεται με άξονες Dana, διαφορικά και φυσικά  transfer case με σχέσεις υποπολλαπλασιασμού, την ίδια ώρα που η λίστα προαιρετικού εξοπλισμού περιλαμβάνει portal-axles της Axletech και transfer case τεσσάρων σχέσεων.

Advertisement

Στο εσωτερικό επικρατεί μια old-school αύρα, παρουσία δερμάτινων καθισμάτων και ρετρό επενδύσεων, χωρίς όμως να απουσιάζουν και κάποια πιο σύγχρονα στοιχεία, όπως τα ηλεκτρικά παράθυρα και το aircondition.

Η συνολική εικόνα του εκμοντερνισμένου Power Wagon εντυπωσιάζει, με το όχημα να διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα πιο cool αγροτικά. Για να πάρει όμως θέση και στο γκαράζ μας, η Legacy Classic Trucks αξιώνει τουλάχιστον 325.000 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηλεκτρικά pick-up: Είναι καλοί αναρριχητές; (+video)
Ούτε 3 ίπποι για τα κλεμμένα muscle cars της Dodge!
Ποια Chiron; Το Dodge Viper της Calvo με 2.630 ίππους! (+vid)