Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτό είναι το νέο αυτόνομο ηλεκτρικό minibus της Zoox

Ελλάδα 0:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτό είναι το νέο αυτόνομο ηλεκτρικό minibus της Zoox

ΝΕΑ

Αυτό είναι το νέο αυτόνομο ηλεκτρικό minibus της Zoox

ΝΕΑ

Το 2020 ήταν μια χρονιά που οι περισσότεροι θα ήθελαν να ξεχάσουν, ωστόσο, ξεκίνησε με την αποκάλυψη του αυτόνομου Cruise Origin. Πλησιάζει τώρα το ντεμπούτο ενός άλλου αυτόνομου μίνι ηλεκτρικού λεωφορείου από τη Zoox.

Advertisement
Advertisement

Η εταιρεία που ανήκει στην Amazon παρουσίασε το robotaxi που χαρακτηρίζεται ως «πλήρως λειτουργικό, ηλεκτρικό, αυτόνομο, σχεδιασμένο για δύσκολα αστικά περιβάλλοντα».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χαριτωμένο κουτί με τροχούς, έχει μήκος 3.630 mm και 1.936 mm ύψος. Αυτό παρέχει στο όχημα ένα μικρό αποτύπωμα καθώς είναι ελαφρώς μικρότερο από ένα Chevrolet Spark.

Εκτός από τις συμπαγείς διαστάσεις, το λεωφορείο έχει συρόμενες πόρτες και κομψούς τροχούς από ειδικό κράμα με τέσσερις ακτίνες. Το μοντέλο έχει επίσης συμμετρικό σχεδιασμό, καθώς και σύστημα φωτισμού υψηλής τεχνολογίας που «αποκαλύπτει σε άλλους χρήστες του δρόμου τι πρόκειται να φτιάξει στη συνέχεια η Zoox».

Advertisement
Advertisement

Παρά το μικρό του μέγεθος, το λεωφορείο διαθέτει ευρύχωρο εσωτερικό τεσσάρων θέσεων με δύο αντικριστές σειρές καθισμάτων. Δεδομένου ότι το όχημα είναι αυτόνομο, δεν υπάρχει τιμόνι αλλά και τα παραδοσιακά χειριστήρια.

Το minibus είναι επίσης εξοπλισμένο με ασύρματους φορτιστές smartphone και συστήματα ψυχαγωγίας οθόνης αφής που παρέχουν εκτός των άλλων πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό σας.

Advertisement

Η Zoox δεν αποκάλυψε πολλές προδιαγραφές, αλλά επιβεβαίωσε ότι το αυτόνομο λεωφορείο έχει μπαταρία 133 kWh που του επιτρέπει να λειτουργεί συνεχώς έως και 16 ώρες. Η εταιρεία είπε επίσης ότι το όχημα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες έως και 121 km/h, κάτι που είναι αξιοσημείωτο καθώς πολλές από τις αυτόνομες μετακινήσεις κινούνται συνήθως με ρυθμό σαλιγκαριού. Το μοντέλο διαθέτει επίσης σύστημα τετραδιεύθυνσης καθώς και δυνατότητα αμφίδρομης οδήγησης.

Από την τεχνολογική πλευρά, το μικρό καινοτόμο λεωφορείο είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες και κάμερες, ραντάρ και LIDAR ώστε να αποκτήσει ένα ασυναγώνιστο οπτικό πεδίο 270 μοιρών και στις τέσσερις γωνίες, εξαλείφοντας τα τυφλά σημεία και επιτρέποντας στο όχημα να παρακολουθεί με συνέπεια αντικείμενα δίπλα και πίσω από αυτό, συμπεριλαμβανομένων πεζών, ποδηλατών και άλλων χρηστών του δρόμου. Η Zoox ισχυρίζεται πως το μοντέλο μπορεί να έχει οπτική επαφή σε περισσότερα από 150 μέτρα μακριά, σε όλες τις κατευθύνσεις, ακόμη και σε γωνίες.

Advertisement

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί για την αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Zoox έθεσε την ασφάλεια στο επίκεντρο. Το μοντέλο έχει «περισσότερες από 100 καινοτομίες ασφαλείας που δεν περιλαμβάνονται στα συμβατικά αυτοκίνητα».

Διαβάστε ακόμη:

Advertisement

Η Amazon εισέρχεται στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης

Η πανδημία πλήττει τις start-up αυτόνομης οδήγησης

Ξεκινάει αυτόνομες δοκιμές η Faraday