Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτή είναι η έκπληξη που ετοιμάζει η Dacia

Ελλάδα 21:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτή είναι η έκπληξη που ετοιμάζει η Dacia

ΝΕΑ

Αυτή είναι η έκπληξη που ετοιμάζει η Dacia

ΝΕΑ

Σε μεγάλα «κέφια» η Dacia ετοιμάζει ένα αυτοκίνητο που θα συζητηθεί και θα αλλάξει πολλά στα φθηνά ηλεκτρικά.

Advertisement
Advertisement

Η Dacia αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά sucess stories των τελευταίων ετών, καθώς η ρουμάνικη εταιρία, υπό την εποπτεία της Renault, δεν έχει απλά ξεπεράσει το δύσκολο παρελθόν της αλλά κινείται και σε ρυθμούς πρωταγωνιστή.

Τα αυτοκίνητά της γίνονται επιτυχίες σε όλη την Ευρώπη (όπως για παράδειγμα το Sandero που είναι best seller σε μεγάλες και σημαντικές αγορές) ενώ τυγχάνει και της γενικότερης αναγνώρισης τόσο από το κοινό όσο και από τους ανταγωνιστές.

Σε αυτό το κλίμα γενικότερης εταιρικής ευφορίας, η Dacia φαίνεται ότι δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει. Και μέσα στα επόμενα σχέδιά της είναι να κατασκευάσει ένα μικρό διθέσιο ηλεκτρικό, ως άμεσο ανταγωνιστή του Citroen Ami.

Advertisement
Advertisement

Στόχος της εταιρίας είναι να παραμείνει δυναμικά ενεργή στο προσιτό κομμάτι της αγοράς των ηλεκτρικών, και ένα τέτοιο αυτοκίνητο αστικής μικροκινητικότητας θα ήταν μία ιδανική προσθήκη στην γκάμα της.

Η εταιρία από την Ρουμανία έχει τους τελευταίους μήνες έντονη δραστηριότητα, τόσο με το Bigster όσο και με το Spring, το οποίο πηγαίνει ήδη εξαιρετικά σε πωλήσεις στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της εταιρίας David Durand δήλωσε ότι η Dacia εξετάζει ένα μικρότερο μοντέλο για χρήση μέσα στην πόλη, καθώς σε πολλές χώρες οι αστικές συγκοινωνίες δεν λειτουργούν επαρκώς ενώ η λύση του ποδηλάτου δεν είναι για όλους.

Advertisement

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε οπαδός της προσέγγισης του Citroen Ami, λέγοντας ότι η εταιρία εξετάζει κάτι τέτοιο. Η αντίληψη του Ami είναι πολύ κοντά σε αυτήν της Dacia που έχει ως φιλοσοφία τα όσο πιο λιτά και χωρίς πλούσιο εξοπλισμό αυτοκίνητα.

Advertisement

Η Dacia αναμφίβολα θα ακολουθούσε παρόμοιο δρόμο αν εισερχόταν στην αγορά τετράτροχων οχημάτων και το περσινό πρωτότυπο Manifesto off-road buggy έδωσε ενδείξεις για το πώς σχεδιάζει να συνδυάσει τη χρηστικότητα με μία φθηνή τιμή.

Για παράδειγμα το σύστημα infotainment βασίζεται στο τηλέφωνο, η ταπετσαρία πλένεται εύκολα, τα πάνελ του αμαξώματος αντικαθίστανται ενώ και τα φώτα είναι ειδικής σχεδίασης.

Κάθε ένα από τα επερχόμενα προϊόντα της Dacia βασίζεται σε μία έκδοση της πλατφόρμας CMF-B της μητρικής εταιρείας Renault, εκτός από το Spring, το οποίο βασίζεται στη μικρότερη, αποκλειστικά ηλεκτρική πλατφόρμα CMF-AEV.

Advertisement

Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή η ηλεκτρική πλατφόρμα μπορεί να μικρύνει ακόμα περισσότερο για να αποτελέσει βάση ενός μικρού ηλεκτρικού πόλης, αν και ήδη η Renault έχει παρουσιάσει κάποια τέτοια πρωτότυπα για υπηρεσίες car sharing.

O Durand υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να δώσουν κίνητρα για τέτοια microcars, όπως συμβαίνει και στην Ιαπωνία, κάτι που θα διευκόλυνε σημαντικά το κυκλοφοριακό στις μεγάλες πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πότε θα παρουσιάσει και άλλο ηλεκτρικό η Dacia;
Ποιος ετοιμάζει το φθηνότερο SUV της αγοράς;
Το Dacia Spring στην Ελλάδα (+τιμή)