Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Άφαντες οι… κόκκινες πινακίδες κυκλοφορίας!

Ελλάδα 8:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άφαντες οι… κόκκινες πινακίδες κυκλοφορίας!

ΝΕΑ

Άφαντες οι… κόκκινες πινακίδες κυκλοφορίας!

ΝΕΑ

Έλλειψη καταγράφεται στις ιδιόμορφες πινακίδες που τοποθετούνται σε οχήματα ανάπηρων, πολύτεκνων, μετοικούντων, κ.ά., λόγω του κορωνοϊού.

Advertisement
Advertisement

Ο κορωνοϊός πέραν των περιοριστικών μέτρων έχει προκαλέσει και πολλές δυσλειτουργίες στις επιχειρήσεις που αποτελούν και προμηθευτές του Δημοσίου δημιουργώντας ένα ντόμινο προβλημάτων στην αγορά αυτοκινήτου.

Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να λύνουν τα όποια προβλήματα διαπιστώνεται ότι συνεχώς προστίθενται νέα με αποτέλεσμα να καταγράφονται καθυστερήσεις στις διαδικασίες.

Advertisement
Advertisement

Το νέο πρόβλημα που έχει καταγραφεί στην αγορά αφορά στις ιδιόμορφες πινακίδες κυκλοφορίας με κόκκινα γράμματα και αριθμούς οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr είναι σε έλλειψη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους τα οχήματα τους.

Ειδικότερα το θέμα έχει προκύψει εδώ και αρκετές ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά ότι από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 το θέμα θα έχει… λυθεί.

Ωστόσο αν δεν έχουν προμηθευτεί με πινακίδες κυκλοφορίας με κόκκινα γράμματα και αριθμούς έως τη Δευτέρα εξετάζεται εναλλακτικά τα οχήματα να ταξινομούνται με προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας μέχρι να λυθεί το θέμα ώστε να τα παραλάβουν οι ιδιοκτήτες τους και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Advertisement

Ποιους αφορά

Οι πινακίδες με κόκκινα γράμματα και αριθμούς αφορούν σε οχήματα που έχουν εκτελωνιστεί με μειωμένη ή μηδενική φορολογία και τις παρέχει το κράτος ώστε τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα να είναι άμεσα αναγνωρίσιμα.

Advertisement

Ιδιόμορφες πινακίδες κυκλοφορίας φέρουν τα οχήματα των πολύτεκνων ή των επαναπατριζόμενων πολιτών ή ναυτικών οι οποίοι μπορούν να εισάγουν καινούρια ή μεταχειρισμένα οχήματα χωρίς να καταβάλουν Τέλος Ταξινόμησης υπό προϋποθέσεις.

Να υπενθυμίσουμε ωστόσο ότι υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί όπως π.χ. μπορεί να το οδηγεί μόνο ο ιδιοκτήτης ή αν το πουλήσεις μετά μεταχειρισμένο πρέπει να πληρώσεις και τον φόρο αν δεν έχει παρέλθει η πενταετία.

Ειδικότερα η νομοθεσία ορίζει ότι η απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης πολύτεκνων γονέων παρέχεται για δεύτερη και τελευταία φορά, μετά την πάροδο 5 ετών από την ημερομηνία χρήσης του δικαιώματος αυτού, εφόσον από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι πολύτεκνοι γονείς έχουν κατά τον τελωνισμό του αυτοκινήτου τουλάχιστον τέσσερα ανήλικα τέκνα.

Advertisement

Τέλος, η απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης πολύτεκνων γονέων παρέχεται και στους γονείς, οι οποίοι προτού καταστούν πολύτεκνοι είχαν υπαχθεί στις διατάξεις απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης ως γονείς με τρία τέκνα.

Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί ή παραλαμβάνονται ατελώς, με βάση τις διατάξεις ατελείας που κάθε φορά ισχύουν για τους αναπήρους, μετά την πάροδο 7 ετών από την λήξη του έτους μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η ατελής παράδοσή τους, μπορούν ύστερα από άδεια της αρμόδιας τελωνειακής αρχής να μεταβιβαστούν σε άλλο πρόσωπο ή να χρησιμοποιηθούν σε άλλες χρήσεις, χωρίς υποχρέωση καταβολής του Τέλους Ταξινόμησης που αναλογεί στο αυτοκίνητο.

Διαβάστε επίσης:

Δικαίωση Newsauto: Καταργήθηκε το τσιπ σε φορτηγά και λεωφορεία!

Στη φάκα της ΕΛΑΣ συμμορία που έχει κλέψει εκατοντάδες αυτοκίνητα

Ελλάδα: Έως και 4.000 ευρώ πληρώνουν εταιρείες ΙΧ σε influencers