Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

80 χρόνια Opel Kadett: Ο πρόγονος του Astra

Ελλάδα 10:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

80 χρόνια Opel Kadett: Ο πρόγονος του Astra

ΝΕΑ

80 χρόνια Opel Kadett: Ο πρόγονος του Astra

ΝΕΑ

Οι περισσότεροι σίγουρα θα θυμάστε το Opel Kadett. Όλο και κάποιος γονιός, θείος ή παππούς, θα σας έχει αφηγηθεί μια ιστορία με το ομώνυμο Opel, με θέμα τι άλλο από την δεδομένη αξιοπιστία του, την αντοχή στις κακουχίες, την πίστη στις οικογενειακές αρχές.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

Το Kadett, το μικρομεσαίο Opel που προηγήθηκε του Astra και μετέδωσε πολλές από τις αξίες του σε αυτό γιορτάζει τα 80ά του γενέθλια, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1936. Τι παρουσίασε τότε και γιατί γνώρισε τεράστια εμπορική άνθιση; Πρώτα απ’ όλα υιοθέτησε αυτοφερόμενο αμάξωμα, πρωτοποριακό για την εποχή, όπως επίσης ανεξάρτητη ανάρτηση στον πρόσθιο άξονα, αλλά και σημαντική σπουδή στον τομέα της αεροδυναμικής όταν όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της εποχής, έμοιαζαν με κινητούς βράχους.

Παρουσιάστηκαν έντεκα γενιές Kadett με άπειρες εκδόσεις αμαξώματος και εξοπλισμού. Εάν θέλουμε να απομονώσουμε μια από τις καλύτερες στιγμές του Kadett όλο αυτό το διάστημα, τότε σίγουρα θα ξεχωρίσουμε τη φουρνιά του 1979. Ήταν η χρονιά κατά την οποία το Kadett αποχωρίστηκε την κίνηση στους πίσω τροχούς, την μετέφερε μπροστά, αλλά παράλληλα χρησιμοποίησε χάτσμπακ αμάξωμα για λόγους πρακτικότητας.

Advertisement
Advertisement

Στα 80 έτη παρουσίας του, πωλήθηκαν συνολικά 24 εκατομμύρια Kadett και Astra μαζί. Μην ξεχνάμε πως από το 1991, η ονομασία Kadett έδωσε την σκυτάλη στην αντίστοιχη «Astra», η οποία μέχρι και σήμερα συνεχίζει την παράδοση.