Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | Choice: Ηλεκτρικά

5 συμβουλές για 100% ηλεκτρικές διακοπές

  • newsautoteam

Με τις διακοπές προ των πυλών, όλο και περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να φτάσουν στον προορισμό τους. Ένας ειδικός από τη SEAT S.A. μοιράζεται μαζί μας 5 συμβουλές για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις 100% ηλεκτρικές διαδρομές αυτό το καλοκαίρι.

Ο προγραμματισμός της διαδρομής, η ορθολογική χρήση του κλιματισμού και η διατήρηση του επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας μεταξύ 30% και 80% είναι μερικές από τις συστάσεις του.

Οι διακοπές πρόκειται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο και πολλοί είναι αυτοί που θα τολμήσουν να κάνουν το πρώτο τους ταξίδι με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων σχεδόν διπλασιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Για τον λόγο αυτό, ένας ειδικός από τη Seat S.A. μας δίνει 5 συμβουλές για να ταξιδέψουμε «ηλεκτρικά» αυτό το καλοκαίρι.

  • Προγραμματίστε το ταξίδι σας. Είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε έγκαιρα. Μελετήστε τις διαδρομές που θα κάνετε και σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε που βρίσκονται οι σταθμοί φόρτισης. «Επιλέξτε μερικούς για πιθανές στάσεις κατά τη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες ξεκούρασης του οδηγού όσο και τις ανάγκες φόρτισης του αυτοκινήτου» συνιστά ο Josep Bons, επικεφαλής Ηλεκτρικής και Ηλεκτρονικής Ανάπτυξης της Seat S.A. Είναι καλύτερα να εντοπίσετε περισσότερους από έναν σταθμό σε περίπτωση που η πρώτη επιλογή έχει πολύ κόσμο ή είναι εκτός λειτουργίας.

  • Προετοιμάστε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου σας. Το σύστημα κλιματισμού ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου καταναλώνει ενέργεια από την μπαταρία, το οποίο σημαίνει ότι η βέλτιστη διαχείριση του κλιματισμού του αυτοκινήτου θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη αυτονομία. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διατηρείτε μία σταθερή θερμοκρασία 22ºC μέσα στο αυτοκίνητό σας. Πριν ξεκινήσετε, καλό θα ήταν να κατεβάσετε τα παράθυρα για λίγα λεπτά για να αεριστεί το αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, διατηρώντας τα παράθυρα κλειστά θα βελτιστοποιήσετε την αυτονομία εξασφαλίζοντας καλύτερη αεροδυναμική απόδοση. «Ανεβάστε τα πριν ξεκινήσετε και ενεργοποιήστε τον κλιματισμό σταδιακά μέχρι να φτάσει τους 22°C» λέει ο μηχανικός. «Αυτή η συμβουλή θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε διάρκεια ζωής της μπαταρίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού» προσθέτει.
  • Φορτίστε το πλήρως. Ξεκινήστε από το σπίτι με πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνιστούμε το επίπεδο φόρτισης να κυμαίνεται πάντα μεταξύ 30% και 80%. «Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρόνο στο σταθμό καθώς το τελευταίο στάδιο φόρτισης είναι το πιο χρονοβόρο», λέει ο Josep.
  • Οδηγήστε αποδοτικά. Η αποδοτική οδήγηση συνιστάται πάντα για μία βιώσιμη οδηγική εμπειρία, αλλά επίσης θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια από τη μπαταρία. «Η χαλάρωση του γκαζιού και η αποφυγή απότομου φρεναρίσματος θα βοηθήσει ώστε η φόρτιση της μπαταρίας να διαρκεί περισσότερο
  •   Αξιοποιήστε στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο σας. Η επαναφόρτιση δε χρειάζεται να είναι βαρετή. Σύμφωνα με τον Josep, «ανάλογα με τον φορτιστή, μπορεί να διαρκέσει μόλις 20 λεπτά. Με αργούς φορτιστές, θα χρειαστούν 6 με 8 ώρες» αλλά το κλειδί είναι να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο. Ανάλογα με την επιλογή που θα επιλέξετε και με τον εκ των προτέρων προγραμματισμό της διαδρομής, κατά τη διάρκεια της επαναφόρτισης μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να απολαύσετε ένα παγωτό, να κάνετε περιηγήσεις στα αξιοθέατα ή να περάσετε χρόνο με φίλους, οικογένεια ή συνταξιδιώτες. Μπορεί επίσης να είναι μια καλή ευκαιρία να αφήσετε την μπαταρία να επαναφορτιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ξεκουράζεστε στο ξενοδοχείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα νέα scooter της Ελληνικής Αστυνομίας είναι… αλλιώς
7 τρόποι για να εξοικονομήσετε καύσιμο (+video)
Tι αλλάζει για τις SEAT και Skoda;

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto