Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα e.GO made in… Greece!

Ελλάδα 1:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα e.GO made in… Greece!

ΝΕΑ

30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα e.GO made in… Greece!

ΝΕΑ

Επιβεβαίωση του Newsauto.gr για επένδυση 100 εκατ. ευρώ, 1.000 θέσεις εργασίας και ίδρυση Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Advertisement
Advertisement

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ, 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.500 έμμεσες και παραγωγική δυναμικότητα έως και 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως θα φέρει στην Ελλάδα η επένδυση της Γερμανικής Next e.GO σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά ευχαρίστησε τα στελέχη της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην χώρα μας. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Το εργοστάσιο συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί περαιτέρω στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη ενώ παράλληλα να αποτελέσει και ένα λαμπρό παράδειγμα που είναι ικανό να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις από τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογους επιστήμονες και ειδικά καταρτισμένο προσωπικό που μπορούν να υποστηρίξουν την επένδυση που θα δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και περίπου 5.500 έμμεσες

Advertisement
Advertisement

Ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Υπουργείο Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει και σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσα στους επόμενους 3 με 6 μήνες θα ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου με στόχο μέσα στους επόμενους 24 μήνες να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί. Η παραγωγή θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και θα υιοθετηθούν τα αυστηρά γερμανικά πρότυπα που εφαρμόζονται στο εργοστάσιο παραγωγής στη Γερμανία. Το εργοστάσιο θα λειτουργήσει με εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό και τα στελέχη θα εκπαιδευτούν στο εργοστάσιο παραγωγής στη Γερμανία. Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη των μεγάλων εταιρειών. Μια νέα προοπτική ανοίγεται για την χώρα μας με την συμφωνία αυτή. Η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης, εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να απασχολεί 1.000 υπαλλήλους αρχικά. To Enterprise Greece αναδεικνύει και με αυτή την συμφωνία, την πολιτική αξία της μεταρρύθμισης που ενδυνάμωσε την Οικονομική Διπλωματία. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για την υλοποίηση της, αλλά και για την διευκόλυνση και άλλων επιχειρηματικών προοπτικών που αναζωπυρώνουν τον κλάδο της Βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας.»

Ο CEO της Next.e.GO Mobile SE κ. Ulrich Hermann επισήμανε ότι: «Τα προϊόντα της εταιρείας Next.e.GO Mobile διακρίνονται για τις τεχνολογικές τους καινοτομίες αλλά και την υψηλή τεχνολογία που διαθέτουν, όπως η σύνδεση 5G, παρέχοντάς τους ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ανταγωνιστικών μοντέλων. Το μοντέλα μας απευθύνονται σε όλους τους καταναλωτές καθώς θα είναι προσιτά για να αποκτήσουν. Επίσης είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επιλέξαμε την Ελλάδα για την επένδυσή μας. Ο σχεδιασμός και τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας παραγωγής 4.0 της e.GO Life από τη μία και τα ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα συνεργασίας που προάγει από την άλλη προσφέρουν στην Next.e. Go SE τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την αστική μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Η πολιτική επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης για carbon-free mobility ανταποκρίνεται τέλεια στην αποστολή μας στο Next.e.GO SE. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή τη συνεργασία επιτυχημένη και ανυπομονούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.»

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Εγώ προσωπικά έχω επιλέξει ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το εργοστάσιο συναρμολόγησης στην Ελλάδα θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες καταναλωτές να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή. Όταν ξεκινήσετε την παραγωγή να γνωρίζετε ότι θα έχετε μια φιλικά κυβέρνηση δίπλα σας.»

Advertisement

Ειδικότερα τα βασικά σημεία του επενδυτικού σχεδίου περιλαμβάνουν στην εγκατάσταση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων με παραγωγική δυναμικότητα έως και 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως ενώ το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση από την γερμανική εταιρεία προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο και περίπου 5.500 έμμεσες θέσεις στο ευρύτερο υποστηρικτικό σύστημα που θα προμηθεύουν το εργοστάσιο.

Advertisement

Μάλιστα το προσωπικό που θα προσληφθεί θα καταρτίζεται συχνά στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Aachen της Γερμανίας.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο.

Πέραν των παραπάνω το σχέδιο της επένδυσης προβλέπει και την ίδρυση ενός Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Advertisement

Οφέλη για την ελληνική οικονομία

Η επένδυση της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία καθώς το έργο θα αναδείξει την Ελλάδα στην διεθνή αγορά ως ένα από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά κράτη στην ηλεκτροκίνηση μέσω της δημιουργίας εγχώριας παραγωγικής ικανότητας.

Επίσης το εργοστάσιο θα προκαλέσει και ένα επιπλέον εξαιρετικά θετικό οικονομικό αντίκτυπο, καθώς αναμένεται να προσφέρει δυναμικά στην αύξηση της απασχόλησης με την ταυτόχρονη αξιοποίηση εξειδικευμένου, υψηλών δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, την ανάδειξη πρωτοποριακής τεχνολογίας στην κατασκευή οχημάτων και τη μεγέθυνση του οικοσυστήματος των υποστηρικτικών επιχειρήσεων (clustering effect).

Προβλέπεται η ανάπτυξη ισχυρού τοπικού δικτύου προμηθευτών για τις παραγωγικές ανάγκες της εργοστασιακής μονάδας. Συγκεκριμένα στα πεδία των μεταλλικών εξαρτημάτων, του αλουμινίου, των υφασμάτων και του εσωτερικού μέρους των οχημάτων, των κρυστάλλων, κ.α.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και άλλων διεθνούς φήμης βιομηχανιών ηλεκτρικών οχημάτων, μετατρέποντας σταδιακά την Ελλάδα σε χώρα αναφοράς στην ηλεκτροκίνηση και σε διεθνές brand name. Έρχεται δε, ως συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης εισόδου της γερμανικής Volkswagen στην Ελλάδα (Αστυπάλαια) στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης.

Επίσης προσφέρεται στον ευρύτερο πληθυσμό η δυνατότητα ταχείας πρόσβασης στην ηλεκτροκίνηση σε προσιτό κόστος.

Τέλος η μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα σε έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τομέα, ο οποίος ανταποκρίνεται πλήρως στην κυβερνητική πολιτική για στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην ηλεκτροκίνηση.

Πάντως ακόμη δεν έχει επιλεγεί η τοποθεσία κατασκευής του εργοστασίου και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr πολλοί Δήμοι έχουν ήδη ξεκινήσει να συντάσσουν τις δικές τους δελεαστικές προτάσεις για να προσελκύσουν την συγκεκριμένη επένδυση.

Επένδυση με καινοτόμο χαρακτήρα

Η επένδυση της γερμανικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων προάγει την κυκλική οικονομία, καθώς βασικό χαρακτηριστικό της είναι η βιώσιμη παραγωγική διαδικασία που βασίζεται σε εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η παραγωγή βασίζεται στη χρήση εξαιρετικά ανθεκτικών υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον. Το αλουμίνιο αποτελεί κύριο υλικό στην κατασκευή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με της δυναμική εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου.

Παράλληλα θα εφαρμοστεί μειωμένος χρόνος σχεδιασμού-προγραμματισμού, αντιγράφοντας αποδεδειγμένες διαδικασίες και λύσεις εξοπλισμού σε συνεργασία με το δίκτυο e.GO και στο έργο θα συμμετέχουν αξιόπιστοι προμηθευτές υλικών, μηχανημάτων και εξοπλισμού με διεθνή εμπειρία έργου.

Επίσης θα χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή των συστημάτων πληροφορικής e.GO, της εργοστασιακής τεχνολογίας Industry 4.0 και της ψηφιακής ενσωμάτωσης στο δίκτυο παραγωγής e.GO.

Ποια είναι η Next.e.GO

Η Next.e.GO Mobile SE ιδρύθηκε το 2015 από τον καθηγητή Dr. Günther Schuh. Οι περίπου 450 εργαζόμενοι της εταιρείας απασχολούνται σήμερα σε πολύ ευέλικτες ομάδες στην παραγωγή οικονομικά αποδοτικών και ιδιαίτερα ανθεκτικών ηλεκτρικών οχημάτων, κατάλληλων για μικρές αποστάσεις.

Η εταιρεία αξιοποιεί το μοναδικό δίκτυο ερευνητικών εγκαταστάσεων και περισσότερες από 400 εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται στο RWTH Aachen Campus του ομώνυμου Πανεπιστημίου στη Γερμανία.

Από το 2018, η Next.e.GO Mobile SE αναπτύσσει και παράγει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο e.GO Life στη βιομηχανική περιοχή Aachen Rothe Erde.

Η εταιρεία είναι η μόνη ανεξάρτητη παραγωγός αυθεντικού γερμανικού εξοπλισμού (Original Equipment Manufacturer) τετρακίνητων ηλεκτρικών οχημάτων.

Το βασικό μοντέλο e.GO Life αποτελεί ένα δίθυρο τετραθέσιο μοντέλο με μπαταρία 21,5 KW, ηλεκτρικό κινητήρα 57 kW (77 hp) από τη Bosch και συνολικό βάρος 1,2 τόνων. Η αυτονομία του μέσα στην πόλη ανέρχεται σε 203 χιλιόμετρα, ενώ στο εθνικό οδικό δίκτυο η αυτονομία του μειώνεται στα 139 χιλιόμετρα.

H κατασκευή του μοντέλου γίνεται πάνω σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο, ενώ το αμάξωμά του αποτελείται από ειδικό πλαστικό-πολυμερές υλικό. Η e.Go τονίζει ότι πολλά από τα τμήματά του μπορούν να ανακυκλωθούν στο τέλος της «ζωής» του αυτοκινήτου.

Διαβάστε επίσης:

Πότε επαναλειτουργούν τα ΚΤΕΟ – Οι προθεσμίες για έλεγχο

SOS! Ανάρπαστα γίνονται τα παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα

Πρόστιμο άνω των 15.000 ευρώ για πινακίδες ΔΟΚ