Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

1,35 εκατ. θάνατοι σε τροχαία κάθε χρόνο παγκοσμίως

Ελλάδα 13:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

1,35 εκατ. θάνατοι σε τροχαία κάθε χρόνο παγκοσμίως

ΝΕΑ

1,35 εκατ. θάνατοι σε τροχαία κάθε χρόνο παγκοσμίως

ΝΕΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization-WHO) με την τελευταία συγκλονιστική του αναφορά η οποία κάνει λόγο για 1,35 εκατ. θανάτους ετησίως από τροχαία ατυχήματα σε όλο τον κόσμο. ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Advertisement
Advertisement

Σχεδόν 3.700 άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στους δρόμους όλου του κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του WHO, με τους ανθρώπους του οργανισμού να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι παγκόσμιοι στόχοι που έχουν τεθεί (Sustainable Development Goals -SDG) για την μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στο μισό μέχρι το 2020 δεν πρόκειται να εκπληρωθούν.

Τα τροχαία ατυχήματα που οδηγούν σε θάνατο αποτελούν σύμφωνα με την αναφορά του οργανισμού την 8η (όγδοη) αιτία θανάτου παγκοσμίως για όλες τις ηλικίες και την 1η (πρώτη) σε ηλικίες μεταξύ 5-29 ετών, παιδιά και νέους ανθρώπους δηλαδή. Προκαλούν παράλληλα και σχεδόν 50.000.000 τραυματισμούς με εκατομμύρια από αυτούς να αλλάζουν για πάντα την ζωή των θυμάτων. Οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι μοτοσυκλετιστές (μοτοσυκλέτες, scooters κτλ.).

Η έρευνα του WHO αφορά μέχρι το έτος 2016 κατά το οποίο οι θάνατοι από τροχαία συνέχισαν να αυξάνονται. Ωστόσο το ποσοστό των θανάτων συγκριτικά με τον παγκόσμιο (και αυξανόμενο) πληθυσμό έχει σταθεροποιηθεί (περίπου 18 θάνατοι ανά 100.000 ανθρώπους τα τελευταία 15 χρόνια).

Advertisement
Advertisement

world-health-organization-traffic-accidents

Θετικό είναι το γεγονός ότι παρά την συνεχή και ραγδαία αύξηση των οχημάτων που κυκλοφορούν κάθε χρόνο το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί από τους 135 ανά 100.000 οχήματα (2000) στους 64 ανά 100.000 οχήματα (2016), ήτοι περισσότερο από 50%. Ο οργανισμός αναφέρει παράλληλα ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος όσον αφορά στη νομοθεσία, τα στάνταρ ασφάλειας των οχημάτων αλλά και την πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα μετά το ατύχημα.

Συγκλονιστικά είναι και τα δεδομένα για τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα αφού παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνουν μόλις το 1% του παγκόσμιου στόλου των οχημάτων, οι θάνατοι ανέρχονται στο 13% επί του συνόλου.

Advertisement

Οι Ευρώπη ως περιοχή κατέχει τα πρωτεία στην ασφάλεια με 9,3 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού με τις χώρες της Αμερικής να ακολουθούν με 15,6 θανάτους, με τον μέσο όρο παγκοσμίως να φτάνει περίπου στους 18. Στη χειρότερη θέση όλων η Αφρική με 26,6 θανάτους ακολουθούμενη από τις χώρες της Ν.Α. Ασίας με 20,7 θανάτους.

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συμμετείχαν με δεδομένα 175 χώρες. Από αυτές οι 104, σημείωσαν αύξηση στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2013-2016, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει χαρακτηριστικά πως όλοι αυτοί οι θάνατοι και τα ατυχήματα μπορούν να αποτραπούν…

Advertisement