Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Όραμα για τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα

Ελλάδα 22:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Όραμα για τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα

ΝΕΑ

Όραμα για τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα

ΝΕΑ

Το όνομα Visio.M δόθηκε στο κοινό εγχείρημα επιστημόνων από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (ΤUM) και αρκετών γερμανικών εταιρειών – ανάμεσά τους και οι όμιλοι BMW και Daimler – με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός ελαφρού και ασφαλούς ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 10,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας.

Advertisement
Advertisement

Καθηγητές από το πανεπιστήμιο TUM σε συνεργασία με μηχανολόγους τόσο από τους δύο κατασκευαστές πολυτελών μοντέλων όσο και από αρκετές ακόμη εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που εμπλέκονται στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν ένα μικρό ηλεκτρικό όχημα το οποίο θα είναι ελαφρύ (400 κιλά χωρίς τις μπαταρίες), ασφαλές και προσιτό οικονομικά. Η μέγιστη ισχύς του ηλεκτροκινητήρα θα είναι 20 PS.

Στο πανεπιστήμιο TUM θέλουν να ξεπεράσουν ορισμένα τεχνολογικά εμπόδια για τη μαζική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μέχρι σήμερα τα ηλεκτρικά μοντέλα πόλης είτε δεν πληρούσαν τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας είτε (αν προέρχονταν από συμβατική έκδοση) ήταν αρκετά βαριά και εξοπλισμένα με ακριβές μπαταρίες.

Τα μέλη της σύμπραξης θα χρησιμοποιήσουν το εικονιζόμενο πρωτότυπο MUTE (προϊόν εξέλιξης του πανεπιστημίου TUM) για να κάνουν δοκιμές στους τομείς της ασφάλειας, της προώθησης και της αποθήκευσης ενέργειας. Το MUTE είναι ένα διθέσιο μοντέλο με μήκος 3,55 m, τελική ταχύτητα 120 km/h και αυτονομία 100 km. Ειδική προσοχή θα δοθεί στον τομέα της σχεδίασης ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια του οχήματος. Παρά το χαμηλό του βάρος, το αυτοκίνητο πόλης του προγράμματος Visio.M αναμένεται να φέρει στις δοκιμές πρόσκρουσης ανάλογα αποτελέσματα με αυτά των συμβατικών προτάσεων της κατηγορίας.

Advertisement
Advertisement

Ίσως λοιπόν μετά από αρκετά χρόνια δούμε δύο σχεδόν ίδια ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης, με μόνη διαφορά το σήμα στη μάσκα. Το αστέρι της Mercedes ή τον έλικα της BMW.