Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Στα χέρια των Ταλιμπάν πάνω από 40.000 στρατιωτικά pick up – Που τα βρήκαν;

Ελλάδα 5:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στα χέρια των Ταλιμπάν πάνω από 40.000 στρατιωτικά pick up – Που τα βρήκαν;

MIRROR

Στα χέρια των Ταλιμπάν πάνω από 40.000 στρατιωτικά pick up – Που τα βρήκαν;

MIRROR

Την επομένη της συμβολικής κατάληψης της πρώην βάσης του Bundeswehr Kunduz, οι μαχητές των Ταλιμπάν ποζάρουν στη μέση του εμβληματικού κυκλικού κόμβου στην καρδιά της βόρειας αφγανικής πόλης. Στην φωτογραφία η οποία ήταν σε κάθε ειδησεογραφικό site διακρίνονταν πίσω τους δύο pick up…

Advertisement
Advertisement

Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν σε όλα τα video των Ταλιμπάν τα οχήματα, τα οποία τους μεταφέρουν είναι ανοιχτά ημιφορτηγά από την Toyota και την Ford, ενώ τώρα προστίθενται και τα Hummer.  Ποιος είναι ο λόγος;

Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο και μοιραία: Η Ford και η Toyota είναι δύο εταιρίες των οποίων τα οχήματά τους χρησιμοποιούνται συχνότερα από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Δεδομένου ότι αυτά τα εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες, τεράστιος αριθμός αυτοκινήτων πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Advertisement
Advertisement

Οι εταιρίες δεν πωλούν άμεσα οχήματα στα στρατεύματα των Ταλιμπάν, αφού ισχύει απαγόρευση και εμπάργκο πωλήσεων. Όμως κάποιες ανεξάρτητες απο το αυτοκίνητο εταιρείες βλέπουν κέρδος μπαίνουν ανάμεσα στα στρατεύματα και τις αυτοκινητοβιομηχανίες για να προσπερνούν τις απαγορεύσεις, χωρίς να το γνωρίσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το πεντάγωνο, μόνο μεταξύ 2003 και 2011, με τη βοήθεια αμερικανικών εταιριών που εδρεύουν στην Ταϊλάνδη (και την υπόλοιπη Ασία) οι ΗΠΑ παρέδωσαν στον Αφγανικό στρατό τουλάχιστον 35.000 Ford Ranger
οχήματα παντός εδάφους με στρατιωτικές προδιαγραφές.

Advertisement

 

Ακόμα και φέτος, (τον Φεβρουάριο του 2021) οι ΗΠΑ παρέδωσαν 43 Ford Ranger νέα οχήματα έκτακτης ανάγκης στις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν. Δεν είναι μόνο τα Ford Ranger. Το Toyota Hilux, ένα όχημα παντός εδάφους που είναι πλέον γνωστό ως «η αγάπη των επαναστατών» ή «κόλαση στους τροχούς» λόγω της προτίμησής του από επαναστατικά στρατεύματα. Και αυτό βρίσκεται επίσης σε δεκάδες χιλιάδες στο Αφγανιστάν. Μάλιστα οι Ταλιμπάν κατέλαβαν περισσότερα από 50 ολοκαίνουργια Toyota Hilux στην πόλη Sar-e Pol το προηγούμενο Σάββατο 14/8.

Advertisement

Η Αφγανική αστυνομία συγκεκριμένα, αλλά και ο στρατός, χρησιμοποιούν τα Toyota και τα Ford για να μετακινηθούν από τη μία βάση στην άλλη στο δύσκολο έδαφος της χώρας. Και είναι ακριβώς αυτές οι βάσεις που κατακλύστηκαν από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα: Δεκάδες χιλιάδες οχήματα Ford και Toyota των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν γίνει «Οχήματα Τρομοκρατίας» για τους Ταλιμπάν, με τα οποία φαίνεται να συνεχίζουν τη θριαμβευτική πορεία τους στο Αφγανιστάν.

Advertisement

Εκτός από τα… αιχμαλωτισμένα Ford και Toyota, υπάρχουν και τα Humvees, τα οποία ο αμερικανικός στρατός παρέδωσε στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Ταλιμπάν επίσης κατάσχεσαν περίπου 1.000 από αυτά τις τελευταίες εβδομάδες, μερικά σε κακή κατάσταση, ενώ άλλα σε πλήρη λειτουργία ακόμη και με τον βαρύ πολυβόλο τους σε λειτουργεία.

Η μαζική εγκατάλειψη και παράδοση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες σήμαινε ότι οι Ταλιμπάν είναι τουλάχιστον εξίσου καλά εξοπλισμένοι με τους αντιπάλους τους.

Επιπλέον, μερικές φορές μπορείτε να ξεχωρίσετε τις φατρίες μόνο με τις προσαρτημένες σημαίες τους, γιατί κινούνται με σχεδόν πανομοιότυπα οχήματα.

Ο αφγανικός στρατός χρησιμοποιεί τη μαύρη, κόκκινη και πράσινη σημαία της χώρας, οι Ταλιμπάν τοποθετούν τη σημαία του «εμιράτου» τους στα κατασχεμένα οχήματα. Μια σημαία που υψώνεται αυτή τη στιγμή σε όλο και περισσότερα κέντρα πόλεων της χώρας και μεταξύ άλλων, σημαίνει απώλεια όλων των δικαιωμάτων για εκατομμύρια γυναίκες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Φόβος και τρόμος» για τους Τούρκους… (+video)
Αυτά είναι τα νέα pick-up του στρατού στον Έβρο
Πολεμικό Ναυτικό: Αυτές θα είναι οι νέες φρεγάτες μας στο Αιγαίο
Λεφτά με το… τσουβάλι για τον Ερντογάν με το θωρακισμένο του Εβρου (VIDEO)