Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα της Kia

Ελλάδα 18:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα της Kia

MIRROR

Ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα της Kia

MIRROR

Μία δεκαετία ως επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος της Kia κλείνει ο Peter Schreyer. Ο χρονος Γερμανός έχει δώσει ένα νεανικό προφίλ στην κορεάτικη μάρκα, γεγονός που αποτυπώνεται και στις πωλήσεις. Από το 1,1 εκατ. το 2005 σχεδόν τριπλασιάστηκαν το 2015, φθάνοντας τα 3,05 εκατ.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Ο Schreyer και η σχεδιαστική του ομάδα δημιούργησαν μία σειρά από πρωτότυπα μοντέλα, όπως τα GT4 Stinger, Ray, Tack’ster, GT, τα οποία αποτίναξαν τη συντηρητική εικόνα που συνόδευε την Kia Motors και παράλληλα οδήγησαν σε ελκυστικά στο μάτι αυτοκίνητα παραγωγής.

Οι ιδιοκτήτες της Kia αλλά και της «αδελφής» Hyundai εκτιμώντας τις ηγετικές ικανότητες του Schreyer τον τοποθέτησαν Πρόεδρο και στις δύο μάρκες, γεγονός σπάνιο για έναν σχεδιαστή. Προφανώς αναγνώρισαν ότι Hyundai-Kia δεν υστερούσαν σε τεχνολογία ή ποιότητα κατασκευής, αλλά στην εικόνα που εξέπεμπαν στο καταναλωτικό κοινό. Μοντέλα που επηρεάστηκαν από τον Schreyer είναι – μεταξύ άλλων – το Optima του 2010 και το cee’d του 2012.

Advertisement
Advertisement

Όσο για ποιο είναι το αγαπημένο του σχέδιο, ξεχωρίζει το εικονιζόμενο GT Concept. «Η Kia όπως την ξέρατε πριν από 10 ή 5 χρόνια, δεν υπάρχει πλέον. Είναι κάτι που φαίνεται και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Η αλλαγή δεν είναι μόνο να φαίνεσαι διαφορετικός αλλά και να βελτιώνεσαι διαρκώς», δηλώνει ο ίδιος.

Η Kia έχει τρία σχεδιαστικά κέντρα. Πέρα από αυτό στην Κορέα, λειτουργούν επίσης άλλα δύο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.