Live Κίνηση
Περισσότερα
Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία απόδοση και αυτονομία

Ελλάδα 3:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία απόδοση και αυτονομία

Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία απόδοση και αυτονομία

Mercedes-Benz EQ

Μια Mercedes-Benz οφείλει να διαθέτει την απολύτως κορυφαία τεχνολογία της εποχής της. Και αυτό κάνει και η νέα EQA φέρνοντας ένα πολύ εξελιγμένο ηλεκτρικό σύστημα σε μία προσιτή κατηγορία ενός premium SUV.

Advertisement
Advertisement

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι το next big thing για τη Mercedes-Benz έχοντας εστιάσει σε αυτήν όλες τις δυνάμεις της και κάνοντας τεράστιες επενδύσεις ώστε να παραμείνει ο ηγέτης και στη νέα εποχή. Όλος αυτός ο δυναμισμός και η βιομηχανική αυτοπεποίθηση βγαίνει και στην EQA, το μοντέλο που έρχεται να φέρει τις μοναδικές ιδιότητες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε ένα πιο ευρύ κοινό.

Σε αρχικό στάδιο θα κυκλοφορήσει ως EQA 250, εφοδιαζόμενη με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 190 ίππων και 375 Nm ροπής. Η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι χωρητικότητας 66,5 kWh η οποία σε συνδυασμό με μία μέση κατανάλωση της τάξης των 15,7 kWh/100 km (και φυσικά με μηδενικούς ρύπους) παρέχει μία αυτονομία 426 χιλιομέτρων κατά WLTP. Xάρη σ’ αυτή την αρκετά υψηλή ισχύ, οι επιδόσεις της EQA είναι εξαιρετικές με το 0-100 km/h να επιτυγχάνεται σε μόλις 8,9 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 km/h.

eqa-2020-d1000x600

Advertisement
Advertisement

Ο ηλεκτρικός ασύγχρονος κινητήρας που είναι τοποθετημένος στον εμπρός άξονα συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο μίας σχέσης και είναι ιδιαίτερα compact σε μέγεθος και αρκετά ελαφρύς. Ο ηλεκτροκινητήρας αυτός μαζί με το σύστημα ψύξης, το ηλεκτρονικό σύστημα ισχύος και το κιβώτιο με σταθερή σχέση μετάδοσης και το διαφορικό, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο σύνολο – το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS). Υπάρχει επίσης σύστημα ανάκτησης της ενέργειας μέσω της πέδησης το οποίο διαθέτει τέσσερις βαθμίδες λειτουργίας συν μία αυτόματη, το οποίο ενεργοποιείται και ελέγχεται από τα paddles που είναι τοποθετημένα πίσω από το τιμόνι.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Τα συστήματα μπαταριών της EQA παρέχονται από την Accumotive, μία θυγατρική εταιρεία της Mercedes-Benz με έδρα το Kamenz. Το εργοστάσιο μπαταριών στο Jawor της Πολωνίας προετοιμάζεται να παράγει και τα συστήματα μπαταριών των compact μοντέλων Mercedes-EQ. H μπαταρία της EQA είναι σε δύο επίπεδα, αποτελείται από 5 ξεχωριστά στοιχεία και είναι αρκετά compact σε διαστάσεις και με μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα.

Advertisement

Τοποθετείται κάτω από το δάπεδο των επιβατών και αποτελεί δομικό στοιχείο ενίσχυσης του αμαξώματος. Για μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και για μείωση του θορύβου και των κραδασμών η μπαταρία και το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης έχουν απομονωθεί με ειδική κατασκευή από το πλαίσιο και το αμάξωμα. Διαθέτει επίσης ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα ψύξης-θέρμανσης σε ειδικό πάνελ στην βάση της ώστε να διατηρείται στην σωστή θερμοκρασία ανά πάσα στιγμή της λειτουργίας της και ανάλογα την φάση κίνησης του αυτοκινήτου και την εξωτερική θερμοκρασία.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Χάρη στον ισχυρό εσωτερικό φορτιστή των 11 kW και την δυνατότητα φόρτισης έως και 100 kW σε ρεύμα DC, η φόρτισή της είναι πολύ γρήγορη. Απαιτούνται μόλις 30 λεπτά για να πάει από το 10 στο 80% σε ταχυφορτιστή DC ή 5 ώρες και 45 λεπτά σε οικιακό wallbox των 11 kW. Όπως και σε όλες τις ηλεκτρικές EQ η Mercedes-Benz παρέχει εγγύηση καλής λειτουργίας της μπαταρίας για 8 έτη ή 160.000 χιλιόμετρα.

Advertisement

Μετά την πρώτη φάση λανσαρίσματος της νέας EQA θα προστεθούν στη γκάμα δύο ακόμα εκδόσεις. Μία πιο ισχυρή η οποία θα διαθέτει και τετρακίνηση και μία με αυξημένη αυτονομία που θα ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα. Σε ό,τι αφορά την πρώτη θα εφοδιάζεται και με έναν δεύτερο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα με το γνωστό σύστημα τετρακίνησης της Mercedes-Benz 4MATIC και θα διαθέτει ένα πολύ εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα συντονισμού των δύο κινητήρων με δυνατότητα αξιολόγησης δεδομένων 100 φορές το δευτερόλεπτο, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το μάξιμουμ στην οδική συμπεριφορά αλλά και στην μεγιστοποίηση της αυτονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, η “μικρή” EQA διαθέτει μία μεγάλη “ηλεκτρική” καρδιά και ένα κορυφαίο τεχνολογικό υπόβαθρο, φέρνοντας σε ένα πιο ευρύ κοινό ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η νέα εποχή. Η ηλεκτροκίνηση ταιριάζει απόλυτα στην Mercedes-Benz και μοντέλα όπως η EQA δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυριαρχία της θα είναι αδιαπραγμάτευτη και στο μέλλον που μόλις ξεκίνησε.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes-Benz EQA: Κορυφαία απόδοση και αυτονομία
Mercedes-Benz EQA: Με εντυπωσιακό ψηφιακό κόσμο
Τα ξεχωριστά πακέτα εξοπλισμού της Mercedes-Benz EQA