Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Ο άνθρωπος που διασχίζει τους 8 παγετώνες της Γης

Ελλάδα 16:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο άνθρωπος που διασχίζει τους 8 παγετώνες της Γης

Men + Speed

Ο άνθρωπος που διασχίζει τους 8 παγετώνες της Γης

Men + Speed

O Βόρειος Πόλος δεν είναι αρκετός για τον Mike O’Shea, θέλει να κατακτήσει όλoυς τους παγετώνες της Γης. Εάν ο πάγος και το χιόνι σε κάνουν να τρέμεις, σκέψου τον Mike O’Shea και τον του Claire O’Leary, που έχουν σαν αποστολή να διασχίσουν κάθε παγετώνα (ice cap συνοδοιπόρο) της Γης.

Advertisement
Advertisement

ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗ (twitter.com/vassilikigew)

Το Ice Project έχει σαν στόχο τη διάσχιση του Βόρειου και Νότιου Πόλου, τους Βόρειους και Νότειους παγετώνες της Παταγονίας, του Κιλιμάντζαρου, της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και αυτόν της λίμνης Βαϊκάλης. Αλλά όπως μας εξηγεί κι ο O’Shea, δεν είναι και τόσο εύκολο…

Γιατί να διαλέξει κάποιος τους παγετώνες;

Advertisement
Advertisement

Είναι πολύ απομονωμένα και πρέπει να μπορείς να τα βγάλεις πέρα μόνος σου, και αυτό με ενθουσιάζει.

Midway across the North Patagonian Icecap 2012
Στο ice cap της Βόρειας Παταγονίας στο The Ice Project

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις;

Advertisement

Οι καιρικές συνθήκες είναι πιο αντίξοες και ακραίες απ’ οπουδήποτε. Φτάσαμε τους -55ο C στο Βόρειο Πόλο. Για να καταλάβεις, ένας οικιακός καταψύκτης έχει -18°C. Και μόνο η επιβίωση ήταν δύσκολη. Μετά είναι και οι καθοδικοί άνεμοι, που έφταναν τα 160χλμ. Σε ρίχνουν κάτω και σπάνε τα στηρίγματα της σκηνής σε δευτερόλεπτα. Πρέπει να κουβαλάμε και όλο τον εξοπλισμό μαζί μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε το βάρος μας -κόβουμε τις οδοντόβουρτσες στη μέση και κόβουμε κομμάτια από τις μπότες μας- αλλά τα έλκηθρα ζυγίζουν πάνω από 90 κιλά. Είναι πολύ δύσκολο σωματικά αλλά και νοητικά. Επίσης, είναι τόσο μοναδικά αυτά τα ταξίδια που σημαίνει πως είναι και αρκετά ακριβά. Μια αποστολή για να περπατήσεις στο Βόρειο Πόλο, για παράδειγμα, κοστίζει περίπου 250.000€ για δύο άτομα.

Έχεις βρεθεί πότε σε σημείο που να λες ότι δεν πρόκειται να τη γλιτώσω;

Advertisement

Ναι! Στην προσπάθεια μας στο Βόρειο Πόλο το 2014, κολλήσαμε πάνω σε ένα κινούμενο κομμάτι πάγου, το οποίο έσπασε στη μέση. Τα έλκηθρα μας έπεσαν στο νερό και είχαμε αριστερά και δεξιά μας πάγο ύψους 2 μέτρων. Δεν είχαμε κανένα τρόπο να ξεφύγουμε. Ευτυχώς ο πάγος κινήθηκε προς μια μεριά και καταφέραμε να πηδήξουμε σε ένα κενό που δημιουργήθηκε – αλλά τα έλκηθρά μας παραλίγο να μας τραβήξουν πίσω. Παρά τρίχα τη γλιτώσαμε.

Ποια ήταν η πιο περίεργη εμπειρία;

Το να περπατάμε και να κοιμόμαστε πάνε σε ανοιχτό πάγο στη λίμνη Βαϊκάλη της Ρωσίας. Βρίσκεται πάνω σε σεισμογενή περιοχή και είχε πολλές σεισμικές δονήσεις. Είναι πάρα πολύ τρομακτικό να κοιμάσαι στη σκηνή πάνω στον ανοιχτό πάγο και να ακούς τριγμούς όλη τη νύχτα! Στην πραγματικότητα όμως η Βαϊκάλη έχει αρκετά ασφαλή πάγο – οι ντόπιοι οδηγούν τεράστια φορτηγά πάνω του. Ο πάγος του Βόρειου Πόλου ήταν πολύ πιο λεπτός και χρειάστηκε να εγκαταλείψουμε τη κατασκήνωση
αρκετές φορές όταν μεγάλα ρήγματα άνοιγαν γύρω από τις σκηνές μας το βράδυ!

Advertisement

Mike O Shea on Lake Baikal 2013

Τι σχεδιάζεις πριν από κάθε ταξίδι;

Χρειάζεται δύο χρόνια για να περάσεις από την ιδέα μέχρι να μπεις στο αεροπλάνο – να βγάλεις άδειες, να κλήσεις πτήσεις, έλκηθρα, πλοία, χάρτες, φαγητό, να δοκιμάσεις τον εξοπλισμό. Αλλά μου αρέσει ο σχεδιασμός σχεδόν όσο και η περιπέτεια η ίδια!

Πόσοι άνθρωποι πηγαίνουν στις αποστολές;

Συνήθως οργανώνουμε τα ταξίδια μόνοι μας και παίρνουμε μαζί μας ανθρώπους με γνώσεις που δεν έχουμε εμείς, όπως ανθρώπους που ξέρουν πώς να χειρίζονται τα σκυλιά που τραβούν το έλκηθρο. Στη Νότιο Γεωργία ήμασταν έξι, συν δύο με το πλήρωμα της βάρκας.

Mike O Shea swimming in -40 degrees c during North Pole training 2012
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης για το Βόρειο Πόλο

Για ποιο λόγο δεν ολοκληρώσατε το ταξίδι στο Νότιο Πόλο;

Κατεβαίναμε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και μετακινήθηκε. Το έλκηθρο που ζύγιζε 90 κιλά έπεσε πάνω μας και είχαμε τόσο φορτωμένο πρόγραμμα που δεν είχαμε χρόνο να ξεκουραστούμε. Έτσι έπρεπε να σταματήσουμε. Είναι μια πολύ δύσκολη πρόκληση – μόνο 152 άνθρωποι έχουν περπατήσει στον Πόλο, ενώ στο διάστημα έχουν πάει πάνω από 500. Όλος ο εξοπλισμός μας είναι στο Resolute, έτοιμος για ακόμα μία προσπάθεια, αλλά η εταιρεία με τα αεροπλάνα που μεταφέρει τις ομάδες στην εκκίνηση έχει σταματήσει την υποστήριξη σε αποστολές.

Περιέγραψε μας πόσο τρομακτικές ήταν οι χιονοθύελλες στον παγετώνα της Ισλανδίας.

Μας χτυπούσε η μια καταιγίδα μετά την άλλη για οχτώ ημέρες, ρίχνοντας τόσο χιόνι που έπρεπε να ξεσκάβουμε τη σκηνή μας κάθε δύο ώρες. Ήταν αμείλικτες!

mike o shea-c640

Ποιος ή τι σε εμπνέει να κάνεις τέτοια ταξίδια;

Η αντοχή και το θάρρος των Tom Crean και Ernest Shackleton, αλλά και σύγχρονοι εξερευνητές όπως οι Borge Ousland και Joe Simpson.

Στη δουλειά σου έχεις εργαστεί και για το Star Wars, τι ακριβώς έκανες;

Είμαι ειδικός στη διάσωση από ύψη και σύμβουλος πρόσβασης. Έχω δουλέψει σε δύο events του Red Bull Cliff Diving στην Ιρλανδία, στο Red Bull Crashed Ice στο Μπέλφαστ και στο Star Wars όταν έκαναν γυρίσματα στα νησιά Skellig. Ήταν απίστευτο που γνώρισα μερικούς από τους ηθοποιούς και ήπια μια μπύρα μαζί τους!

Πηγή: RedBull.com