Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Δες πώς είναι μέσα στην καρδιά ενός ηφαιστείου

Ελλάδα 17:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δες πώς είναι μέσα στην καρδιά ενός ηφαιστείου

Men + Speed

Δες πώς είναι μέσα στην καρδιά ενός ηφαιστείου

Men + Speed

Eξερευνητές σκαρφάλωσαν όσο πιο κοντά γίνεται σε μια λίμνη λάβας και μας διηγούνται την ιστορία. Στόχος της ήταν να κατέβουν όσο πιο χαμηλά γίνεται μέσα στον κρατήρα και να είναι όσο πιο κοντά μπορούν στην καυτή λάβα.

Advertisement
Advertisement

Στο κέντρο του νησιού Ambrym, το οποίο βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Βανουάτου στον νότιο Ειρηνικό, υπάρχει μια λίμνη λάβας πάνω στο ηφαίστειο Benbow. Είναι τόσο μεγάλη που μπορείς πραγματικά να καταλάβεις τι γίνεται μέσα στην καρδιά της Γης. Τρεις εξερευνητές και ένας σκηνοθέτης ταξίδεψαν στο ηφαίστειο αυτό και σκαρφάλωσαν μέσα του. «Ακούς τους χτύπους του, βλέπεις τα πιτσιλίσματα της λάβας, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι ζωντανό», λένε.

Οι τρεις έμπειροι αναρριχητές ήταν η Lohmann, ο άντρας της Sebastian Hofmann και ο ηφαιστειολόγος Thomas Boyer. Ταξίδεψαν μέχρι τη λίμνη λάβας όχι μόνο για να μαζέψουν δείγματα από τη λάβα και να μάθουν περισσότερα για την καλντέρα του Ambrym το μυστήριο του ηφαιστείου.

volcano-benbow-c640
Η ομάδα πέρασε μέσα από ένα τροπικό δάσος και πάνω από μια περιοχή από όπου είχε περάσει λάβα στο παρελθόν χρησιμοποιώντας 600 μέτρα σκοινί, σκηνές και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να φτάσει στο τρίτο επίπεδο (το πιο κοντινό επίπεδο κοντά στη λάβα) του Benbow.

Advertisement
Advertisement

(c) Ulla Lohmann
Έπρεπε να αντιμετωπίζουν συνέχεια τους κινδύνους που παρουσιάζονταν μπροστά τους. Μετά από εβδομάδες γεμάτες με όξινη βροχή, το φόβο των δυνατών εκρήξεων, την έκθεση στα τοξικά αέρια και τους δυνατούς ανέμους από θείο, οι τρεις εξερευνητές γεμάτοι περιέργεια έφτασαν στον προορισμό τους και είδαν από ψηλά την παλλόμενη λάβα.

«Δεν υπάρχουν πινακίδες που να σου λένε να σταματήσεις, γιατί πιο πέρα έχει υπερβολική ζέστη. Ο μόνος τρόπος για να το ανακαλύψεις είναι να κατέβεις κάτω και να καείς τελικά. Αλλά είχαμε φτάσει μέχρι εκείνο το σημείο, όπου οι συνθήκες ήταν τέλειες και φυσικά… η περιέργεια κέρδισε το φόβο.», δήλωσε ο Hofmann.

Πηγή: RedBull.com

Advertisement