Live Κίνηση
Περισσότερα
KIA 2023

Kia Niro: Τολμηρό σε εμφάνιση, καινοτόμο σε τεχνολογίες

Ελλάδα 2:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Kia Niro: Τολμηρό σε εμφάνιση, καινοτόμο σε τεχνολογίες

KIA 2023

Kia Niro: Τολμηρό σε εμφάνιση, καινοτόμο σε τεχνολογίες

KIA 2023

Εφοδιασμένο με τα πιο σύγχρονα υβριδικά συστήματα και με ένα αμάξωμα γεμάτο πρωτοτυπία και ξεχωριστό στιλ, το Kia Niro φέρνει έναν φρέσκο αέρα κομψότητας και υψηλής τεχνολογίας στα σύγχρονα crossover.

Advertisement
Advertisement

Αν κάτι είναι εμφανές τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανία είναι η εκρηκτική άνοδος των Κορεατών σε κάθε επίπεδο. Από την σχεδίαση έως την τεχνολογία των αυτοκινήτων τους (και κυρίως τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά), έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μοναδικές προτάσεις που κερδίζουν όχι μόνο τα βραβεία σε όλο τον πλανήτη αλλά και το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού.

Σε αυτή την εξαιρετική “φόρμα” βρίσκουμε και την Kia, η οποία τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχει εντυπωσιάσει με τις προτάσεις της σε κάθε κατηγορία, έχει αλώσει παραδοσιακά “κάστρα” των Ευρωπαίων κατασκευαστών και έχει ανεβάσει σημαντικά τις πωλήσεις της σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Γνήσιο τέκνο αυτής της δημιουργικής περιόδου της Kia είναι και το νέο Niro. Ένα αυτοκίνητο που σε αυτή την καινούργια γενιά του καταφέρνει να αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το ξεχωριστό στιλ στην εμφάνιση μαζί με ό,τι πιο σύγχρονο και εξελιγμένο υπάρχει σε μηχανικά συστήματα και ψηφιακές παροχές για τον οδηγό και τους επιβάτες.

Advertisement
Advertisement

Συνδυάζοντας με πολύ έξυπνο τρόπο την μοναδική του εμφάνιση με κορυφαία λειτουργικότητα, το Kia Niro αποτελεί ένα εύχρηστο και ασφαλές crossover, με ξεκάθαρη την ηλεκτρική “υπογραφή” σε ό,τι έχει να κάνει με τα μηχανικά μέρη, είτε μιλάμε για υβριδικές εκδόσεις είτε για αμιγώς ηλεκτροκίνητη.

To νέο Kia Niro βασίζεται στην πιο σύγχρονη πλατφόρμα 3ης γενιάς “Κ” που διαθέτει η Kia, η οποία πέρα από την αυξημένη στιβαρότητά της έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα σύγχρονα εξηλεκτρισμένα συστήματα κίνησης.

Advertisement

Το μήκος του αμαξώματος φθάνει τα 4.42 μέτρα, το πλάτος τα 1,825 μέτρα και το ύψος έως τα 1,570 μέτρα, δημιουργώντας ένα όχημα που ανήκει στην κατηγορία των compact crossover, το οποίο όμως χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο και την εξαιρετική εκμετάλλευση του σαλονιού, καταφέρνει να εξασφαλίζει πρωτόγνωρους χώρους και κορυφαία πρακτικότητα για τους επιβάτες.

Είναι ενδεικτικό ότι οι επιβάτες στα εμπρός καθίσματα έχουν 1.028 mm χώρου για τα κεφάλια τους και 1.053 mm για τα πόδια τους, ενώ οι πίσω επιβάτες έχουν στην διάθεσή τους 1.005 mm για τα κεφάλια τους και 1.011 mm για τα πόδια τους στα Niro HEV και PHEV και 967 mm και 938 mm αντίστοιχα στο Niro EV.

Advertisement

Η χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ φθάνει μέχρι τα 1.445 λίτρα στο HEV, τα 1.342 λίτρα στο PHEV και τα 1.392 λίτρα στο EV με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα. Παράλληλα υπάρχει ένας χώρος 20 λίτρων μπροστά (frunk) ο οποίος προσθέτει μία έξτρα διάσταση πρακτικότητας στο αμιγώς ηλεκτρικό Niro EV.

Για τον σχεδιασμό του αμαξώματος, η Kia ακολούθησε την φιλοσοφία που ονομάζει “Opposites United”, ενώνοντας σε ένα αμάξωμα αντίθετες έννοιες και απαιτήσεις από έναν σύγρονο καταναλωτή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και σίγουρα το πιο ξεχωριστό ανάμεσα σε όλα τα ανταγωνιστικά μοντέλα της κατηγορίας του.

Advertisement

Η καινούργια μάσκα είναι μία σύγχρονη μετεξέλιξη του κλασικού Tiger Face της Kia, με νέα στοιχεία όπως τα πολύ ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα ημέρας, την δίχρωμία στην μάσκα, και την επένδυση στην πλευρική κολόνα, η οποία αποτελεί και το κυρίαρχο στιλιστικό εύρημα του νέου Niro μαζί με τις αεροδυναμικές ζάντες των 17 ιντσών.

Απλό αλλά συνάμα και τολμηρό, το νέο Niro σχεδιάστηκε με γνώμονα και την απόδοση, κάτι που φαίνεται και στον κορυφαίο συντελεστή οπισθέλκουσας, Cd:0,29, ο οποίος εξασφαλίζει οικονομία σε καύσιμο αλλά και αθόρυβες μετακινήσεις.

Οι πελάτες έχουν στην διάθεσή τους εννέα εντυπωσιακά χρώματα με τις ονομασίες Cityscape Green, Clear White, Snow White Pearl, Aurora Black Pearl, Mineral Blue, Interstellar Grey, Orange Delight, Runway Red και Steel Grey. Υπάρχουν επίσης πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης ανάλογα με το χρώμα στην τρίτη κολόνα αλλά και τα τρία διαφορετικά επίπεδα φινιρίσματος στις επενδύσεις του σαλονιού.

Η σχεδίαση του σαλονιού είναι εξίσου εντυπωσιακή με αυτή του αμαξώματος, ξεχωρίζοντας για τις μίνιμαλ γραμμές του και την εξαιρετική ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του. Υπάρχουν δύο οθόνες 10,25 ιντσών, μία για τον πίνακα οργάνων και μία για το εξελιγμένο σύστημα infotainment.

Παράλληλα διατίθεται και σύστημα head-up display των 10 ιντσών, στο οποίο προβάλλονται όλες οι σημαντικές πληροφορίες για την οδήγηση, όπως η ταχύτητα, τα δεδομένα των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, οι ενδείξεις για την πλοήγηση.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Kia στηρίζει την βιώσιμη ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον για την κατασκευή του σαλονιού. Για παράδειγμα η οροφή είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένη ταπετσαρία ενώ οι δερμάτινες επενδύσεις περιέχουν Tencel από ευκάλυπτους και στο πορτ-μπαγκάζ υπάρχει υλικό από 75% ανακυκλωμένες ίνες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την τεχνολογία, το νέο Kia Niro διαθέτει την προηγμένη σουίτα DriveWise με έξυπνα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (ADAS). Υπάρχουν συστήματα όπως τα Forward Collision-Avoidance Assist (FCA), Lane Keeping Assist (LKA), Lane Following Assist (LFA), Highway Driving Assist (HDA), Driver Attention Warning (DAW), High Beam Assist (HBA), Navigation -Βασισμένο Smart Cruise Control-Curve (NSCC-C), Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Rear View Monitor (RVM) και Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA).

Ο διαθέσιμος εξοπλισμός του νέου Kia Niro αντιστοιχεί σε αυτοκίνητα μεγαλύτερων και ακριβότερων κατηγοριών, διαθέτοντας στοιχεία όπως το Remote Smart Parking Assist το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να παρκάρει το αυτοκίνητό του από απόσταση, χρησιμοποιώντας το κλειδί ως τηλεχειριστήριο.

Υπάρχει επίσης προηγμένο σύστημα φωνητικού ελέγχου ενώ το ηλεκτρικό Niro EV εφοδιάζεται με εφαρμογή Kia Connect μέσω της οποίας μπορεί να γίνει ο έλεγχος της φόρτισης της start/stop μπαταρίας, η ρύθμιση του χρονοδιαγράμματος φόρτισης μαζί με την ώρα αναχώρησης καθώς και οι ρυθμίσεις του κλιματισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έσκισε στον τάρανδο το Kia Niro (+video)
Δοκιμή: Kia Niro 1.6 Hybrid
Η εξωτερική αισθητική του νέου Kia Niro Plug-in Hybrid (+video)