Live Κίνηση
Περισσότερα
Jaguar Land Rover PHEV

Jaguar I-Pace: Mε 400 ηλεκτρικούς ίππους και μεγάλη αυτονομία

Ελλάδα 6:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Jaguar I-Pace: Mε 400 ηλεκτρικούς ίππους και μεγάλη αυτονομία

Jaguar Land Rover PHEV

Jaguar I-Pace: Mε 400 ηλεκτρικούς ίππους και μεγάλη αυτονομία

Jaguar Land Rover PHEV

Το πολυβραβευμένο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Jaguar, σερβίρει εντυπωσιακές επιδόσεις, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Advertisement
Advertisement

Δυναμικό μπάσιμο στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης πραγματοποιεί η Jaguar, η οποία έχει φροντίσει να καταστήσει τα μοντέλα της φιλικά στο περιβάλλον. Η συγκεκριμένη κίνηση, ωστόσο, της βρετανικής πολυτελούς εταιρείας δεν λειτουργεί εις βάρος της οδηγικής απόλαυσης, ενός τομέα που ανέκαθεν υπηρετείτο σε απόλυτο βαθμό από τα μοντέλα με το λογότυπό της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύζευξης επιδόσεων και μηδενικών εκπομπών ρύπων συνιστά το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό, αλλά και πολυβραβευμένο αυτοκίνητο της Jaguar, η IPace.

Το εντυπωσιακό SUV τροφοδοτείται από 2 μόνιμα σύγχρονα ηλεκτρικά μοτέρ με μαγνήτες που ενσωματώνονται στον μπροστινό και πίσω άξονα. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης της I‑Pace παρέχει 400PS και 696Nm ωφέλιμης άμεσης ροπής, ενώ με ενσωματωμένο σύστημα All Wheel Drive, η επιτάχυνση στα 100 χλμ./ώρα δεν απαιτεί περισσότερα από 4,8 δευτερόλεπτα.

Advertisement
Advertisement

Διαβάστε εδώ: Τα πάντα για την Jaguar Ι-Pace PHEV

Η οδηγική απόλαυση, παράλληλα, εκτοξεύεται χάρη στην προαιρετική ενεργή πνευματική ανάρτηση, η οποία χαμηλώνει το αυτοκίνητο όταν αυτό κινείται σε ταχύτητες άνω των 105 χλμ./ώρα για αποστάσεις άνω των 10 χλμ. Ισχυρό σύμμαχο, ακόμα, συνιστά η αεροδυναμική, πέρα από κομψή, σχεδίαση, με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να αντιστοιχεί μόλις σε 0,29d.

Advertisement

Όπως, όμως, προαναφέραμε, οι ισχυρές επιδόσεις δεν συνεπάγονται επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθώς χάρη στην ηλεκτρική της υπόσταση την απογαλακτίζουν από την παραγωγή καυσαερίων.

Η Jaguar I-Pace ενσωματώνει μια μπαταρία χωρητικότητας των 90 KWh η οποία έχει σχεδιαστεί για μεγάλη διάρκεια ζωής και υποστηρίζει παρατεταμένες περιόδους βιώσιμης μέγιστης ισχύος. Η θέση της μπαταρίας στο μεταξόνιο παρέχει στο όχημα χαμηλό κέντρο βάρους, που φυσικά ευνοεί τη δυναμική του οχήματος, καθιστώντας την I‑PACE ένα πραγματικό αυτοκίνητο. Η I-Pace έχει αυτονομία 470 km στον κύκλο WLTP.

Advertisement

Jag-i-pace-boi-9

Πώς φορτίζει, όμως, η μπαταρία;

Φόρτιση στο σπίτι

Advertisement

Για βέλτιστη φόρτιση στο σπίτι, μπορεί να εγκατασταθεί ένας οικιακός επιτοίχιος φορτιστής (Wallbox) που προτείνει η Jaguar και να χρησιμοποιηθεί το καλώδιο φόρτισης Mode 3. Η I-Pace είναι εξοπλισμένη με έναν τριφασικό ενσωματωμένο φορτιστή 11kW AC (εναλλασσόμενου ρεύματος), που επαναφορτίζει το όχημά  κατά τη διάρκεια της νύχτας και προσφέρει αυτονομία έως 65km ανά ώρα.

Επίσης, παρέχεται ένα καλώδιο φόρτισης Mode 2, κατάλληλο για οικιακή πρίζα. Όταν χρησιμοποιείται οικιακή πρίζα, ο ρυθμός φόρτισης είναι πιο αργός συγκριτικά με έναν επιτοίχιο φορτιστή (έως 11km αυτονομία την ώρα), αλλά αρκεί για την κάλυψη μιας μέσης καθημερινής διαδρομής 60km, εάν το όχημα φορτίζεται όλη τη νύχτα.

Διαβάστε εδώ: Τα πάντα για την Jaguar Ι-Pace PHEV

Δημόσια φόρτιση

Η I-Pace συνοδεύεται από ένα καλώδιο Mode 3 που συνδέεται σε δημόσια σημεία φόρτισης AC (εναλλασσόμενου ρεύματος), που αποτελεί το ισχύον πρότυπο στις περισσότερες χώρες. Γίνεται εύκολα να εντοπιστούν δημόσια σημεία φόρτισης AC σε πολλαπλές τοποθεσίες, χρησιμοποιώντας είτε την εφαρμογή Jaguar Remote ή το σύστημα Πλοήγησης. Ένας κλασικός φορτιστής 50kW παρέχει αυτονομία έως 270km την ώρα.

Ταχυφορτιστές DC (συνεχούς ρεύματος) με προσαρτημένα καλώδια διατίθενται όλο και περισσότερο καθώς η υποδομή δημόσιας φόρτισης βελτιώνεται. Η I-PACE διαθέτει προεγκατάσταση για φόρτιση 100kW DC μέσω ενός συνδεδεμένου καλωδίου DC, επομένως δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας πρόσθετο εξοπλισμό.

Σημειώνεται πως ένας ταχυφορτιστής DC παρέχει μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ταχύτητα φόρτισης μειώνεται καθώς η μπαταρία επιτυγχάνει πλήρη χωρητικότητα. Γι’ αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο γρήγορη η φόρτιση έως το 80 τοις εκατό της χωρητικότητας ή για την εκτεταμένη αυτονομία που απαιτείται.

Διαβάστε εδώ: Τα πάντα για την Jaguar Ι-Pace PHEV