Live Κίνηση
Περισσότερα
HONDA 2021-1

Honda HR-V e:HEV: Με εξελιγμένο υβριδικό σύστημα και σπορ σχεδίαση

Ελλάδα 3:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Honda HR-V e:HEV: Με εξελιγμένο υβριδικό σύστημα και σπορ σχεδίαση

HONDA 2021-1

Honda HR-V e:HEV: Με εξελιγμένο υβριδικό σύστημα και σπορ σχεδίαση

HONDA 2021-1

Το νέο HR-V e:HEV καταφέρνει να συνδυάζει δύο από τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας της ιαπωνικής εταιρίας, την τεχνολογική πρωτοπορία και τον σπορ χαρακτήρα σε ένα πολύ όμορφο αμάξωμα που αλλάζει τα δεδομένα στα compact SUV.

Advertisement
Advertisement

Η υβριδική τεχνολογία δεν είναι κάτι καινούργιο για την Honda. Υπήρξε η πρωτοπόρος εταιρία σ’ αυτόν τον τομέα, έχοντας πλέον αποκτήσει και μία μεγάλη εμπειρία σ’ αυτόν τον τομέα. Αρκεί να θυμίσουμε το μοναδικό Insight το οποίο πίσω στο 1999 έφερε την Honda στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην υβριδική τεχνολογία, όντας παράλληλα και το πρώτο μοντέλο αυτής της τεχνολογίας που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη. Η συνέχεια ήταν πλούσια και σε εξελίξεις αλλά και σε παρουσία του υβριδικού συστήματος σε πολλά μοντέλα της εταιρίας, φθάνοντας στο σήμερα όπου η Honda βασίζει πάρα πολλά σε αυτή την τεχνολογία έτσι ώστε να πραγματοποιήσει την επιθυμία της να εξηλεκτρίσει όλα τα mainstream μοντέλα της στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2022.

Ένα από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα αυτής της νέας πορείας της Honda είναι το εντελώς καινούργιο HR-V. Το αυτοκίνητο που εισήγαγε την Honda στην κατηγορία των compact SUV, και το οποίο από την πρώτη γενιά του μέχρι σήμερα αποτελούσε μία πολύ καινοτόμο ιδέα, συνδυάζοντας μοναδικά τις βασικές αξίες της μάρκας, όπως την κορυφαία ποιότητα κατασκευής, την τεχνολογική υπεροχή καθώς και ένα σπορ χαρακτήρα που για πρώτη φορά εμφανιζόταν σε ένα SUV. Στη νέα του γενιά, το HR-V τονίζει στον μέγιστο βαθμό όλες αυτές τις παραμέτρους, έχοντας αποκτήσει πλέον και ένα ιδιαίτερα ελκυστικό αμάξωμα, με τις γραμμές του να έχουν αναφορές και σε σπορ κουπέ αμαξώματα, με την έντονη κλίση της οροφής στο πίσω μέρος και το δυναμικό σχήμα στην μάσκα.

Advertisement
Advertisement

Το νέο HR-V είναι το πιο πρόσφατο μοντέλο της οικογένειας e:HEV και έρχεται να πλαισιώσει τα CR-V και Jazz που επίσης διατίθενται αποκλειστικά με υβριδικό σύστημα κίνησης. Καθώς δεν χρειάζεται σύνδεση και φόρτιση, το HR-V είναι κατάλληλο για καθημερινή χρήση, συνδυάζοντας την αμεσότητα απόκρισης και την αποδοτική λειτουργία ενός ηλεκτρικού οχήματος με την πρακτικότητα και την ευελιξία των παραδοσιακών μοντέλων βενζίνης και diesel.

Το σύστημα e:HEV της επόμενης γενιάς HR-V αποδίδει συνολική ισχύ 96kW (131PS), σε συνδυασμό με ροπή 253Nm. Οι εκπομπές CO2 του αποδοτικού υβριδικού συστήματος ξεκινούν από 122 γρ/χλμ. (WLTP) και η κατανάλωση από 5,4 λ/100 χλμ. (WLTP), ενώ η επιτάχυνση 0 – 100 χλμ/ώρα του HR-V επιτυγχάνεται σε 10,6 δευτερόλεπτα. Το σύστημα αποτελείται από δύο συμπαγείς, ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες που λειτουργούν σε συνεργασία με έναν βενζινοκινητήρα 1.5L DOHC i-VTEC κύκλου Atkinson, μία μπαταρία ιόντων λιθίου και ένα καινοτόμο κιβώτιο μιας μόνο σχέσης μετάδοσης σε συνδυασμό με μία ευφυή μονάδα ελέγχου ισχύος.

Advertisement

Τα πλεονεκτήματα του υβριδικού συστήματος της Honda είναι πολλά και σημαντικά. Αρχικά εξασφαλίζουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και κραδασμών, κάνοντας πολύ πιο ευχάριστο το ταξίδι για τους επιβάτες και ιδιαίτερα εύκολη την χρήση του από τον οδηγό στις καθημερινές του μετακινήσεις. Είναι επίσης ότι πιο ολοκληρωμένο υπάρχει στην κατηγορία του σε ότι αφορά την σχέση κατανάλωσης καυσίμου/επιτάχυνσης .

Advertisement

Χάρη στις αναβαθμίσεις στον κινητήρα και την ΙPU, η ροπή αποδίδεται από πιο χαμηλά και με πολύ πιο ομαλό τρόπο, κάνοντας την οδήγηση ιδιαίτερα απολαυστική και άνετη. Η μεγαλύτερη μπαταρία με τις 60 κυψέλες αν και με αυξημένο μέγεθος σε σχέση με το Jazz δεν επηρεάζει τον χώρο της καμπίνας χάρη στην έξυπνη σχεδίασή της και την τοποθέτησή της σε σημείο που δεν επηρεάζει το σαλόνι του αυτοκινήτου. Τέλος,, οι επιδόσεις του είναι ακόμα πιο δυναμικές από την προηγούμενη γενιά του χάρη στην μείωση της σχέσης μετάδοσης μεταξύ ηλεκτροκινητήρα και τροχών.

Για την κίνησή του υπάρχουν τρία drive modes τα οποία διασφαλίζουν τη βέλτιστη απόδοση του κάθε εξαρτήματος τόσο στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο. Η Ευφυής Μονάδα Ηλεκτρονικού Ελέγχου (Electronic Control Unit) ελέγχει αυτόματα και συνεχώς τις εναλλαγές μεταξύ των τριών προγραμμάτων οδήγησης Electric Drive, Hybrid Drive ή Engine Drive ανάλογα με το ποιο είναι το πιο αποδοτικό στις εκάστοτε συνθήκες.

Κατά την οδήγηση με σταθερή ταχύτητα, όπως στον αυτοκινητόδρομο, το σύστημα λειτουργεί με το βενζινοκινητήρα επειδή αυτός αντιπροσωπεύει την πιο αποδοτική λύση στις συγκεκριμένες συνθήκες. Εάν απαιτείται ισχυρότερη επιτάχυνση, όπως σε μία προσπέραση, το αυτοκίνητο θα αλλάξει σε Hybrid Drive για περισσότερη ελκτική ισχύ. Επιπλέον, στο Hybrid Drive, η ισχύς από το μοτέρ-γεννήτρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαναφόρτιση της μπαταρίας, προς όφελος της απόδοσης.

Advertisement

Το “Sport” mode, που ενεργοποιείται μέσω του σχετικού διακόπτη αυξάνει την απόκριση του γκαζιού, ενώ το “Econ” mode προσαρμόζει το σύστημα κλιματισμού A/C και την απόκριση του γκαζιού με στόχο την οικονομία καυσίμου. Επιπλέον του “Normal” mode, όπου το αυτοκίνητο προσφέρει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και οικονομίας, οι οδηγοί μπορούν να επιλέγουν όλα τα driving modes μέσω ενός διθέσιου διακόπτη.

Για μία πιο ‘ηλεκτρική’ εμπειρία, οι οδηγοί μπορούν επίσης να επιλέγουν το πρόγραμμα Β για το κιβώτιο, που προσφέρει επιλέξιμα επίπεδα ανάκτησης ενέργειας, κατά το ρολάρισμα ή το φρενάρισμα. Το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας και η επακόλουθη ισχύς πέδησης μπορούν να αυξηθούν σημαντικά έναντι του προγράμματος D χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια (paddles) πίσω από το τιμόνι.

Όμως και σε ότι αφορά την σχεδίαση το νέο  HRV e:HEV καινοτομεί, φέρνοντας έναν φρέσκο αέρα στην κατηγορία των compact SUV. Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό και δυναμικό σχήμα του αμαξώματος φέρνει στοιχεία από coupe σχέδια, ιδίως στο πίσω μέρος με την πιο έντονη κλίση της οροφής. Με μειωμένο το ύψος της οροφής κατά 20 χιλιοστά και μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος κατά 10 χιλιοστά και χάρη και στους τροχούς των 18 ιντσών, το νέο HR-V είναι ένα πολύ εντυπωσιακό αυτοκίνητο το οποίο δίνει ένα νέο στίγμα στα compact SUV.

Το σαλόνι παραμένει πιστό στην φιλοσοφία της εταιρίας, καθώς διακρίνεται για την τεράστια ευρυχωρία με δεδομένο το μήκος του αμαξώματος και τις κορυφαίες επιλογές σε υλικά. Η αίσθηση της ευρυχωρίας και της φωτεινότητας ενισχύεται από ένα μοναδικό ‘Air Diffusion System’ (Σύστημα Διάχυσης Αέρα) με αεραγωγούς σχήματος L τοποθετημένους στις πάνω γωνίες του ταμπλό.

Το νέο σύστημα καταργεί το μειονέκτημα των συμβατικών αεραγωγών, καθώς κατευθύνει διακριτικά μία ροή αέρα κατά μήκος των πλαϊνών παραθύρων προς την οροφή, δημιουργώντας έναν ευχάριστο στροβιλισμό πλευρικά και πάνω από τους επιβάτες και κατά συνέπεια ένα άνετο περιβάλλον. Στο νέο Honda HRV e:HEV υπάρχουν νέα καθίσματα με διαφορετική και πιο άνετη διαμόρφωση και πιο μαλακά υλικά ενώ διατίθενται και τα Magic Seats τα οποία αυξάνουν ακόμα περισσότερο την πρακτικότητα του αυτοκινήτου κατά την μεταφορά μεγάλων σε όγκο αντικειμένων.

Το νέο ταμπλό εστιάζει πολύ περισσότερο σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που αρμόζει στα δεδομένα της σημερινής εποχής, παραμένοντας όμως μίνιμαλ και άκρως λειτουργικό στην καθημερινή χρήση. Οι πληροφορίες του συστήματος πολυμέσων προβάλλονται σε μία οθόνη 9 ιντσών υψηλής ανάλυσης ενώ υπάρχει και πίνακας οργάνων σε ψηφιακή μορφή με οθόνη TFT των 7 ιντσών. Το αυτοκίνητο διαθέτει όλες τις σύγχρονες παροχές σε υπηρεσίες διασύνδεσης όπως την δυνατότητα mirroring του smartphone μέσω Apple CarPlay (μέσω Bluetooth, WiFi ή καλωδίου) και Android Auto (μέσω καλωδίου) ενώ μπορεί να γίνεται και αναβάθμιση με νέα χαρακτηριστικά και λήψη apps μέσω ασύρματων Over-The-Air ενημερώσεων.

Τέλος, το νέο Honda HRV e:HEV, το οποίο θα ξεκινήσει να διατίθεται προς τα τέλη του 2021 διαθέτει μία πληθώρα συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης υπό την “ομπρέλα” του Honda SENSING εξασφαλίζοντας έτσι την απροβλημάτιστη λειτουργία του αυτοκινήτου, αυξάνοντας παράλληλα και την οδηγική ευχαρίστηση που προσφέρει στον σύγχρονο οδηγό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα πάντα για το νέο Honda HR-V e:HEV (+video)
H σχεδίαση του νέου Honda HR-V έχει ενδιαφέρον (+video)
Νέο Honda HR-V: Με μοντέρνα εμφάνιση και αποδοτικό κινητήρα (video)