Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

H πιο μεγάλη μάχη του Schumacher (συνεχείς ενημερώσεις)

Ελλάδα 23:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H πιο μεγάλη μάχη του Schumacher (συνεχείς ενημερώσεις)

FORMULA 1

H πιο μεγάλη μάχη του Schumacher (συνεχείς ενημερώσεις)

FORMULA 1

Τρίτη ημέρα αγωνίας για την κατάσταση της υγείας του Michael Schumacher, μετά το σοβαρό του τραυματισμό στο κεφάλι κάνοντας σκι. Το NewsAuto θα σας παρέχει συνεχή ενημέρωση με live updates για ότι νεότερο!

Advertisement
Advertisement


ΤΩΝ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)
/ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Update 01.38
Μπορεί οι πραγματικές «ειδήσεις» σε ό,τι αφορά στη κατάσταση της υγείας του Schumi να έρχονται πλέον με μειωμένο ρυθμό, όμως η συμπαράσταση στον αγώνα του, ολοένα και αυξάνεται. Θα συνεχίσουμε τη συνεχή ενημέρωση, παραθέτοντας δηλώσεις, φωτογραφίες και φυσικά, ό,τι νεότερο προκύψει για τη πορεία της υγείας του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή.

Update 01.32
Απλοί φίλοι της F1, υποστηρικτές του Schumacher, άνθρωποι που μεγάλωσαν παρακολουθώντας τον να μάχεται στις πίστες του κόσμου, μαζεύονται αυτές τις ημέρες έξω από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, δηλώνοντας έτσι τη στήριξη τους στον άτυχο Γερμανό.

Advertisement
Advertisement

————————————————————–

1/1/2014
Update 20.42
Λίγο μετά τη νίκη επί της Cardiff για τη Premier League, οι ποδοσφαιριστές της Arsenal έστειλαν το δικό τους μήνυμα στον Schumi!

Advertisement

Update 19.05
Όπως σας έχουμε πει, τα μηνύματα συμπαράστασης έρχονται από κάθε άκρη του πλανήτη και όχι μόνο από συναθλητές. Χαρακτηριστικό το τιτίβισμα του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Bill Clinton: «Σήμερα οι σκέψεις μου είναι με τον Michael Schumacher και την οικογένειά του. Είμαι ευγνώμων για όσα έχει κάνει με το Clinton Foundation».

Update 18.50
Η γερμανική Bild δημοσιοποίησε τη πρώτη φωτογραφία από το ατύχημα του Schumacher. Αυτή απαθανατίζει τους γιατρούς και τους διασώστες που έχουν καταφθάσει στο σημείο του ατυχήματος, με το ελικόπτερο έτοιμο για την αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο.

Advertisement

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Update 15.15
Δηλώσεις του Niki Lauda στην εφημερίδα Die Zeit: «Πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος εκεί ψηλά που προσπαθεί να βοηθήσει τον Michael. Μετά το δικό μου ατύχημα υπήρχαν πράγματα που μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω τον εαυτό μου. Αντίθετα, ο Schumacher δεν μπορεί να κάνει κάτι αυτή τη στιγμή. Με τη δική μου λογική δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι δεν είχε κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην F1, και τραυματίστηκε σοβαρά κάνοντας σκι με το γιο του και φίλους του».

Advertisement

Update 13.05
Valentino Rossi: «Γερά Schumi, μη παραιτείσαι! Είμαστε όλοι μαζί σου»…

Update 12.00
Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Schumacher, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του. Για αυτό δεν θα υπάρξει σήμερα συνέντευξη Τύπου από τους θεράποντες ιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν καταγράφηκε ούτε βελτίωση, ούτε επιδείνωση της υγείας του.

Update 11.35
Δηλώσεις θα κάνει στις 12 ώρα Ελλάδος η Sabine Kehm, εκπρόσωπος του Schumacher. Άγνωστο αν θα μιλήσουν και οι γιατροί.

Update 11.15
Σύμφωνα με την Bild είναι πιθανή νέα συνέντευξη Τύπου από τους θεράποντες ιατρούς του Schumacher, στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος. Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Update 01.45
O Jean-Eric Vergne, οδηγός της Scuderia Toro Rosso, αναφέρθηκε στον Schumi στο πρώτο του μήνυμα για τη νέα χρονιά: «Καλή Χρονιά! Φυσικά οι σκέψεις μας είναι με τον Michael και την οικογένειά του απόψε. Εύχομαι το καλύτερο για εκείνον».

Update 01.42
Καλή χρονιά σε όλους, ας ελπίσουμε ο νέος χρόνος να φέρει ευχάριστες ειδήσεις για την οικογένεια Schumacher.

——————————————————————-

31/12
Update 20.39
Ο δημόσιος κατήγορος της Αλμπερτβίλ, Philippe Quincy, επιβεβαίωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως ξεκίνησε έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια του ατυχήματος του Schumacher και να αποδοθούν ευθύνες εφόσον κριθεί αναγκαίο.

«Ξέρουμε πως το ατύχημα προκλήθηκε εκτός πίστας, όμως σε σημείο που οι βράχοι ήταν μερικώς ή πλήρως καλυμμένοι από χιόνι. Ο Schumacher έχασε την ισορροπία του εξ αιτίας ενός εξ αυτών», δήλωσε ο Quincy.

Update 17.10
Αναλυτικά οι δηλώσεις της Kehm σχετικά με το πώς χτύπησε ο Michael εδώ.

Update 16.04
Αυτό είναι το σημείο όπου τραυματίστηκε ο Schumacher…

Update 14.12
Σύμφωνα με δηλώσεις της Kehm που αναπαράγουν γερμανικά και ιταλικά ΜΜΕ, το ατύχημα δεν έγινε με υψηλή ταχύτητα. Ο Schumacher είχε μόλις βοηθήσει ένα φίλο που είχε πέσει. Βρέθηκε όμως κι ο ίδιος πάνω σε βράχο, έχασε την ισορροπία του και χτύπησε το κεφάλι του σε άλλο βράχο

Update 13.55
Η εκπρόσωπος Τύπου του Michael Schumacher, Sabine Kehm, αποκάλυψε πως ένας δημοσιογράφος ντύθηκε… παπάς επιδιώκοντας έτσι να μπει στο δωμάτιο του Schumacher.

Update 12.35
Όπως αναφέρει o καθηγητής νευροχειρουργικής, Francois Xavier Roux, στο κανάλι BFM TV, η κλινική εικόνα δεν έχει αλλάξει, έχει απλά βελτιωθεί η εικόνα της αξονικής. Κρατούν όλοι χαμηλούς τους τόνους, καθώς η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Update 12.32
Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου. Οι γιατροί άφησαν ανοικτό ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας. Είναι σημαντικό η μικρή αυτή βελτίωση να συνεχιστεί και το επόμενο 24ωρο. Θα σας ενημερώνουμε άμεσα για ό,τι νεότερο.

Update 12.30
Ο καθηγητής Gerard Saillant ευχαρίστησε το ιατρικό προσωπικό εκ μέρους της οικογένειας Schumacher. «Δεν έχουμε κερδίσει τη μάχη. Δεν είμαστε ακόμη αισιόδοξοι, αλλά λιγότερο ανήσυχοι από χθες».

Update 12.25
H ενημέρωση συνεχίζεται, οι ιατροί απαντούν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Update 12.16
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στις 22.00 (ώρα Γαλλίας)

Update 12.13
Γιατροί: «Στην κατάσταση του, είναι αδύνατο να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο. Ίσως σε μελλοντικό στάδιο. Έχει όμως όλη την απαιτούμενη υποστήριξη, όχι μόνο από εμάς αλλά απ’ όλο τον ιατρικό κόσμο. Έχουμε τη στρατηγική μας που σε αυτό το στάδιο θέλει την επιδιόρθωση όσων ανωμαλιών υπάρχουν. Προσπαθούμε ακόμα να κερδίσουμε χρόνο και να ελπίζουμε να παραμείνει σε σταθερή κατάσταση. Όσο περισσότερο είναι σε σταθερή κατάσταση, τόσο καλύτερα».

Update 12.12
Γιατροί: «Αποφασίσαμε να μιλήσουμε μαζί σας για τα γεγονότα. Είναι όμως στο νοσοκομείο. Θα ήταν ανόητο να μιλάμε για το μέλλον. Μιλάμε για όσα συνέβησαν και όσα συμβαίνουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες».

Update 12.11
Γιατροί: «Σήμερα είναι πιο σταθερός. Χθες βράδυ ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα από όσα έδειξαν οι εξετάσεις και τη βελτίωση του. Το αιμάτωμα που είχε χθες το πρωί ήταν πολύ μεγάλο. Βελτιώθηκε όμως η κατάσταση του, βρήκαμε ένα παράθυρο και εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε την επέμβαση».

Update 12.10
Γιατροί: «Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τη κατάσταση ώρα με την ώρα. Θελήσαμε να σας ενημερώσουμε για όσα συνέβησαν τις 24 ώρες που πέρασαν. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε εικασίες για το μέλλον».

Update 12.09
Γιατροί: «Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε κερδίσει τη μάχη. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Θα πρέπει να περιμένουμε».

Update 12.08
Γιατροί: «Σε σχέση με χθες, τα πράγματα είναι καλύτερα. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα. Κερδίσαμε χρόνο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Update 12.08
Γιατροί: «Δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο. Όμως ελέγχουμε καλύτερα τη κατάσταση».

Update 12.07
H επέμβαση κράτησε 2 ώρες

Update 12.06
Γιατροί: «Οι εξετάσεις έχουν θετικά αποτελέσματα σχετικά με τα αιματώματα, όμως υπάρχουν κι άλλες βλάβες που χρειάζονται φροντίδα».

Update 12.05
Γιατροί: «Το αιμάτωμα που αφαιρέσαμε ήταν εντός εγκεφάλου και από την αριστερή πλευρά. Χθες η επέμβαση αφορούσε το αιμάτωμα από τη δεξιά πλευρά».

Update 12.03
Γιατροί: «Δεν υπολογίζαμε να γίνει νέα επέμβαση. Όμως η σταθερή του κατάσταση μας επέτρεψε να έχουμε αυτή την επιλογή, με σχετικά καλό αποτέλεσμα. Οι σημερινές εξετάσεις μας επέτρεψαν να αφαιρέσουμε ακόμα περισσότερο το αιμάτωμα».

Update 12.01
Γιατροί: «Χθες βράδυ, οι εξετάσεις έδειξαν βελτίωση και αυτό μας επέτρεψε, με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, να κάνουμε νέα επέμβαση. Οι εξετάσεις σήμερα το πρωί, έδειξαν βελτιωμένη κατάσταση».

Update 11.55
Όλα έτοιμα για να αρχίσει η συνέντευξη Τύπου

Update 11.45
Ανακοίνωση από πλευράς Ferrari: «Είναι ώρες αγωνίας για όλους στη Ferrari από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το ατύχημα του Michael Schumacher. Όλη η ομάδα της Ferrari είναι στο πλευρό του».

Update 11.31
MME απ’ όλο τον κόσμο βρίσκονται στη Γκενόμπλ. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία του f1writers.es, κάμερες και δημοσιογράφοι παίρνουν τη θέση τους για τη νέα συνέντευξη Τύπου του ιατρικού επιτελείου που θα αρχίσει σε μισή ώρα.

Update 11.27
Σχόλιο Romain Grosjean μέσω twitter: «Η τελευταία ημέρα του 2013 ελπίζω να μας φέρει καλά νέα για τον Schumi»

Update 11.10
Στις 12 ώρα Ελλάδας αναμένεται νέα συνέντευξη Τύπου του ιατρικού επιτελείου

Update 11.08
Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, πηγές αναφέρουν πως το κράνους του Schumacher είχε σπάσει στα δύο

Update 10.30
Και σήμερα πολύ χρήσιμες πληροφορίες μέσω twitter από τον πρώην γιατρό της F1, Gary Hartstein: «Οι γιατροί θα διατηρήσουν τη θερμοκρασία του στους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου για 24 έως 72 ώρες. Απαιτείται να βρίσκεται σε βαθιά καταστολή, ώστε να μην αρχίσει να τρέμει. Έπειτα θα επαναφέρουν σταδιακά τη θερμοκρασία σώματος του στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι υψίστης σημασίας να αποφύγουν την εμφάνιση πυρετού, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες, κάνουν κακό στον τραυματισμένο εγκέφαλο. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν στενά την ενδοκρανιακή του πίεση. Καθώς βρίσκεται σε καταστολή, οι νευρολογική του κατάσταση είναι αδύνατο να αξιολογηθεί αυτή τη στιγμή. Λογικά, όταν η ενδοκρανιακή του πίεση σταθεροποιηθεί, σε αποδεκτά επίπεδα, θα αρχίσει η διαδικασία αφύπνισης του. Αυτό λογικά δεν θα γίνει πριν τη Τετάρτη ή το πρωί της Πέμπτης. Πρώτα θα εξετάσουν πως εξελίσσεται η πίεση στον εγκέφαλο του και μετά τις αντιδράσεις του. Αν όλα πάνε καλά και εκεί και δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, τότε θα διακόψουν και την αναπνευστική υποστήριξη. Είναι σύνηθες σε σοβαρούς τραυματισμούς, να επαναλαμβάνεται η παραπάνω διαδικασία μερικές φορές, μέχρι να είναι έτοιμος ο ασθενής. Δεν είναι δηλαδή κακό σημάδι».

Update 09.56
Συνεχή και σήμερα τα μηνύματα συμπαράστασης, από κάθε μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού: «Τις καλύτερες ευχές στον Michael Schumacher και την οικογένειά του από τη κοινότητα του WRC. Ελπίζουμε σε ταχεία και πλήρη ανάρρωση»

Update 09.20
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Telegraph η θεραπεία του γίνεται ώρα με την ώρα. Εχει εισέλθει σε μια «αποφασιστική» περίοδο των 48 ωρών που θα καθορίσει εάν επιζήσει, λένε οι γιατροί του σύμφωνα με ρεπορτάζ και πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα.

Update 08.00
Η τελευταία αξονική τομογραφία μετά την εγχείρηση του Σουμάχερ έδειξε «διάχυτες αιμορραγικές βλάβες» και στις δυο πλευρές του εγκεφάλου, ενώ οι γιατροί κρατούν χαμηλούς τόνους και είναι πολύ προσεκτικοί στις λακωνικές τους δηλώσεις.

 

—————————-

30/12

Update 22.45
Σήμερα στο πλευρό του Michael, εκτός από τη σύζυγο και τα παιδιά του, είναι ο πατέρας του και ο αδερφός του, Ralf

Update 20.15
Δείτε το video με το ελικόπτερο που μεταφέρει τον Michael Shumacher να φεύγει από τον τόπο του ατυχήματος με προορισμό το νοσοκομείο. Το video τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο και μεταδόθηκε από το BFM TV.

Update 19.45
Τα ιατρικά δεδομένα στη περίπτωση του Schumacher. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Update 18.20
Aνακοίνωση συμπαράστασης στο Schumacher εξέδωσε η ομάδα της Mercedes AMG Petronas για λογαριασμό της οποίας οδηγούσε την τριετία 2010-2012: «Μετά το σοβαρό τραυματισμό που υπέστη ο Michael Schumacher κάνοντας σκι, οι σκέψεις και οι ελπίδες όλων εμάς στη Mercedes-Benz Motorsport και τη Mercedes AMG Petronas F1 ακολουθούν αυτόν, την οικογένεια και τους φίλους του. Είμαστε σοκαρισμένοι με την είδηση ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και παρακολουθούμε στενά τα τελευταία ιατρικά νέα από την Γκρενόμπλ.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο μεγάλο είναι το αγωνιστικό πνεύμα του Michael και του στέλνουμε όλη τη δύναμη και υποστήριξή μας για αυτή τη νέα του μάχη.
Ελπίζουμε ειλικρινά ότι θα αναρρώσει πλήρως και θα επιστρέψει σύντομα κοντά μας».

Υπενθυμίζουμε πως ο Schumacher παραμένει ενεργό μέλος της οικογένειας της Mercedes, άλλωστε σε αυτόν βασίζεται η νέα διαφημιστική της καμπάνια.

Update 16.30
Η τελευταία αξονική τομογραφία μετά την εγχείρηση έδειξε «διάχυτες αιμορραγικές βλάβες» και στις δυο πλευρές του εγκεφάλου. Ο ακριβής αγγλικός όρος όπως χρησιμοποιήθηκε από τον θεράποντα νευροχειρουργό Stephan Chabardes είναι: «diffuse hemorrhagic lesions». O γιατρός αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Update 16.15
Συγκλονισμένη και όλη η Γερμανία για τις δύσκολες ώρες ενός εθνικού ήρωα. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε: «Όπως και εκατομμύρια Γερμανοί, έτσι και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι σοκαρισμένη από την είδηση του ατυχήματος του Schumacher. Ευχόμαστε στη σύζυγο και τα παιδιά του τη δύναμη που απαιτείται για να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Update 16.10
Χάρτης της πλαγιάς όπου έγινε το ατύχημα, όπως δημοσιεύτηκε από τη γερμανική Bild.

Update 15.53
Μήνυμα και του Juan Pablo Montoya (σ.σ. ορκισμένου… εχθρού εντός πίστας): «Ελπίζω ο Michael Schumacher να γίνει καλά. Ήταν ένα παρανοϊκό ατύχημα που ελπίζεις να μην συμβεί σε κανέναν. Τον σκεφτόμαστε όλοι».

Update 15.50
Μιλώντας με ειδικευμένο κορυφαίο Έλληνα νευροχειρουργό που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μάθαμε για ανάλογες περιπτώσεις: «Αυτή τη στιγμή η καταστολή χρησιμοποιείται για να δοθεί χρόνος στον εγκέφαλό του να συνέλθει. Πιθανόν θα κρατηθεί κάποιες μέρες σ’ αυτή την κατάσταση. Οι γιατροί θα κάνουν συνεχώς αξονικές για να βλέπουν την κατάσταση του εγκεφάλου του. Το κρίσιμο είναι όταν θα αποφασίσουν να επιτρέψουν στον ασθενή να επανέλθει. Ακόμη και ο γιατρός που έκανε την επέμβαση έχει μια εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς αλλά δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί. Θα το μάθει και μαζί του όλοι εμείς όταν ξυπνήσει ο Schumacher και του κάνει νευρολογική εξέταση. Προσωπικά δε θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο, έχω δει πολύ άσχημα αιματώματα να μην αφήνουν μόνιμα προβλήματα και τους ανθρώπους να περπατούν ξανά. Κρίσιμο στοιχείο είναι πόση ώρα έμεινε υπό ελλιπή οξυγόνωση ο εγκέφαλός του πριν φτάσει στο νοσοκομείο».

Update 15.42
Μερικά ακόμα λόγια του Coulthard που αξίζει να διαβάσετε: «Πολλοί πιστεύουν πως εμείς οι οδηγοί αγώνων, αναζητούμε μονίμως συγκινήσεις και παίρνουμε παράλογα ρίσκα. Όμως όπως όλοι μας, ενάντια σε όσα πιστεύει το κοινό, ο Michael απέφευγε κάθε ρίσκο».

Update 15.30
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις ενός πρώην μόνιμου αντιπάλου του Michael, του David Coulthard. Ο Σκοτσέζος δήλωσε στο BBC News: «Στατιστικά, το σκι είναι πιο επικίνδυνο από το να τρέχεις σε αγώνες αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας. Τώρα, δεν μπορούμε παρά να ευχόμαστε το καλύτερο και να προσευχόμαστε για εκείνον, γνωρίζοντας πως είχε τη καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα και μάλιστα πολύ γρήγορα. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να τα καταφέρει σε μία τέτοια κατάσταση, αυτός είναι ο Michael».

Update 15.24
Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, για περιπτώσεις σαν του Schumacher ο ειδικός χειρουργός σε θέματα εγκεφάλου Tony Belli, σημείωσε: «Πρόκειται για εγκέφαλο με οίδημα που αιμορραγεί. Ο εγκέφαλος είναι πολύ εύθραυστος και χρειάζεται πολύ προσοχή ειδικά όταν είναι πρησμένος, πολλές φορές μπορεί να γίνει επιπλέον ζημιά κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Από όσο ξέρω είναι σε κρίσιμη κατάσταση και καταστολή αυτή τη στιγμή. Αναπνέει με υποβοήθηση και η κατάστασή του παρακολουθείται από μηχανήματα αφού βρίσκεται σε κώμα. Αμέσως μετά τον τραυματισμό ήταν σε θέση να καθησυχάσει τους γύρω του αλλά μετά τα πράγματα χειροτέρεψαν. Αυτό δείχνει ότι έχει οίδημα κι όταν άρχισε να πρήζεται ο εγκέφαλός του τα πράγματα χειροτέρεψαν ραγδαία. Η αιμορραγία από μόνη της είναι εξαιρετικά σοβαρή γιατί ο εγκέφαλος δε σταματά εύκολα να αιμορραγεί. Το πιο πιθανό ήταν να συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης».

Update 15.04
H οικογένεια Schumacher εξέδωσε τη παρακάτω ανακοίνωση:
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ιατρική ομάδα, η οποία πράττει ό,τι το δυνατόν για να βοηθήσει τον Michael. Ευχαριστούμε επίσης όλο τον κόσμο που εξέφρασε τη συμπάθειά του και έστειλε ευχές για την αποκατάσταση της υγείας του Michael. Θέλουμε να ζητήσουμε από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν αυτές τις προσωπικές στιγμές και τα ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους».

Update 13.33
Σοκαρισμένη η κοινότητα της F1 από το ατύχημα του Γερμανού. Διαβάστε δηλώσεις και μηνύματα συμπαράστασης από τους συναθλητές του εδώ.

Update 12.24
Στο πλευρό του Schumacher βρίσκεται η σύζυγός του Corinna, η κόρη του Gina-Maria και ο 14χρονος γιος του, Mick, που ήταν μαζί του όταν συνέβη το ατύχημα

Update 12.18
Δεν ήταν τα νέα που ευχόμασταν να ακούσουμε.

Update 12.13
Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου

Update 12.13
Γιατροί: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόγνωση, ούτε να σας πούμε κάτι περισσότερο».

Update 12.11
Γιατροί: «Όταν ήρθε εδώ, έκανε κάποιες αντανακλαστικές κινήσεις αλλά δεν είχε επαφή με όσα συνέβαιναν γύρω του».

Update 12.10
Γιατροί: «Είχε πολύ μεγάλο τραύμα στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του. Θέλουμε περισσότερο χρόνο, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να βελτιωθεί η κατάσταση του».

Update 12.09
Γιατροί: «Προσπαθούμε να τον διατηρήσουμε σε σταθερή θερμοκρασία. Βρίσκεται σε καταστολή. Δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, σεβόμενοι την οικογένειά του».

Update 12.05
Gerard Saillant (κορυφαίος νευροχειρουργός, φίλος Schumacher): «Ανησυχώ όπως όλοι. Οι γιατροί δεν σας λένε περισσότερα γιατί δεν μπορούν να πουν περισσότερα αυτή τη στιγμή».

Update 12.02
Γιατροί: «Ο Schumacher είναι σε κρίσιμη κατάσταση, μάχεται για τη ζωή του. Παραμένει και θα παραμείνει σε κώμα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί. Θα εξετάζουμε τι κατάσταση ώρα με την ώρα. Το κράνος δεν ήταν αρκετό για να τον προφυλάξει πλήρως αλλά σίγουρα βοήθησε. Στο πρώτο νοσοκομείο, επί της ουσίας τον προετοίμασαν για τη διακομιδή του εδώ στη Γκρενόμπλ. Δέχθηκε ιατρική φροντίδα πολύ γρήγορα. Χρειάστηκε να τον χειρουργήσουμε άμεσα για να μειώσουμε την πίεση στο κεφάλι του».

Update 12.00
Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου

Update 11.59
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ, ο Schumacher παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση

Update 11.43
Στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις 12 ώρα Ελλάδας, θα μιλήσουν οι Marc Sheepish (αναπληρωτής διευθυντής του CHU), ο καθηγητής Jean-François Payen, ο επικεφαλής της αναισθησιολογίας, καθηγητής Emmanuel Gay και ο επικεφαλής της νευροχειρουργικής, καθηγητής Stephan Chabardes.

Update 11.30
Σε μισή ώρα αναμένεται η επίσημη ενημέρωση για τη πορεία της υγείας του Γερμανού

Update 11.27
Πληροφορίες του ladauphine.com κάνουν λόγο για δεύτερη επέμβαση που κρίθηκε αναγκαία και πραγματοποιήθηκε τη νύχτα

Update 11.16
Οι γιατροί θέλουν να κρατήσουν τον Schumacher σε καταστολή για 48 ώρες

Update 09.15
Άλλη μία άποψη ειδικού, έρχεται από τον καθηγητή Denis Safran, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο George Pompidou στο Παρίσι που μίλησε στο BMF TV: «Είναι πολύ νωρίς για μία σαφή πρόγνωση. Θα πρέπει να δούμε τη πορεία της υγείας του τις επόμενες ώρες. Αν όλα πάνε καλά, μετά το εύρος αξιολόγησης θα είναι μέρες, έπειτα εβδομάδες».

Update 09.06:
Ήρεμα κύλησε η νύχτα για τον Michael. Αναμένουμε το νέο επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν σε λιγότερο από τρεις ώρες.

Update 08.35:
Στο νοσοκομείο έφθασε και ο Jean Todt, Πρόεδρος της FIA και επικεφαλής της ομάδας της Ferrari, την εποχή της κυριαρχίας του Schumacher.

Update 01.33:
Απόψε ο Michael Schumacher δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. Πεισματάρης ως είναι, ευχόμαστε να βγει νικητής και η επόμενη ημέρα να φέρει ευχάριστα νέα.

Update 00.47:
Πάντως στο ιατρικό ανακοινωθέν δεν διευκρινίζεται αν είναι σε τεχνητό κώμα ή όχι – ασχέτως της παραπάνω τοποθέτησης του Δρ. Hartstein. Φαντάζει όμως το πιο λογικό, να προχώρησαν σε αυτή την απαραίτητη κίνηση οι γιατροί στο πρώτο νοσοκομείο.

Update 00.51:
Επόμενο ιατρικό ανακοινωθέν, στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

Update 00.23:
Χρήσιμες τοποθετήσεις από τον πρώην γιατρό της F1, Gary Hartstein. Σχολιάζοντας λοιπόν μέσω twitter αναφέρει: «Σε περιπτώσεις εγκεφαλικής αιμορραγίας, είναι σύνηθες να υπάρχει περίοδος διαύγειας αμέσως μετά τον τραυματισμό. Όμως η αύξηση της πίεσης προκαλεί ξαφνικά δραματικά συμπτώματα. Είναι καθοριστικό να υπάρξει νευρολογική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί αυτή. Η αποκατάσταση εξαρτάται 1) από τη σοβαρότητα του αρχικού τραυματισμού 2) την οξύτητα της πίεσης στον εγκέφαλο από το αιμάτωμα 3) τη ταχύτητα με την οποία αυτή «αποστραγγίζεται» και 4) τη ποιότητα της κέντρου θεραπείας και αποκατάστασης. Όσο για το τεχνητό κώμα, κάθε σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι προκαλεί απώλεια του συντονισμού των μυών της γλώσσας και του λαιμού. Κάτι σαν το ροχαλητό. Όμως αυτή η απόφραξη προκαλεί αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και μείωση της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι αυτός θέλει. Τότε συνήθως γίνεται η γνωστή τραχειοτομή, προσφέροντας οξυγόνο στον εγκέφαλο. Όμως για να διασωληνώσεις κάποιον, πρέπει να βρίσκεται σε αναισθησία. Προκαλείς λοιπόν ένα τεχνητό κώμα που επί της ουσίας, είναι σαν παρατεταμένη αναισθησία».

Τις ακριβείς λεπτομέρειες του ατυχήματος αλλά και όλο το χρονικό της πρώτης ημέρας της κρίσιμης μάχης που δίνει ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, με τα ιατρικά ανακοινωθέντα, τα τεκταινόμενα στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ αλλά και δηλώσεις ανθρώπων του χώρου των αγώνων και της ιατρικής, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.