Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Σε κώμα ο Schumacher (συνεχείς ενημερώσεις)

Ελλάδα 12:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σε κώμα ο Schumacher (συνεχείς ενημερώσεις)

FORMULA 1

Σε κώμα ο Schumacher (συνεχείς ενημερώσεις)

FORMULA 1

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα την Κυριακή το πρωί ο Michael Schumacher. Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, τραυματίστηκε στο κεφάλι σε ατύχημα σκι στο θέρετρο Μεριμπέλ στις Γαλλικές Άλπεις.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

O 44χρονος χτύπησε το κεφάλι του σε βράχο αλλά ευτυχώς φορούσε κράνος – πράγμα που του έσωσε τη ζωή. Το ατύχημα έλαβε χώρα λίγο μετά τις 11 το πρωί ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έσπευσε βοήθεια μέσα σε επτά λεπτά. Άμεση ήταν και η ααερομεταφορά του στο νοσοκομείο του Μουτιέ (εισήχθει στις 11.53 ώρα Γαλλίας) όπου αποφασίστηκε να μεταφερθεί, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ. Η εισαγωγή του εκεί έγινε στις 13.30 ώρα Γαλλίας.

Ο Schumacher είχε τις αισθήσεις του αν και φέρεται να είχε υποστεί σοκ. Παρά τις αρχικές αναφορές που μιλούν για σοβαρό τραυματισμό, παρότι αυτός δεν είναι αμελητέος, δεν απειλεί τη ζωή του βετεράνου οδηγού. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ήταν με τον 14χρονο γιο του Mich και είχαν βγει για ελεύθερο σκι, εκτός της πίστας που υπάρχει στη συγκεκριμένη πλαγιά. Πρέπει να σημειωθεί πως είναι δεινός σκιέρ και πως γνωρίζει πολύ καλά το σημείο όπου είχε το ατύχημα καθώς το επισκέπτεται κάθε χρόνο

Advertisement
Advertisement

Λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, η εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού, Σαμπίν Κεμ, εξέδωσε τη παρακάτω ανακοίνωση: «Ο Michael υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια προσωπικού ταξιδιού στις Γαλλικές Άλπεις. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και λαμβάνει επαγγελματική ιατρική φροντίδα. Ζητάμε τη κατανόηση σας, καθώς δεν μπορούμε να δίνουμε συνεχείς πληροφορίες για τη κατάσταση της υγείας του. Φορούσε κράνος και δεν ήταν μόνος. Τέλος, για τη πτώση του δεν οφείλεται κάποιος άλλος».

Ο Schumacher είναι ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην ιστορία της Formula 1, με 7 τίτλους και 91 νίκες στο ενεργητικό του. Αποσύρθηκε το 2006 αλλά επέστρεψε το 2010 στην ενεργό δράση, περνώντας τρεις σεζόν με τα χρώματα της Mercedes πριν αποσυρθεί οριστικά στο τέλος του 2012.

Μείνετε συντονισμένοι στο NewsAuto, ακολουθεί συνεχής ενημέρωση για ότι νεότερο…

Advertisement

Update 18.02:
Κάποια στιγμή το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου θα έχουμε επίσημη ενημέρωση για τη κατάσταση της υγείας του Schumi

Update 19.35:
Στο νοσοκομείο έφτασε ο πρώην συναθλητής και φίλος του Schumacher, Olivier Panis

Advertisement

Update 20.12:
Στο πλευρό του Γερμανού βρίσκεται ο κορυφαίο νευροχειρούργος, καθηγητής Gerard Saillant, που έσπευσε από το Παρίσι με αστυνομική συνοδεία

Update 20.40:
Σύμφωνα με την «Dauphiné Libéré», η κατάσταση της υγείας του Schumacher έχει σημειώσει επιδείνωση. Αναμένουμε κάποια επίσημη πληροφόρηση σχετικά.

Update 20.43:
Έξω από το πανεπιστημιακό πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, έχουν ήδη μαζευτεί θαυμαστές του οδηγού θρύλου της F1

Advertisement

Update 20.46:
Ο Olivier Panis δήλωσε: «Δεν μου επέτρεψαν να τον δω απόψε. Θα έρθω πάλι αύριο. Ελπίζω όλα να πάνε καλά για αυτόν. Είναι ένας πολύ καλός φίλος και ένας σπουδαίος πρωταθλητής».

Update 20.50:
Ο 68χρονος Saillant είναι στο πλευρό του Schumacher από το 1999, όταν και είχε ένα σοβαρό ατύχημα στο Grand Prix του Σίλβερστοουν όπου είχε σπάσει το πόδι του. Έχει ιδρύσει το ινστιτούτο ICM που πραγματοποιεί έρευνες για τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Update 21.11:
Ο υπεύθυνος της μονάδας CHC του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ, Jean-Marc Grenier, δήλωσε στο ledauphine.com πως δεν θα υπάρξει ενημέρωση από πλευράς νοσοκομείου. Θα υπάρξει όμως γραπτή ανακοίνωση από την εκπρόσωπο Τύπου του Schumacher, Sabine Kehm, μέσα στην επόμενη ώρα.

Update 21.22:
Το ατύχημα έλαβε χώρα ανάμεσα στις πίστες Biche και Mauduit, κοντά στο Dent de Burgin. Ενώ η έως τώρα πληροφόρηση έλεγε πως είχε συνεχώς τις αισθήσεις του, υπάρχει δημοσίευμα της Mirror που υποστηρίζει το αντίθετο. Συγκεκριμένα, φιλοξενεί δηλώσεις του εκπροσώπου του Meribel Alpina, Olivier Desaulty που λέει: «Κάποιοι άλλοι σκιέρ είδαν το ατύχημα και μας κάλεσαν. Σπεύσαμε στο σημείο με δύο περιπόλους που είχαμε στη περιοχή. Ήταν για ένα περίπου λεπτό αναίσθητος. Συνήλθε γρήγορα και μιλούσε στους γύρω του. Το ελικόπτερο έφτασε πολύ γρήγορα και τον μετέφερε στο νοσοκομείο».

Update 21.30: Πληθώρα μηνυμάτων συμπαράστασης μέσω twitter από συναθλητές του Schumacher. Χαρακτηριστικό αυτό του Felipe Massa: «Προσεύχομαι για εσένα αδερφέ μου. Ελπίζω να αναρρώσεις γρήγορα. Ο Θεός να σε προστατεύει Michael».

Update 21.33:
Δεδομένου πως στη σύγχρονη εποχή της «ενημέρωσης» υπάρχει καταιγισμός ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, θα ήταν φρόνιμο να αναμένουμε την επόμενη επίσημη τοποθέτηση της Kehm σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Schumacher.

Update 22.17:
Πάντως είναι σαφές πως η σαφής καθυστέρηση στην ενημέρωση για τη πορεία της υγείας του, προκαλεί προβληματισμό.

Update 23.55:

Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα, η κατάσταση του Schumacher χαρακτηρίζεται επισήμως «κρίσιμη». Βρίσκεται σε τεχνητό κώμα και χρειάστηκε άμεση νευροχειρουργική αντιμετώπιση της κατάστασης του. Παρότι η ανακοίνωση που ήρθε μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου SID επιβεβαίωσε πως έγινε χειρουργική επέμβαση, δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα αυτής.

Update 00.07:

Έχουμε πλέον και επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ. Αυτό αναφέρει πως ο Schumacher κρανιοεγκαφαλικό τράυμα και διακομίσθηκε σε κωματώδη κατάσταση και χρειάστηκε να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Αναφέρει επίσης πως η κατάσταση του παραμένει κρίσιμη.

Update 00.23:
Χρήσιμες τοποθετήσεις από τον πρώην γιατρό της F1, Gary Hartstein. Σχολιάζοντας λοιπόν μέσω twitter αναφέρει: «Σε περιπτώσεις εγκεφαλικής αιμορραγίας, είναι σύνηθες να υπάρχει περίοδος διαύγειας αμέσως μετά τον τραυματισμό. Όμως η αύξηση της πίεσης προκαλεί ξαφνικά δραματικά συμπτώματα. Είναι καθοριστικό να υπάρξει νευρολογική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί αυτή. Η αποκατάσταση εξαρτάται 1) από τη σοβαρότητα του αρχικού τραυματισμού 2) την οξύτητα της πίεσης στον εγκέφαλο από το αιμάτωμα 3) τη ταχύτητα με την οποία αυτή «αποστραγγίζεται» και 4) τη ποιότητα της κέντρου θεραπείας και αποκατάστασης. Όσο για το τεχνητό κώμα, κάθε σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι προκαλεί απώλεια του συντονισμού των μυών της γλώσσας και του λαιμού. Κάτι σαν το ροχαλητό. Όμως αυτή η απόφραξη προκαλεί αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και μείωση της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι αυτός θέλει. Τότε συνήθως γίνεται η γνωστή τραχειοτομή, προσφέροντας οξυγόνο στον εγκέφαλο. Όμως για να διασωληνώσεις κάποιον, πρέπει να βρίσκεται σε αναισθησία. Προκαλείς λοιπόν ένα τεχνητό κώμα που επί της ουσίας, είναι σαν παρατεταμένη αναισθησία».

 Update 00.45:
Έφτασε στο νοσοκομείο και ο επί σειρά ετών συνεργάτης και καλός φίλος του Schumacher, Ross Brawn.

Update 00.47:
Πάντως στο ιατρικό ανακοινωθέν δεν διευκρινίζεται αν είναι σε τεχνητό κώμα ή όχι – ασχέτως της παραπάνω τοποθέτησης του Δρ. Hartstein. Φαντάζει όμως το πιο λογικό, να προχώρησαν σε αυτή την απαραίτητη κίνηση οι γιατροί στο πρώτο νοσοκομείο.

Update 00.51:
Επόμενο ιατρικό ανακοινωθέν, στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

Update 01.33:
Απόψε ο Michael Schumacher δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. Πεισματάρης ως είναι, ευχόμαστε να βγει νικητής και η επόμενη ημέρα να φέρει ευχάριστα νέα.

Update 08.35:
Στο νοσοκομείο έφθασε και ο Jean Todt, Πρόεδρος της FIA και επικεφαλής της ομάδας της Ferrari, την εποχή της κυριαρχίας του Schumacher.

Update 09.06:
Ήρεμα κύλησε η νύχτα για τον Michael. Αναμένουμε το νέο επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν σε λιγότερο από τρεις ώρες.