Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ραντεβού με την ιστορία!

Ελλάδα 8:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ραντεβού με την ιστορία!

FORMULA 1

Ραντεβού με την ιστορία!

FORMULA 1

Ο Νίκο Ρόσμπεργκ μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του λίγο πριν κατακτήσει – ή μήπως όχι; – τον πρώτο τίτλο της καριέρας του στη Formula 1.

Advertisement
Advertisement


Συνέντευξη στον Τάκη Πουρναράκη

Ο προτελευταίος γύρος του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος F1 διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη θρυλική πίστα του Ιντερλάγος. Αν έχουμε πρωταθλητή αυτός θα είναι ο Ρόσμπεργκ. Ο Γερμανός προηγείται με διαφορά 19 βαθμών από το Χάμιλτον και αν κερδίσει κατακτά τον τίτλο ότι κι αν γίνει στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στις 27/11 στο Άμπου Ντάμπι. Αν ο Ρόσμπεργκ τερματίσει 2ος, ο Χάμιλτον θα πρέπει να είναι εκτός βάθρου για να στεφθεί πρωταθλητής ο Γερμανός. Αντίστοιχα αν ο Ρόσμπεργκ είναι 3ος ο Χάμιλτον θα πρέπει να τερματίσει 6ος ή πιο κάτω. Ο μόνος αγώνας φέτος που είχαμε βάθρο χωρίς Mercedes ήταν στην Ισπανία όπου οι δυο μονομάχοι τράκαραν μεταξύ τους στον 1ο γύρο.

Ο 31χρονος Γερμανός οδηγός έχει μια ζωή σαν παραμύθι αυτό το μήνα το παραμύθι φτάνει στην κορύφωσή του. Όχι με το γάμο όπως τα συνήθη παραμύθια. Ο Νίκο Ρόσμπεργκ παντρεύτηκε πρόπερσι την παιδική του φίλη και για πολλά χρόνια συμβία του Βιβιάν Σιμπόλντ και έχουν ήδη ένα κοριτσάκι την Αλάια. Η κορυφαία στιγμή του παραμυθιού είναι η κατάκτηση του τίτλου στην κορωνίδα του motorsport τη F1.
Γιός του παγκόσμιου πρωταθλητή της F1, Κέκε Ρόσμπεργκ ο Νίκο γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1985 στη Γερμανία.

Advertisement
Advertisement

9 11d5

O Nίκο Ρόσμπεργκ με τον πατέρα του.

Η μητέρα του Σίνα Ρόσμπεργκ είναι γόνος μιας εκ των πλουσιότερων οικογενειών στην Ευρώπη. Ο Νίκο μεγάλωσε σαν πραγματικός Πρίγκιπας στο Μονακό ίσως εδώ έγκειται η μεγαλύτερη διαφορά του από το μεγάλο του αντίπαλο στη μάχη του τίτλου, Λιούις Χάμιλτον. Ο Βρετανός κατάγεται από φτωχική οικογένεια, κατόρθωσε να ξεχωρίσει και να φτιάξει καριέρα/περιουσία οδηγώντας. Αντίθετα ο Ρόσμπεργκ μεγάλωσε με πριγκιπικές ανέσεις στο Μονακό. Η ανατροφή του περιελάμβανε πέρα από την ενασχόληση με τον αθλητισμό και δη το μηχανοκίνητο και δασκάλους ξένων γλωσσών. Ο Νίκο εντυπωσιάζει σήμερα με την ευφράδειά του. Προσωπικά τον έχω θαυμάσει πολλές φορές στη μεικτή ζώνη να απαντά σε άψογα, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Αγγλικά, Ισπανικά σε ερωτήσεις συναδέλφων από τις αντίστοιχες χώρες.

Großer Preis von Spanien 2016

Advertisement

Ο Κέκε Ρόσμπεργκ πήρε τον παγκόσμιο τίτλο το 1982 οδηγώντας για λογαριασμό της Williams στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς που διεξάγονταν στο Ceasar’s Palace του Λας Βέγκας. Ο γιος του Νίκο γεννήθηκε τρία χρόνια αργότερα. Ο Κέκε Ρόσμπεργκ είναι Φινλανδός όμως ο γιός του δεν έμαθε ποτέ Φινλανδικά. Ως πατέρας υπεραμύνεται της επιλογής αυτής λέγοντας ότι οι γλώσσες που έμαθε ο Νίκο είναι πιο χρήσιμες στην αθλητική του καριέρα. Ήταν απόλυτα φυσιολογικό ο γιός του Κέκε Ρόσμπεργκ θρύλου στο motorsport και παγκόσμιου πρωταθλητή F1 να ενδιαφερθεί για τους αγώνες πίστας. Ο Νίκο ξεκίνησε τα καρτ το 1991 σε ηλικία 6 ετών. Στα 15 του χρόνια βρέθηκε μάλιστα στην ίδια ομάδα με το Χάμιλτον.  Το 2002 μεταπήδησε στη Γερμανική Formula BMW όπου στέφθηκε πρωταθλητής. Μετά πήγε στην ομάδα του πατέρα του στην Formula 3 Euro Series και το 2004 έκανε τις πρώτες δοκιμές για λογαριασμό της Williams στη F1. Το 2005 κέρδισε τον τίτλο στο GP2 με την ART Grand Prix. Την επόμενη χρονιά το 2006 έκανε ντεμπούτο στη F1 με τα χρώματα της Williams. Προφανώς το όνομα Ρόσμπεργκ έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην απόφαση του Φρανκ Ουίλιαμς να συνεργαστεί με το νεαρό Γερμανό. Είναι η εποχή που ο Νίκο Ρόσμπεργκ (σ.σ: μέχρι τότε αγωνίζονταν σα Φινλανδός) αποφασίζει να τρέξει ως Γερμανός. Ακόμη και σήμερα διατηρεί διαβατήριο/εθνικότητα και των δυο χωρών.

Großer Preis von Japan 2016, Samstag

Advertisement

Ο Ουίλιαμς προχωράει στην συνεργασία έχοντας αξιολογήσει και το ανδραγάθημα του Ντέιμον Χιλ, ο Βρετανός το 1996 πήρε τον παγκόσμιο τίτλο με Williams, όντας γιος παγκόσμιου πρωταθλητή. Ο Γκρέιαμ Χιλ πήρε 2 τίτλους το 1962 και το 1968 με τις BRM και Lotus. Ο Ντέιμον Χιλ είναι μέχρι σήμερα ο μόνος γιος πρωταθλητή που έχει πάρει τίτλο. Ο Νίκο Ρόσμπεργκ αν καταφέρει το ίδιο φέτος θα είναι ο δεύτερος στον κόσμο! Ο Ρόσμπεργκ έφυγε από τη Williams το 2010 και πήγε στη Mercedes για την οποία οδηγεί μέχρι σήμερα. Όντας στην ίδια ομάδα με τον κορυφαίο οδηγό όλων των εποχών, Μίκαελ Σουμάχερ άρχισε να δείχνει απτά δείγματα ταλέντου, ταχύτητας και ωριμότητας. Το 2012 στην Κίνα πήρε την 1η του pole και την 1η του νίκη. Φέτος κέρδισε στους μισούς από τους πρώτους 18 αγώνες και προηγείται στη βαθμολογία έναντι του Χάμιλτον ενώ απομένουν άλλοι δυο σε Βραζιλία και Άμπου Ντάμπι. Η συνέντευξή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Mercedes Benz Hellas.

Μπορείς να μας περιγράψεις μια τυπική μέρα προετοιμασίας και προπόνησης για τον επόμενο αγώνα;
Είναι επιβεβλημένος ο συνδυασμός διαφορετικών αθλημάτων. Για παράδειγμα παίζω αρκετά πινγκ πονγκ για να βελτιώσω την ταχύτητα αντίδρασης του συνδυασμού «ματιών – χεριών». Κάνω τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο και βάρη. Το κλειδί, το μυστικό είναι η διατήρηση μιας καλής ισορροπίας ανάμεσα σ’ αυτά. Η εμπειρία βοηθάει και έχω μάθει πολλά, όλα αυτά τα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και με τη διατροφή μου για παράδειγμα ως επί το πλείστον αποφεύγω τη γλουτένη.

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην πραγματοποίηση του τέλειου γύρου στις δοκιμές; Υπάρχει κάποιο μυστικό στην προσέγγιση, για παράδειγμα να μην πιέζεις πάρα πολύ;
Είναι εύκολο απλά πρέπει να πας πιο γρήγορα από τους άλλους (γέλια…). Αστειεύομαι χρειάζεται να χτίσω τον καλύτερο γύρο μου στις κατατακτήριες δοκιμές και για να το πετύχω αυτό δουλεύω από τις ελεύθερες δοκιμές. Κάθε γύρος που κάνω μαθαίνω όλο και περισσότερα για την πίστα και τις συνθήκες και κατανοώ ποιο σετάρισμα απαιτείται για να πετύχω το μέγιστο της απόδοσης.

Advertisement

Großer Preis von China 2016


Πόσο απαιτητικό είναι ψυχικά και σωματικά ν’ ανακάμψεις από την τελευταία θέση όπου βρέθηκες μετά την πρώτη στροφή φέτος στη Μαλαισία;

Τα έδωσα όλα, ότι είχα για μένα ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή. Έβαλα το κεφάλι κάτω και έκανα ότι καλύτερο μπορούσα.

Μετά τον τερματισμό σ’ έναν τόσο απαιτητικό αγώνα όχι μόνο αθλητικά αλλά και λόγω συνθηκών, χρειάζεσαι ειδική φροντίδα όσον αφορά στην ξεκούραση και στη διατροφή;
Το πρώτο που επιβάλλεται είναι να πιεις όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά για να ενυδατωθείς ξανά. Ιδρώνουμε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα, χάνουμε από 3-4 κιλά σε υγρά κατά τη διάρκεια του Μαλαισιανού GP.

Großer Preis von Bahrain 2016

Ο αλλησεβασμός χαρακτηρίζει τη σχέση του με το Χάμιλτον, μετά από πολλές διακυμάνσεις.

Σε διακρίνει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή σε αντίθεση με τον έντονο τρόπο ζωής και το lifestyle που χαρακτηρίζει το Χάμιλτον. Πιστεύεις ότι αυτό σου δίνει ένα πλεονέκτημα στη συγκέντρωση και τη σταθερότητα;

Δεν το ξέρω αυτό. Δεν θέλω να συγκρίνω τον εαυτό μου με το Λιούις. Το μόνο που μπορώ να πως είναι ότι στη ζωή μου, η οικογένεια μου διαδραματίζει μεγάλο ρόλο. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτές ειδικά για την μικρή μου κόρη. Οπότε φτάνοντας σε κάθε αγώνα έχω εξαιρετικά καλή διάθεση και διακατέχομαι από θετικά συναισθήματα. Σίγουρα αυτό με βοηθάει να κάνω καλά τη δουλειά μου.

Άλλαξες κάτι στην προσέγγισή σου φέτος ώστε να φτάσεις στον τίτλο;
Όχι δεν κάνω κάτι με διαφορετικό τρόπο. Συνεχίζω να δουλεύω με την ίδια συγκέντρωση και ν’ αυξάνω τις γνώσεις/εμπειρίες μου κάθε χρόνο.

Επηρέασε καθόλου την απόδοσή σου η ανταλλαγή αρχιμηχανικών με το Λιούις στην αρχή της χρονιάς;
Όχι ήταν μια πολύ έξυπνη προσέγγιση από την ομάδα. Προφανώς ως οδηγοί γνωρίζουμε πολύ καλά όλους τους μηχανικούς και στις δυο πλευρές του γκαράζ και αυτό συντελεί στη δημιουργία μιας σπουδαίας ατμόσφαιρας. Είναι πάντα καλό να μπορείς να γελάς δουλεύοντας. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε περισσότερη ένταση στο γκαράζ και αυτό δε βοηθούσε στη δυναμική της ομάδας.

Πως σου φάνηκε η νέα Mercedes AMG GTS; Η αίσθησή μου οδηγώντας την ήταν «πολύ εύκολα, πολύ γρήγορα»…
Είναι πράγματι πολύ γρήγορη. Μου αρέσει επίσης πολύ η σχεδίασή της είναι ένα από τα ομορφότερα αυτοκίνητα της AMG. Κυριολεκτικά τη λατρεύω…

Η μάχη του τίτλου είναι στην κορύφωσή της και είσαι το φαβορί. Απ’ έξω όλοι το βλέπουν εύκολο «Ο Νίκο θα πάρει φέτος τον τίτλο». Εσύ αδημονείς, είσαι νευρικός, φοβάσαι ή κάτι άλλο;
Δεν επικεντρώνω την προσοχή μου στη μάχη του τίτλου. Θα διατηρήσω ως το τέλος την προσέγγιση κάθε αγώνα ξεχωριστά. Με βοηθά και έχει νόημα για μένα αποδίδω καλύτερα έτσι. Είμαι επικεντρωμένος στην προσπάθεια να κερδίσω στον επόμενο αγώνα. Θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να είμαι στην πρώτη θέση στον αγώνα που έρχεται.

Σου έχει δώσει κάποια ιδιαίτερη συμβουλή ο πατέρας σου για τη μάχη του τίτλου;
Όχι δε μιλάμε πια για τη F1. Με αφήνει να το κάνω με το δικό μου τρόπο. Αλλά είναι εκεί εάν χρειαστώ κάποια συμβουλή όπως ήταν πάντοτε.

Θα ήθελες να δεις την κόρη σου να ασχολείται επαγγελματικά με τον αθλητισμό και ειδικά με το μηχανοκίνητο;
Ελπίζω όχι με το μηχανοκίνητο. Είναι πολύ επικίνδυνο!!!

Αποτελείς ίνδαλμα για πολλούς νέους τι θα τους συμβούλευες όσον αφορά στην οδική ασφάλεια;
Να φορούν πάντοτε τη ζώνη ασφαλείας. Είναι βασική αρχή και ταυτόχρονα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ασφάλεια. Δεν είστε καθόλου cool όταν δε φοράτε ζώνη ασφαλείας.