Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Πως θα δούμε ξανά προσπεράσματα στην F1;

Ελλάδα 12:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πως θα δούμε ξανά προσπεράσματα στην F1;

FORMULA 1

Πως θα δούμε ξανά προσπεράσματα στην F1;

FORMULA 1

Κακώς κείμενα στη σύγχρονη Formula 1 υπάρχουν πολλά και ένα από τα σημαντικότερα, αφορά στη δυσκολία των μονοθεσίων να δώσουν μάχες ρόδα με ρόδα και να προσπεράσουν. Μία δυσκολία που προκύπτει λόγω της αεροδυναμικής τους απόδοσης.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (Instagram.com/SeitanF1)

Το Grand Prix Αυστραλίας με το οποίο άνοιξε η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα. Με αρωγό και τις ιδιομορφίες του Άλμπερτ Παρκ που όξυναν το πρόβλημα, μετά τον πρώτο γύρο είδαμε μόνο 5 προσπεράσεις! Κι αυτό παρότι πριν τον αγώνα προστέθηκε και τρίτη ζώνη χρήσης του συστήματος DRS.

Ξέρουμε λοιπόν που είναι το πρόβλημα. Μπορούμε όμως να βρούμε τη λύση; Ο αγωνιστικός διευθυντής της Liberty Media που ορίζει τις τύχες του σπορ, ο Ross Brawn, είναι αισιόδοξος.

Advertisement
Advertisement

«Ένα από τα Project τα οποία έχουμε ξεκινήσει και ήδη ασχολούμαστε πάνω από έξι μήνες με αυτό, είναι ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου θα κατανοήσουμε πως θα καταφέρουμε να έχουμε περισσότερες μονομαχίες ανάμεσα στα μονοθέσια. Πρέπει να διατηρήσουμε την αεροδυναμική τους απόδοση σε υψηλό επίπεδο αλλά πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο πιο φιλικό προς τα μονοθέσια γύρω τους. Προς το παρόν υπάρχει ένα πεδίο δυνάμεων, σκεφτείτε το σαν μία φούσκα γύρω από κάθε μονοθέσιο. Και εκείνο που του επιτίθετο, δεν μπορεί να το πλησιάσει, διότι όταν βρίσκεται σε απόσταση 1.5-2.0 δευτερολέπτων, κάνει πολύ σε απόδοση. Έχουμε ξεκινήσει λοιπόν ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου αναζητούμε λύση και είμαι ήδη πολύ ενθουσιασμένος με όσα βλέπω», είπε ο Brawn στο SiriusXM.

brawn_jerez13_fence640

Στην ομάδα έμπειρων τεχνικών που έχει στρατολογήσει ο Brawn είναι οι Pat Symonds και Jason Somerville.