Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Πως σώθηκε ο Grosjean;

Ελλάδα 22:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πως σώθηκε ο Grosjean;

FORMULA 1

Πως σώθηκε ο Grosjean;

FORMULA 1

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθήσαμε τις συγκλονιστικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του Grand Prix της Formula 1 στο Μπαχρέιν.

Advertisement
Advertisement

Στο… στρίμωγμα του πρώτου γύρου, ο Romain Grosjean  έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου της Haas και ακολούθησε το χάος. Αυτό έπεσε πάνω στις μπαριέρες, που στο συγκεκριμένο σημείο που θεωρητικά δεν είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας, ήταν συμβατικές.

Στα σημεία επικινδυνότητας, στις εξόδους των στροφών κτλ, οι πίστες εφοδιάζονται με νέας τεχνολογίας μπαριέρες τύπου TechPro, που απορροφούν μέρος της σύγκρουσης. Ως αποτέλεσμα, σε ένα σημείο όπου ο Grosjean είχε αναπτύξει ταχύτητα άνω των 200 km/h, η σύγκρουση που ακολούθησε ήταν σφοδρή.

Τόσο σφοδρή που το μονοθέσιό του κόπηκε στα δύο – πράγμα που δεν βλέπουμε στη σύγχρονη Formula 1. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει φωτιά αφού στο σημείο εκείνο βρίσκεται και το ρεζερβουάρ, το οποίο στην εκκίνηση των αγώνων έχει 110 kg καυσίμου.

Απίστευτο – Βγήκε από εκεί ζωντανός

Advertisement
Advertisement

Η έκρηξη ήταν σοκαριστική αλλά αυτή καθ’ αυτή δεν αποτελούσε κίνδυνο. Ας δούμε όμως τι έσωσε τον 34χρονο οδηγό, επιβεβαιώνοντας τα εντυπωσιακά στάνταρ ασφαλείας της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αφού στο παρελθόν θα κάναμε λόγο για δυστύχημα.

Το βασικότερο ήταν το Halo, το σύστημα ασφαλείας που εισήχθη στο σπορ το 2018 και είναι υποχρεωτικό. Πρόκειται για μία κατασκευή από τιτάνιο, σχεδιασμένη να προστατεύει το κεφάλι του οδηγού. Καθώς το μπροστινό μέρος του μονοθεσίου χώθηκε ανάμεσα στις μπαριέρες, το halo, όπως φυσικά και η παροιμιώδης αντοχή του κόκπιτ που έμεινε ανέπαφο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μη τραυματιστεί ο Grosjean και κυρίως, να διατηρήσει τις αισθήσεις του.

 

Advertisement

Επόμενο σωτήριο στοιχείο, ήταν η πυρίμαχη στολή. Φτιαγμένη από το ειδικό υλικό Nomex, αντιστέκεται ακόμα και σε θερμοκρασίες της τάξης των 800 βαθμών Κελσίου για περισσότερα από 11 δευτερόλεπτα. Και αυτό το υλικό δεν αφορά μόνο στη στολή αλλά και στα εσώρουχα αλλά και τις κάλτσες των οδηγών.

Advertisement

Ένα τρίτο στοιχείο αφορά στην εκπαίδευση των οδηγών. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που επιβάλει η παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκινήτου αθλητισμού και σύμφωνα με αυτές, οι πιλότοι της F1 εκπαιδεύονται στον ταχύ απεγκλωβισμό.

Όπως μαρτυρά το συγκλονιστικό video από το Σακχίρ, ο Grosjean διατήρησε τις αισθήσεις του και κατάφερε να απεγκλωβιστεί μόνος του από το κόκπιτ, την ώρα που όλα είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Με την προσωπίδα του κράνους του σχεδόν λιωμένη, έχοντας προστασία μόνο από την πυρίμαχη κάλτσα στο αριστερό του πόδι, όπως φάνηκε τη στιγμή που πήδηξε πάνω από τις μπαριέρες για να βρει σωτηρία στην αγκαλιά του γιατρού της F1, Ian Roberts, που είχε σπεύσει στο σημείο.

Όλα λειτούργησαν ιδανικά, ώστε την ώρα που εκτυλίχθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο, να μιλάμε για ένα θαύμα και όχι μία τραγωδία. Και όσα έγιναν και συγκλόνισαν τον κόσμο, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό μάθημα που θα βοηθήσει να σωθούν κι άλλες ζωές στο μέλλον.

Advertisement

Γιατί μερικές φορές ξεχνάμε, πως παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ήταν, είναι και θα είναι επικίνδυνος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

F1: Τρομακτικό ατύχημα, σώθηκε από θαύμα ο Grosjean (video)

Θέλει πίστα Formula 1 η Μαγνησία (video)

Το τρομακτικό ατύχημα στο GP Βελγίου (video)