Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Παρελθόν ο Montezemolo από τη Ferrari! (upd)

Ελλάδα 3:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Παρελθόν ο Montezemolo από τη Ferrari! (upd)

FORMULA 1

Παρελθόν ο Montezemolo από τη Ferrari! (upd)

FORMULA 1

Τέλος εποχής για την ιταλική εταιρεία, καθώς ο 67χρονος εμβληματικός Πρόεδρός της παραιτήθηκε από τη θέση του, μετά από έντονες φήμες και πιέσεις εδώ και 10 μέρες. Ο Luca di Montezemolo βρίσκονταν στην προεδρία της εταιρείας από το 1991. Τον τοποθέτησε σ’ αυτή τη θέση ο αείμνηστος Gianni Agnelli για να συμμαζέψει την εταιρεία που παρέπαιε μετά το θάνατο του Enzo Ferrari. Ο Montezemolo υπήρξε βοηθός του Enzo από το 1973.

Advertisement
Advertisement

TOY TAKH ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Ο Montezemolo λόγω της εισαγωγής του γκρουπ Fiat στο χρηματιστήριο της Wall Street θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 13/10. Ο ρόλος και οι αρμοδιότητές του αμέσως μετά θα περάσουν στον CEO της εταιρείας, Sergio Marchionne. Η Ferrari ως εταιρεία φέτος ετοιμάζεται ν’ ανακοινώσει ρεκόρ κερδών και τζίρου παγκοσμίως, ως ομάδα όμως στη F1 βρίσκεται σε μια άσχημη εποχή.

Η αλήθεια είναι πως μετά την αποχώρηση των Todt, Schumacher, Brawn, Schumacher, Byrne, η ιταλική ομάδα που σάρωσε τίτλους και πρωταθλήματα την περίοδο 2000 – 2004 δεν μπόρεσε να βρει ξανά βηματισμό.

Advertisement
Advertisement

Ο μέχρι πρότινος αγωνιστικός διευθυντής Stefano Domenicali ήταν απλώς διαχειριστής μιας κατάστασης που έφθινε συνεχώς. Ο ίδιος παρότι αγαπημένο παιδί του Montezemolo, απομακρύνθηκε από τη θέση του στις αρχές της χρονιάς σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση λόγω της υστέρησης που παρουσίαζε η ομάδα. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά πως ο Domenicali έπρεπε να έχει απομακρυνθεί το 2010 όταν χάθηκε το πρωτάθλημα στο Άμπου Ντάμπι από λάθος στρατηγικής. Τότε ο Montezemolo τον προστάτεψε και τον διατήρησε σ’ αυτή τη θέση, πιθανόν αυτό να ήταν και το μοιραίο λάθος του Ιταλού προέδρου.

Στην ανακοίνωση παραίτησής του ο Montezemolo λέει: «Η Ferrari έχει σημαίνοντα ρόλο στο γκρουπ FIAT που μπαίνει στο χρηματιστήριο της Wall Street. Ανοίγει μια καινούργια εποχή για τον όμιλο που πρέπει να έχει ως αιχμή το διευθύνοντα σύμβουλό του. Είναι το τέλος μιας εποχής, αποφάσισα ν’ αφήσω τη θέση μου ως πρόεδρος της εταιρείας μετά από 23 αξέχαστα χρόνια και ακόμη περισσότερα στο πλευρό του Enzo. Ευχαριστώ το προσωπικό της εταιρείας, η Ferrari είναι η πιο υπέροχη εταιρεία στον κόσμο, ήταν τιμή και προνόμιο για μένα να βρίσκομαι επικεφαλής της. Μαζί με την οικογένειά μου ήταν το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου».

Από την πλευρά του ο CEO του γκρουπ Fiat, Sergio Marchionne τόνισε: «Εγώ και ο Luca συζητήσαμε εκτενώς το μέλλον της Ferrari. Επιθυμούμε και οι δυο να κερδίζει στην πίστα όμως υπήρξαν παρανοήσεις όπως φάνηκε ξεκάθαρα το Σαββατοκύριακο στη Μόντσα».

Advertisement

Μένει να δούμε τις επόμενες ώρες αν θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η απομάκρυνση του αγωνιστικού διευθυντή Marco Mattiacci και η επάνοδος του Ross Brawn σε αρχηγικό ρόλο.

Υπάρχουν αρκετές ψύχραιμες αναλύσεις στον ιταλικό Τύπο που αναφέρουν πως η απόδοση της αγωνιστικής ομάδας ήταν απλά και μόνο ο “δούρειος ίππος” ώστε ο Marchionne να βάλει πόδι στη Ferrari. Ο Montezemolo με το ειδικό βάρος και την προσωπικότητα που έχει στεκόταν πολλές φορές απέναντι στον Marchionne και ο Ιταλός μάνατζερ δυσκολευόταν να το χωνέψει αυτό.

Advertisement

Από την πλευρά του ο Alonso, που πιέζεται από τη McLaren να υπογράψει πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας ενόψει και της έλευσης της Honda, δήλωσε τις προηγούμενες μέρες: «Δεν είναι στις προθέσεις μου να φύγω αυτές τις ώρες. Θέλω να κερδίσω με τη Ferrari. Θέλω να πάρω τον τίτλο και να ολοκληρώσω τη δουλειά που ξεκίνησα πριν μερικά χρόνια. Η φετινή χρονιά είναι σκληρή στη Ferrari γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και γιατί η οδήγηση του μονοθεσίου είναι βαρετή. Είναι αργό, βαρύ και δεν υπάρχει πια ο ήχος που απολαμβάναμε παλιά…». Δεν υπήρξε προς στιγμήν κάποια αντίδραση από τον Raikkonen.

Πάντως ο πρόεδρος του γκρουπ Sergio Marchionne, αναφερόμενος στους οδηγούς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: «Έχουμε τους καλύτερους οδηγούς στον κόσμο. Είναι και οι δυο παγκόσμιοι πρωταθλητές».

Οι σχέσεις Marchionne – Montezemolo ήταν παραδοσιακά κακές. Η χαρακτηριστική φωτογραφία από τη φετινή έκθεση της Γενεύης είναι του Άκη Τεμπερίδη, απεσταλμένου του Νewsauto.gr.

Advertisement