Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Αλλαγές στο πρωτάθλημα της Formula 1

Ελλάδα 11:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αλλαγές στο πρωτάθλημα της Formula 1

FORMULA 1

Αλλαγές στο πρωτάθλημα της Formula 1

FORMULA 1

Τρεις αγώνες Sprint για το 2022, περισσότεροι διαθέσιμοι πόντοι και αλλαγές στη βαθμολογία σε αγώνες μικρότερης διάρκειας. Αυτές είναι οι αλλαγές που προτείνει η επιτροπή της F1 στην Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Η Επιτροπή F1, πρότεινε τα σχέδια για την διεξαγωγή των αγώνων Sprint σε τρία Grand Prix, αλλά και αλλαγές στην βαθμολόγησή τους.

Αλλαγές στον τρόπο βαθμολογίας σε μικρότερη διάρκεια αγώνες, αλλά και την εκτέλεση των F1 Sprint σε τρείς διοργανώσεις (στην Imola, στο Red Bull Ring και στο Interlagos) ανακοίνωσε η επιτροπή F1 της FIA για το 2022.

Τα F1 Sprint παρουσιάστηκαν πέρυσι και είχαν διάρκεια 100 χιλιομέτρων με το καθένα (με διάρκεια περίπου 25-30 λεπτά). Το αποτέλεσμα καθόριζε την γραμμή εκκίνησης για τον (Grand Prix) της Κυριακής. Μετά από συνομιλίες του διοικητικού οργάνου της FIA και όλων των ομάδων, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή των Sprint στα Grand Prix της Εμίλια Ρομάνα, της Αυστρίας και του Σάο Πάολο.

Advertisement
Advertisement

Η βαθμολογία

Το σύστημα βαθμών έχει τροποποιηθεί, με τους 8 κορυφαίους οδηγούς να διεκδικούν βαθμούς. Θυμίζουμε πως προηγούμενα ήταν μόνο οι 3 πρώτοι που έπαιρναν βαθμούς. Τώρα ο οδηγός, που θα τερματίσει στην 1η θέση, θα πάρει 8 πόντους και ο 8ος από 1.

Advertisement

Αλλαγές έχουν γίνει και για την pole position. Ο οδηγός που θα «γράψει» τον καλύτερο χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές (τα Σαββατοκύριακα των αγώνων Sprint θα γίνονται την Παρασκευή) θα ξεκινά από την «pole». Πέρυσι, ο νικητής του Sprint κέρδιζε την καλύτερη θέση στην εκκίνηση.

Οι κατατακτήριες δοκιμές θα καθορίζουν το grid για τα F1 Sprint του Σαββάτου, με το αποτέλεσμα του Sprint να σχηματίζει τη… σχάρα της εκκίνησης του Grand Prix της Κυριακής. Οι 8 πρώτοι του Sprint θα παίρνουν τώρα βαθμούς.

Advertisement

Όσο για τα Grand Prix μικρότερης διάρκειας για να βαθμολογηθούν οι αγωνιζόμενοι πρέπει ο πρώτος να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον δύο γύρους χωρίς παρέμβαση Safety Car ή Virtual Safety Car. Αν αυτός έχει συμπληρώσει περισσότερους από δύο γύρους αλλά λιγότερο από το 25% της προγραμματισμένης απόστασης του αγώνα, οι πέντε πρώτοι που τερμάτισαν θα λάβουν βαθμούς ως εξής:

  1.  – 6 βαθμοί
  2. – 4 βαθμοί
  3. – 3 βαθμοί
  4. – 2 βαθμοί
  5. – 1 βαθμός

Εάν ο πρώτος έχει συμπληρώσει το 25% αλλά λιγότερο από το 50% της προγραμματισμένης απόστασης αγώνα, οι βαθμοί θα απονεμηθούν στους εννέα πρώτους ως εξής:

  1. – 13 βαθμοί
  2. – 10 βαθμοί
  3. – 8 βαθμοί
  4. – 6 βαθμοί
  5. – 5 βαθμοί
  6. – 4 βαθμοί
  7. – 3 βαθμοί
  8. – 2 πόντοι
  9. – 1 πόντοι
Advertisement

Εάν ο πρώτος της κατάταξης συμπληρώσει το 50% αλλά λιγότερο από το 75% της προγραμματισμένης απόστασης αγώνα, οι βαθμοί θα απονεμηθούν στους 10 πρώτους ως εξής:

  1. – 19 βαθμοί
  2. – 14 βαθμοί
  3. – 12 βαθμοί
  4. – 9 βαθμοί
  5. – 8 βαθμοί
  6. – 6 βαθμοί
  7. – 5 βαθμοί
  8. – 3 βαθμοί
  9. – 2 βαθμοί
  10.  – 1 πόντος

Οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να επικυρωθούν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Formula 1: Πόσο κόστισαν οι ζημιές κάθε οδηγού στις ομάδες;
Ο «τελευταίος χορός» του 2021 από onboard κάμερες (vid)
Έτοιμη να μπει στη Formula 1 η Audi