Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Ρωσίας: 96η pole position για Hamilton

Ελλάδα 4:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Ρωσίας: 96η pole position για Hamilton

FORMULA 1

GP Ρωσίας: 96η pole position για Hamilton

FORMULA 1

Ο Lewis Hamilton πανηγύρισε άλλη μία pole position, στις άκρως ενδιαφέρουσες κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Ρωσίας – δέκατου γύρου του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Advertisement
Advertisement

Ο πρωταθλητής έσπασε το ρεκόρ της πίστας του Σότσι αλλά καρδιοχτύπησε στο Q2, ενώ θα αναγκαστεί να εκκινήσει τον αγώνα με τη μαλακή γόμα ελαστικών, ενώ ο Max Verstappen με τον οποίο θα μοιραστεί την πρώτη σειρά του grid, θα εκκινήσει με τη μέση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πίστα του Σότσι υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με σποραδική συννεφιά. Η θερμοκρασία αέρα στους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ εκείνη του οδοστρώματος ήταν στους 31.

Στο Q1 οι Mercedes ξεκίνησαν με το γνώριμο ρυθμό, έκαναν το 1-2 με τους Valtteri Bottas-Hamilton και ήταν τα μοναδικά δευτερόλεπτα που γύρισαν στο 1.32. Ο Daniil Kvyat έκανε στο τέλος την έκπληξη με τον τρίτο χρόνο για λογαριασμό της AlphaTauri, μπροστά από τη Renault του Esteban Ocon και τη Red Bull του Max Verstappen.

Στην ουρά είχαμε ως συνήθως… χαμό, με τον Kimi Raikkonen να αποχωρεί πριν το τέλος της διαδικασίας με μηχανικά προβλήματα ενώ στις καθυστερήσεις ο George Russell της Williams έβγαλε νοκ-άουτ τον Romain Grosjean. Έτσι, εκτός συνέχειας έμειναν οι δύο Haas, οι δύο Alfa Romeo και η Williams του Nicholas Latifi.

Advertisement

Το Q2 ξεκίνησε με την απειλή βροχής και κάποιες σταγόνες να πέφτουν σποραδικά. Ο Hamilton κατέβηκε επί τόπου στο 1.32.085, κινήθηκε ένα δευτερόλεπτο ταχύτερα από τον teammate του, όμως ο χρόνος του ακυρώθηκε.

Advertisement

Κι ενώ ξεκίνησε μία ακόμα προσπάθεια, 2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της διαδικασίας είχαμε κόκκινη σημαία. Υπεύθυνος για αυτή ήταν ο Sebastian Vettel που έχασε τον έλεγχο της Ferrari στην έξοδο της στροφής 4, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον προστατευτικό τοίχο από ελαστικά και επέστρεψε διαλυμένο στην αγωνιστική διαδρομή.

Μάλιστα ο Charles Leclerc που ακολουθούσε, χρειάστηκε να κάνει σλάλομ ανάμεσα σε σπασμένες ανατροπές κι άλλα συντρίμμια, για να αποφύγει τη σύγκρουση. Ευτυχώς ο Γερμανός δεν τραυματίστηκε.

Αυτή η διακοπή άλλαξε τις ισορροπίες. Οι Alex Albon, Lance Stroll, George Russell ήταν εκτός δεκάδας, με τον Vettel προφανώς εκτός μάχης και τον Lewis Hamilton να μην έχει σημειώσει χρόνο. Αυτό σήμαινε πως όλοι είχαν οριακά το χρονικό περιθώριο να κάνουν έναν outlap και μετά μία, τελευταία προσπάθεια να προκριθούν στο Q2.

Με τη σειρά εμφάνισης να μπορεί ενδεχομένως να κάνει τη διαφορά, όλοι παρατάχθηκαν από νωρίς στο pit lane, περιμένοντας το πράσινο φως. Μόνο που αυτές δεν είναι οι ιδεατές συνθήκες λειτουργίας. Ως αποτέλεσμα, ο Stroll αντιμετώπισε πρόβλημα με τη Racing Point και δεν βγήκε καν στην πίστα.

Οι υπόλοιποι τα κατάφεραν, όμως ο Lewis Hamilton είχε μία έξοδο λόγω των κρύων ελαστικών. Συνέχισε και πρόλαβε οριακά να περάσει τη γραμμή εκκίνησης γύρου προτού μηδενίσει το χρονόμετρο. Αντίθετα η McLaren του Carlos Sainz και η Racing Point του Sergio Perez όχι, άρα δεν είχαν το περιθώριο να βελτιώσουν τους χρόνους τους.

Ο Verstappen έκρινε πως δεν κινδύνευε και λίγο πριν τον τερματισμό έκοψε ρυθμό για να προκριθεί με το χρόνο που είχε κάνει με τη μέση γόμα. Ο Hamilton κινδύνευσε αλλά στο τέλος μπήκε στη δεκάδα, σημειώνοντας μάλιστα τον τέταρτο χρόνο. Αναγκάστηκε όμως να το κάνει με ελαστικά μαλακής γόμας και με αυτά να εκκινήσει τον αυριανό αγώνα.

Η κορυφή ανήκε από πριν στη Renault του Daniel Ricciardo ενώ στη ζώνη αποκλεισμού, μαζί με τους Stroll-Vettel, βρέθηκαν η Ferrari του Leclerc, η AlphaTauri του Kvyat και η Williams του Russell.

Έτσι, στη μάχη της pole είχαμε τις δύο Mercedes, τις δύο Renault, τις δύο Red Bull, τις δύο McLaren, την Racing Point του Perez και την AlphaTauri του Pierre Gasly.

Στην πρώτη ζαριά ο Hamilton σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1.31.391, με τον Bottas σχεδόν 8 δέκατα μακριά και μετά, μόλις 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου να χωρίζουν τους Verstappen, Ricciardo και Perez.

Έπειτα όλοι πλην των Red Bull Βγήκαν πολύ νωρίς στην πίστα. Οι Mercedes βελτίωσαν αμφότερες τους χρόνους τους, με τον Hamilton να κατεβαίνει στο 1.31.304 και τον Bottas να παραμένει 6 δέκατα μακριά.

Μάλιστα, ο Φινλανδός εκτοπίστηκε από τον Verstappen που στο φινάλε κατάφερε να μπει σφήνα ανάμεσα στις δύο W11. Έτσι στην πρώτη σειρά του grid θα είναι οι Hamilton-Verstappen, στη δεύτερη Bottas με τον Perez, με τις Renault/McLaren να μοιράζονται την τρίτη και την τέταρτη.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Η εκκίνηση του GP Ρωσίας είναι στις 14.10 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

Λίγο νωρίτερα, στις 13.30, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ακόμα Instagram LIVE με το δίδυμο των Τάκη Πουρναράκη και Πάνου Σεϊτανίδη.

Διαβάστε επίσης:
Το F1 Vlog του χάους του Μουτζέλο

Γερμανός νευρολόγος δηλώνει απαισιόδοξος για τον Schumacher

Ο Stefano Domenicali θα αναλάβει ρόλο CEO της F1!