Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Ιταλίας: Pole για Raikkonen και Ferrari

Ελλάδα 12:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Ιταλίας: Pole για Raikkonen και Ferrari

FORMULA 1

GP Ιταλίας: Pole για Raikkonen και Ferrari

FORMULA 1

Η Ferrari έκανε το 1-2 στις συναρπαστικές σε εξέλιξη κατατακτήριες δοκιμές του ιταλικού Grand Prix, που αποτελεί τον δέκατο-τέταρτο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, με τον Kimi Raikkonen να βρίσκεται για πρώτη φορά φέτος στην pole position!

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο ναός της ταχύτητας υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με συννεφιά, θερμοκρασία αέρα στους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ αυτή του οδοστρώματος ήταν στους 29. Όσο για την απειλή βροχής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, είχε ανέβει στο 60%.

Πάντως στο Q1 όλα ήταν στεγνά. Οι Ferrari συνέχισαν να έχουν το πάνω χέρι, με τον Sebastian Vettel ταχύτερο όλων στο 1.20.542, τον Kimi Raikkonen να τον πλαισιώνει και τον Lewis Hamilton με τη Mercedes να του ακολουθεί.

Advertisement
Advertisement

Όμως η έκπληξη ήρθε στη ζώνη αποκλεισμού. Παρότι επί δύο ημέρες η Force India έδειχνε ικανή ακόμα και να προσπεράσει τη Red Bull, ο Sergio Perez έμεινε εκτός συνέχειας. Προφανώς στην ομάδα του δεν υπολόγισαν σωστά το πιθανό όριο πρόκρισης στην επόμενη φάση και έτσι ο Μεξικανός έμεινε εκτός από τον Romain Grosjean της Haas για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου! Εκτός συνέχειας έμειναν o Brendon Hartley με τη Scuderia Toro Rosso, οι δύο οδηγοί της Sauber και ο Stoffel Vandoorne με τη McLaren.

Advertisement

Στο Q2, με τη βροχή ακόμα να μην κάνει την εμφάνισή της, το ελαστικό επιλογής ήταν πάλι αυτό της super soft γόμας της Pirelli (διαθέσιμες ακόμα η soft και η medium). Από νωρίς ο Vettel έδειξε πάλι τις προθέσεις του, σπάζοντας το φράγμα του 1.20, όμως εκ νέου με τον Hamilton να τον ακολουθεί από κοντά. Στο φινάλε της διαδικασίας είχαμε πολλή «κίνηση» στην πίστα του ιταλικού βορρά, όμως ο Vettel παρέμεινε στην κορυφή βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την καλύτερη επίδοσή του, κατέβηκε στο 1.19.639.

Advertisement

Στην ουρά έγινε… χαμός. Εκτός από τους Nico Hulkenberg (Renault) και Daniel Ricciardo) που κουβαλούν ποινές λόγω αλλαγής μονάδας ισχύος (αλλά και της ποινής από το Σπα ο Γερμανός) άρα δεν επεδίωξαν να συνεχίσουν και να χρησιμοποιήσουν επιπλέον σετ ελαστικών, εκτός συνέχειας έμεινε ακόμα ο Sergey Sirotkin με τη Williams αλλά και ένα δίδυμο… με ιστορία! Ο λόγος για τον Fernando Alonso με τη McLaren και τον Kevin Magnussen με τη Haas, που για μία ακόμα φορά είχαν αψιμαχίες εντός πίστας, οι οποίες στοίχησαν και στους δύο. Ήταν χαρακτηριστικό το team radio του Ισπανού που είπε «…ο Magnussen ήθελε να μονομαχήσουμε για θέση λες και ήταν αγώνας στην πρώτη στροφή», προτού βάλει τα γέλια…

Έτσι στο Q3 προκρίθηκαν οι δύο Ferrari, οι δύο Mercedes, ο Max Verstappen με τη Red Bull, ο Romain Grosjean με τη Haas, o Esteban Ocon με τη Force India, o Lance Stroll με τη Williams που πέρυσι είχε κάνει την καλύτερη εμφάνισή του σε κατατακτήριες, ο Carlos Sainz με τη Renault που έχει γενέθλια και κλείνει τα 24, καθώς και ο Pierre Gasly με την Toro Rosso.

Στο Q3 η πρώτη ζαριά ανήκε στον Hamilton, με τον Kimi 69 χιλιοστά πίσω του και τον Vettel στα 107, κάνοντας ένα μικρό λάθος στο γύρο του. Αντίστοιχη διαδοχική αλλαγή στην κορυφή είχαμε και στις δραματικές τελικές προσπάθειες. Ο Hamilton βρέθηκε στην προσωρινή Pole, τον εκτόπισε ο Vettel για 14 χιλιοστά, που με τη σειρά του είδε την πλάτη του Raikkonen!

Ο Φινλανδός ήταν 171 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερος και με επίδοση στο 1.19.119 πήρε την pole για πρώτη φορά φέτος! Παράλληλα, η Ferrari κλείδωσε την πρώτη σειρά της εκκίνησης προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους τιφόζι, με τον Φινλανδό στην pole για πρώτη φορά φέτος!


Αναλυτικά η κατάταξη:

monza18-qual-times640