Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Ισπανίας: Ποιος θα γελάσει σήμερα;

Ελλάδα 13:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Ισπανίας: Ποιος θα γελάσει σήμερα;

FORMULA 1

GP Ισπανίας: Ποιος θα γελάσει σήμερα;

FORMULA 1

Η συγκλονιστική μάχη των κατατακτήριων δοκιμών χτες προοιωνίζει έναν αντίστοιχα  δραματικό αγώνα σήμερα στην πίστα της Καταλονίας. Οι δυο μονομάχοι του πρωταθλήματος Λιούις Χάμιλτον και Σεμπάστιαν Φέτελ, εκκινούν από την 1η σειρά της εκκίνησης του Ισπανικού GP.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Ο Χάμιλτον πήρε την 64η pole στην καριέρα του και ταυτόχρονα την 3η σε 4 χρόνια στο Μοντμελό με χρόνο 1:19.149. Πέρυσι είχε χρειαστεί 1:22. Επίσης είναι η 3η φορά που εκκινεί πρώτος στους πέντε φετινούς αγώνες. Από το 2013 έως και σήμερα στη Βαρκελώνη εκκινεί από την pole μονοθέσιο της Mercedes.

Αντίστοιχα ο Φέτελ δεν έχει εκκινήσει ποτέ από την pole position στη Βαρκελώνη. Ο Γερμανός έχασε χτες την pole για 51 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος χάνοντας την κορυφή της στροφής στο τελευταίο σικέιν όπου μπλόκαρε τον εμπρός αριστερά τροχό στα φρένα επειδή καθυστέρησε να φρενάρει, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Αμφότεροι έχουν κερδίσει μόνο μια φορά ο Χάμιλτον το 2014, ο Φέτελ το 2011.

Advertisement
Advertisement

Πίσω από το Χάμιλτον στην 3η θέση εκκινεί ο νικητής του προηγούμενου αγώνα, ο Φινλανδός Βάλτερι Μπότας με την άλλη Mercedes. Η υβριδική μηχανή του Μπότας που ήταν καινούργια παρουσίασε μια διαρροή υδραυλικού υγρού με αποτέλεσμα να χρειαστεί αλλαγή μετά το FP3. Ο Φινλανδός επέστρεψε στην παλιά μηχανή με την οποία έχει κάνει ήδη 4 αγώνες και σίγουρα αυτό οριοθέτησε την προσπάθειά του.

Πίσω από το Φέτελ βρίσκεται ο Ράικονεν νικητής δυο φορές στην Ισπανία το 2005 με McLaren – Mercedes και το 2008 με Ferrari. O Φινλανδός έδειξε καλά σημάδια στα ελεύθερα ως συνήθως όμως απογοήτευσε την κρίσιμη στιγμή στο Q3 όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε: «Δεν μπόρεσα να συμπληρώσω έναν αλάνθαστο γύρο». Όλοι οι οδηγοί που κατετάγησαν στις 10 πρώτες θέσεις θα εκκινήσουν σήμερα με την πιο μαλακή από τις 3 διαθέσιμες γόμες της Pirelli στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη μαλακή γόμα. Οι 4 πρώτοι έκαναν μόνο μια προσπάθεια στο Q2 οπότε το σετ ελαστικών με το οποίο θα εκκινήσουν έχει μόνο 3 γύρους. Οι προσομοιώσεις της Παρασκευής έδειξαν πως η μαλακή γόμα μπορεί να βγάλει 28 γύρους (σ.σ: τόσους έκανε ο Μπότας). Επίσης η μέση γόμα μπορεί να κάνει περίπου 30 γύρους.

spain17-Pirelli-infographic-tyres4race640tall

Advertisement

Οπότε σε σύνολο 66 γύρων περιμένουμε τους οδηγούς να μεγιστοποιήσουν τη χρήση της μαλακή γόμας. Δηλαδή θα δούμε την πρώτη αλλαγή λίγο πριν τον 20στο γύρο και τη δεύτερη λίγο μετά τον 40στο γύρο. Η επικρατέστερη  στρατηγική θα είναι μαλακή/μαλακή/μέση γόμα.
Όπως μπορείτε να δείτε και οι 4 πρώτοι έχουν διαθέσιμο ένα νέο σετ μαλακής και ένα νέο σετ μέσης γόμας.

Ο αγώνας θα κριθεί στις λεπτομέρειες όπως η εκκίνηση: Αν ο Μπότας εκκινήσει καλά δεν αποκλείεται να βρεθεί μπροστά από το Φέτελ. Εκτός αυτού θα παίξει ρόλο η τόλμη στο «undercut» δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στα πιτ αλλά και η δυνατότητα για προσπέρασμα. Έχει μεγαλώσει η απόσταση που μένει ανοιχτό το DRS μένει να δούμε αν αυτό θα είναι αρκετό για να διευκολυνθούν τα προσπεράσματα.

Advertisement

pirelli-spain17-bottas-speed640

Ο αγώνας εκκινεί στις 15:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί απευθείας από ΕΡΤ, ΟΤΕ.