Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Ισπανίας: Η Mercedes επέλεξε Hamilton (updated)

Ελλάδα 14:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Ισπανίας: Η Mercedes επέλεξε Hamilton (updated)

FORMULA 1

GP Ισπανίας: Η Mercedes επέλεξε Hamilton (updated)

FORMULA 1

Σε παράσταση των Mercedes εξελίχθηκε και το Grand Prix της Βαρκελώνης, με τους Lewis Hamilton και Nico Rosberg να τερματίζουν σε σχηματισμό μετά από 66 γύρους. Ακολούθησαν οι Daniel Ricciardo και Sebastian Vettel για λογαριασμό της Red Bull Racing.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Το Ισπανικό GP όπως αναμένονταν εξελίχθηκε σε περίπατο για τις Mercedes. Οι Hamilton και Rosberg έφυγαν μπροστά στην εκκίνηση με το Βρετανό να διατηρεί το προβάδισμα στην πρώτη στροφή.

Πίσω τους ο Bottas πέρασε το Ricciardo και κρατήθηκε μπροστά του στην 3η θέση για το πρώτο μέρος του αγώνα. Όμως ο Αυστραλός εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα της RB10 κατάφερε να περάσει μετά την πρώτη αλλαγή ελαστικών και μετέπειτα να κάνει έναν ελεγχόμενο αγώνα τερματίζοντας 3ος. Πίσω του ο Sebastian Vettel κέρδισε τις εντυπώσεις κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή. Εκκινούσε 15ος και έφτασε 4ος διατηρώντας σ’ όλο τον αγώνα ρυθμό παγκόσμιου πρωταθλητή. Πίσω του ο Bottas κατάφερε να κρατηθεί μπροστά από τις Ferrari σ’ έναν αγώνα που τα κόκκινα μονοθέσια απογοήτευσαν εαυτόν και αλλήλους. Εκκινούσαν από τις θέσεις 6 και 7 εκεί τερμάτισαν απλά ο Αλόνσο στο τέλος πέρασε το Raikkonen.

Advertisement
Advertisement

Στην κορυφή οι Mercedes είχαν μικρή διαφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα με το Hamilton να μπαίνει πρώτος και στις δυο αλλαγές ελαστικών. Ο Βρετανός εκκίνησε με τη μέση γόμα, έβαλε την ίδια στον 19ο γύρο και τελικά τη σκληρή 19 γύρους μετά στον 38ο και πήγε μέχρι το τέλος μ’ αυτό το σετ.

Αντίθετα ο Rosberg έβαλε στην πρώτη αλλαγή στον 22ο γύρο τη σκληρή γόμα και μετά στον 46ο γύρο τη μέση γόμα. Η ανάλυση δείχνει ότι αν είχε κάνει τις δυο αυτές αλλαγές ένα γύρο νωρίτερα θα ήταν εμπρός από το Χάμιλτον μετά το δεύτερο πιτ στοπ.

Στο φινάλε του αγώνα στο βάθρο των νικητών ο Hamilton – προς τιμήν του – παραδέχτηκε την υστέρησή του έναντι του Rosberg: «Δεν ήμουν ο ταχύτερος σήμερα, γι’ αυτό ζητούσα συνεχώς ενημέρωση και πληροφορίες από τους μηχανικούς μου για το τι έκανε. Για μένα σημαίνει τα πάντα η νίκη μου για πρώτη φορά στο Ισπανικό GP».

Advertisement

Ο Hamilton παρά την 4η συνεχόμενη νίκη του (σ.σ: δεν έχει πετύχει κάτι ανάλογο στην καριέρα του) συνεχίζει να απαιτεί από τον εαυτό του: «Έχουμε δουλειά να κάνουμε τις επόμενες βδομάδες, είχαμε θέμα πέρυσι στο Μονακό όπως και σ’ αυτό τον αγώνα. Πρέπει να δω που χάνω χρόνου. Δεν μπορούσα ούτε να ονειρευτώ ότι θα κάνω 4 νίκες. Είμαι ακόμη πολύ κοντά με το Rosberg, το πρωτάθλημα έχει δρόμο και εγώ πρέπει να βρω χρόνο εκεί που τον χάνω”.

Ο Rosberg έμεινε τελικά με το παράπονο: «Πιστεύω πως θα τον είχα περάσει εάν είχα ένα γύρο ακόμη. Δεν έφτασα αρκετά κοντά. Δεν εκκίνησα καλά. Έχω υστέρηση εκεί έχω κάνει 3 σερί κακές εκκινήσεις. Πρέπει αν το βελτιώσω αυτό. Στον τελευταίο γύρο στη στροφή 10 θα μπορούσα να επιχειρήσω μια βουτιά καμικάζι αλλά μάλλον δε θα έπιανε. Θα τα καταφέρω να πάρω το πάνω χέρι την επόμενη φορά».

Advertisement

O Vettel μετά το τέλος του αγώνα ήταν ενθουσιασμένος από την προσπάθεια αλλά και το αποτέλεσμα: «Σίγουρα το διασκέδασα περισσότερο από την προηγούμενη φορά που με προσπερνούσαν. Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόδοση του μονοθεσίου στον αγώνα. Κάναμε υπομονή εκεί που χρειάζονταν είναι δύσκολο όταν ακολουθείς τους άλλους γλιστράει κάποιος μπροστά σου και χάνεις και εσύ πρόσφυση. Όταν βγήκα από το κυκλοφοριακό μπόρεσα να αξιοποιήσω την ταχύτητα της RB10. Είχαμε καλή στρατηγική (3 πιτ στοπ) και αξιοποίησα τα δυο σετ μέσης γόμας που είχαν φρέσκα. Το απόλαυσα και πιστεύω πως η 4η θέση ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για μας σήμερα. Οι Mercedes έχει πολύ καλό πακέτο μονοθεσίου κινητήρα και καλούς οδηγούς. Είναι ισχυρή ομάδα και δύσκολο να τους κερδίσεις. Αλλά για μας είναι λυπηρό να στοχεύουμε στην 3η θέση. Πετύχαμε ότι καλύτερο μπορούσαμε σήμερα αλλά θα επιτεθούμε ξανά στον επόμενο αγώνα».

Αναλυτικά η κατάταξη:

1. Lewis Hamilton Mercedes 1h41m05.155s
2. Nico Rosberg Mercedes +0.636s
3. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault +49.014s
4. Sebastian Vettel Red Bull-Renault +1m16.702s
5. Valtteri Bottas Williams-Mercedes +1m19.293s
6. Fernando Alonso Ferrari +1m27.743s
7. Kimi Raikkonen Ferrari +1 γύρο
8. Romain Grosjean Lotus-Renault +1 γύρο
9. Sergio Perez Force India-Mercedes +1 γύρο
10. Nico Hulkenberg Force India-Mercedes +1 γύρο
11. Jenson Button McLaren-Mercedes +1 γύρο
12. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes +1 γύρο
13. Felipe Massa Williams-Mercedes +1 γύρο
14. Daniil Kvyat Toro Rosso-Renault +1 γύρο
15. Pastor Maldonado Lotus-Renault +1 γύρο
16. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari +1 γύρο
17. Adrian Sutil Sauber-Ferrari +1 γύρο
18. Jules Bianchi Marussia-Ferrari +2 γύρους
19. Max Chilton Marussia-Ferrari +2 γύρους
20. Marcus Ericsson Caterham-Renault +2 γύρους

 

Advertisement