Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Force India: Το μπουλόνι φτιάχτηκε!

Ελλάδα 15:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Force India: Το μπουλόνι φτιάχτηκε!

FORMULA 1

Force India: Το μπουλόνι φτιάχτηκε!

FORMULA 1

Στην Ινδική ομάδα δηλώνουν αισιόδοξοι πως ξεπέρασαν τα προβλήματα που τους δημιούργησε στον προηγούμενο αγώνα το νέο καινοτόμο σύστημα σύνδεσης του μοναδικού μπουλονιού που συγκρατεί τη ρόδα στο μονοθέσιο. Του Τ. Πουρναράκη

Advertisement
Advertisement

Όπως ίσως θυμάστε οι Force India εντυπωσίασαν στον πρώτο αγώνα της χρονιάς στην Αυστραλία με τους Σούτιλ και ντι Ρέστα να δίνουν μάχη για τους βαθμούς και να τερματίζουν στην 7η και 8η θέση αντίστοιχα.
Η εμφάνιση της Ινδικής ομάδας ήταν ανάλογη και στο δεύτερο αγώνα στην πίστα της Σεπάνγκ στη Μαλαισία όπου ο Σούτιλ κατάφερε να μπει στο Q3 όπου κατετάγη τελικά 8ος.

Οι δυο Force India ήταν μέσα στη μάχη των βαθμών στη Σεπάνγκ μέχρις ώτου υποχρεωθούν σε εγκατάλειψη και με τα δυο μονοθέσια λόγω προβλήματος στο ένα και μοναδικό μπουλόνι που συγκρατεί το λάστιχο στο μονοθέσιο.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι νέο και η καινοτομία του συνίσταται στο ότι δεν βγαίνει το μπουλόνι από τη ζάντα για να μείνει πάνω στο αερόκλειδο αλλά απλώς ξεβιδώνει παραμένοντας πάνω στην ζάντα. Μ’ αυτό τον τρόπο εξοικονομείται ο χρόνος που απαιτείται για την επανατοποθέτηση του μπουλονιού αλλά και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, όπως π.χ. να πέσει το μπουλόνι από τα χέρια του μηχανικού.

Advertisement
Advertisement

Στη Force India δεν εξέτασαν στιγμή το ενδεχόμενο επιστροφής στην παλιά κλασσική διάταξη αντίθετα μελέτησαν προσεκτικά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην ασφάλιση του μπουλονιού ώστε να το επιλύσουν.
[nggallery id=2340]
Μιλώντας επί του θέματος ο ομαδάρχης Μπομπ Φέρνλεϊ ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ξανά την παλιά διάταξη. Αν θέλουμε να κατέβουμε σταθερά κάτω από τα 4 sec πρέπει να προχωρήσουμε μ’ αυτή τη διάταξη. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στη Μαλαισία πιθανόν λόγω υψηλών θερμοκρασιών προέκυψε λόγω των ελάχιστων ανοχών και των διαστολών που δημιουργούνται. Έτσι δεν θηλύκωνε ομαλά ο άξονας του μπουλονιού πάνω στην πλήμνη και πετάγονταν το μπουλόνι από τη ζάντα».

Στην Ινδική ομάδα τονίζουν πως έκαναν ότι απαιτούνταν για να εξαλείψουν το πρόβλημα και διατηρούν την αισιοδοξία τους πως σε Κίνα (14/4) και Μπαχρέιν (21/4) τα δυο ερχόμενα Σαββατοκύριακα θα αποδειχτεί του λόγου το αληθές.