Φερστάπεν: Να πάνε να γ… (+video)
FORMULA 1
Αυτή ήταν η απάντηση του Μαξ προς τους επικριτές του μετά από ένα επεισοδιακό ουγγρικό GP. Καμία έκπληξη μέχρι εδώ. Ας δούμε, όμως, εάν η κριτική προς τον Φερστάπεν δικαιολογείται.
Ο Φερστάπεν ξεκινούσε τρίτος και γνωρίζοντας ότι το μονοθέσιο του ήταν αργότερο από τις δύο McLaren μπροστά του. Ήταν προφανές ότι οι ελπίδες του για νίκη στην Ουγγαρία ήταν λίγες.
WHAT CAR
Εξαιρώντας τα όποια απρόοπτα θα μπορούσε να φέρει ο αγώνας ευνοώντας τον, το σχέδιο του Μαξ ήταν απλό. Έπρεπε να κερδίσει τουλάχιστον μία θέση στην εκκίνηση και έπειτα να επιχειρήσει το undercut έναντι των McLaren. Με λίγη δόση τύχης ίσως και να τα κατάφερνε.
Ωστόσο το πράγμα στράβωσε από νωρίς. Ο Φερστάπεν όντως κέρδισε μία θέση στην εκκίνηση, προσπερνώντας τον Νόρις. Το έπραξε, όμως, αυτό βγαίνοντας εκτός πίστας. Οι αγωνοδίκες διερεύνησαν το συμβάν αλλά προτού βγάλουν κάποια απόφαση, η Red Bull τον συμβούλεψε να δώσει τη θέση πίσω στον Νόρις.
Ήταν σίγουρη η τιμωρία του Φερστάπεν εάν δεν το είχε πράξει; Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα. Σε κανονική ροή αγώνα μία τέτοια κίνηση θα του είχε αποφέρει ποινή 5 δευτερολέπτων. Αλλά σε περιστατικά εκκίνησης οι αγωνοδίκες, είναι συνήθως πιο επιεικείς.
Ιδίως στην περίπτωση του Φερστάπεν, ο οποίος βγήκε εκτός εξωθούμενος από τον Νόρις ενώ τρια μονοθέσια διέγραφαν ταυτόχρονα την πρώτη στροφή, η τιμωρία δεν ήταν καθόλου βέβαιη. Όπως και να έχει η Red Bull δεν ήθελε να το ρισκάρει και πήρε την απόφαση που προαναφέραμε.
Κακή στρατηγική
Το γεγονός είχε εκνευρίσει τον Φερστάπεν. Και τα πράγματα δεν θα βελτιώνονταν αργότερα. Η RB20 δεν ήταν καθόλου καλή με την μέση γόμα και ο Φερστάπεν αντί να πιέζει τις McLaren, ανησυχούσε για τον 4ο Χάμιλτον.
Η Mercedes θα έκανε το undercut, μάλιστα, στον Ολλανδό φωνάζοντας τον Χάμιλτον πρώτο για αλλαγή. Για την Red Bull τα πράγματα ήταν δύσκολα. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να παρατείνει το πρώτο stint του Φερστάπεν, ώστε στο δεύτερο να έχει πιο φρέσκα ελαστικά και να ασκήσει πίεση στον Χάμιλτον.
Αλλά στο Hungaroring τα προσπεράσματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Ιδίως όταν το μονοθέσιο σου έχει προβλήματα ισορροπίας. «Μας έκαναν το undercut στις πρώτες στάσεις. Εντάξει δεν ήταν καλό αλλά μπορεί να συμβεί. Έπειτα, όμως, μας το κάνουν ξανά και με αφήνουν έξω στην κίνηση να χάνω χρόνο. Δεν το καταλαβαίνω. Ήταν πραγματικά άσχημο» δήλωσε ο Μαξ μετά τον αγώνα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο πραγματικός του εκνευρισμός προκλήθηκε από το ότι η Mercedes του έκανε ξανά undercut στις δεύτερες στάσεις. Ο Ολλανδός περίμενε από την ομάδα του να βοηθήσει την κατάσταση. Αλλά η Red Bull έκανε για δεύτερη φορά λάθος στρατηγικής.
Η σύγκρουση
Από εκεί και έπειτα ο Φερστάπεν οδήγησε… μανιασμένα μήπως και περισώσει την τρίτη θέση. Προσπέρασε τον Λεκλέρ, αλλά ο Χάμιλτον ήταν πολύ πιο δύσκολος αντίπαλος. Ο Μαξ του έκανε divebomb στην στροφή 1 με τον Χάμιλτον να στρίβει προς την μεριά του Ολλανδού. Η επαφή ήταν αναπόφευκτη και κάπου εκεί το παιχνίδι για την τρίτη θέση είχε χαθεί.
Πολλοί επέκριναν μετά τον αγώνα τον τρόπο οδήγησης του Φερστάπεν και τον κατηγόρησαν για την επαφή του με τον Χάμιλτον. Θεωρούμε ότι ήταν ένα αγωνιστικό συμβάν. Όμως αν φταίει κάποιος -όπως επιμένουν ορισμένοι- για την επαφή εκείνος είναι ο Χάμιλτον και όχι ο Φερστάπεν.
Ο Λιούις έχει δει τον Μαξ δίπλα του και έπειτα από μικρό δισταγμό στρίβει προς τη μεριά του. Εξάλλου και στην απόφαση των αγωνοδικών σημειώνεται ότι «ο οδηγός του αυτοκινήτου νο 44 θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να αποφύγει την επαφή». Αναρωτιόμαστε ποια θα ήταν η απόφαση εάν η μάχη αυτή ήταν για την πρώτη θέση.
Ρήγμα;
Αυτά, όμως, είναι περισσότερο επικοινωνιακά παιχνίδια στα οποία αρέσκεται ο «ενάρετος και αντικειμενικός» βρετανικός τύπος. Τα μεγάλα νέα του χθεσινού αγώνα -πέραν των όσων συνέβησαν στην McLaren- δεν αφορούσαν στην… νιοστή επαφή του Φερστάπεν με τον Χάμιλτον.
Τα μεγάλα νέα είχαν να κάνουν με το κλίμα εντός της Red Bull. Το οποίο κλίμα, εάν κρίνουμε και από την ενδοεπικοινωνία του Μαξ με τον Λαμπιάζε, δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλό. Σίγουρα πάνω στην ένταση της στιγμής κάποιος μπορεί να πει μια κουβέντα παραπάνω.
Ωστόσο ακόμη και μετά τον τερματισμό ο Φερστάπεν επέλεξε να διαχωρίσει εαυτόν από την ομάδα του. «Έκαναν λάθος» δήλωσε, όχι «κάναμε λάθος». Είναι εμφανές ότι κάτι εντός της Red Bull έχει δυσαρεστήσει τον Φερστάπεν εδώ και αρκετούς αγώνες.
Στην Ουγγαρία η RB20 είχε 5 αναβαθμίσεις. Ακόμη και έτσι, όμως, ήταν αργότερη της McLaren. «Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να ξυπνούν σιγά-σιγά. Δεν χρειάζεται να πω αναλυτικά ποιοι είναι αυτοί» είχε δηλώσει ο Φερστάπεν μετά τις κατατακτήριες στην Ουγγαρία.
Έχει δίκιο, λοιπόν, ο Φερστάπεν να ασκεί κριτική στην ομάδα του; Πιστεύουμε πώς ναι. Το κάνει αυτό άκομψα; Σίγουρα. Αλλά αυτή ήταν ανέκαθεν η προσωπικότητα του Μαξ. Ποτέ δεν ενδιαφερόταν για δημόσιες σχέσεις ή για να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Ο Φερστάπεν θα πει αυτό που πιστεύει χωρίς περιστροφές και φιοριτούρες. Τουλάχιστον ξέρουμε ότι εννοεί αυτό που λέει. Και κάπως έτσι ένα σενάριο φυγής του από την Red Bull στο εγγύς μέλλον δεν φαντάζει πια επιστημονικής φαντασίας.
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις