Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Στυρίας: Ταχύτερος ο Perez στο FP1 (video)

Ελλάδα 17:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Στυρίας: Ταχύτερος ο Perez στο FP1 (video)

FORMULA 1

F1 GP Στυρίας: Ταχύτερος ο Perez στο FP1 (video)

FORMULA 1

Μπορεί στην πρεμιέρα του 2020 η λανθασμένη στρατηγική σε ότι αφορούσε στις επιλογές ελαστικών να κράτησε τον Sergio Perez σε μάλλον χαμηλή πτήση, να όμως που ο Μεξικανός τοποθέτησε εαυτόν στην κορυφή των χρόνων του FP1 του Grand Prix της Στυρίας!

Advertisement
Advertisement

Με την Racing Point να εκτιμάται πως θα είναι η μεγάλη έκπληξη της σεζόν, όλοι περίμεναν κάτι περισσότερο στον αγώνα της περασμένης Κυριακής. Να όμως που ο Perez σημείωσε χρόνο αντίστοιχο της πρώτης περιόδου ελεύθερων δοκιμών της περασμένης εβδομάδας και ήταν μπροστά από τις Red Bull και Mercedes, οι οποίες ακολούθησαν διαφορετικές επιλογές σχετικά με τις γόμες ελαστικών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο ήλιος έλαμπε στο οροπέδιο του Σπίλμπεργκ, η θερμοκρασία αέρα ήταν στους 25 βαθμούς Κελσίου ενώ εκείνη του οδοστρώματος στους 42. Σε μία ημέρα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω του δελτίου καιρού του Σαββάτου, καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σφοδρές καταιγίδες που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ματαίωση της δράσης στην πίστα.

Στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών είχαμε και δύο «νέα» πρόσωπα για φέτος. Τον Robert Kubica που έκανε την πρώτη του φετινή εμφάνιση με την Alfa Romeo αντικαθιστώντας τον Antonio Giovinazzi ενώ στη Williams ο ταλαντούχος Jack Aitken έκανε ντεμπούτο σε επίσημη διαδικασία της F1, αντικαθιστώντας τον George Russell.

Το πρώτο τέταρτο δεν είχε πολλή δράση και μέχρι τη συμπλήρωση της μισής ώρας, ήταν οι δύο οδηγοί της Red Bull Racing που έδειχναν το δρόμο, με τον Max Verstappen στο 1.05.867, χρησιμοποιώντας τη μέση γόμα ελαστικά την Pirelli.

Advertisement

Κάπου εκεί ο Nicholas Latifi πάρκαρε τη Williams στην άκρη του δρόμου με πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων, προκαλώντας καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας. Αυτό κράτησε περισσότερο του αναμενομένου και εξελίχθηκε σε προσωρινή διακοπή (κόκκινη σημαία) καθώς ήταν δύσκολο να απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο σημείο το μονοθέσιο της βρετανικής ομάδας.

Όταν άρχισε ξανά η δράση, ο Verstappen κινήθηκε ακόμα ταχύτερα, στο 1.05.760, με τον Charles Leclerc να βάζει τη μαλακή γόμα και να πλασάρεται πίσω του.

Advertisement

Περνώντας στο δεύτερο μισό της 90λεπτης διαδικασίας, οι Mercedes πάτησαν γκάζι με τη μέση γόμα (είχαν τη σκληρή στο ξεκίνημα του FP1) και αυτόματα έκαναν το 1-2 με τους Lewis Hamilton και Valtteri Bottas.

Όμως όχι για πολύ, καθώς η «ροζ Mercedes» της Racing Point με τον Sergio Perez, αρχικά μπήκε σφήνα ανάμεσα τους και στη συνέχεια πέρασε στην κορυφή. Με τη μαλακή γόμα και χρόνο στο 1.04.867 – 6 χιλιοστά πάνω από τον καλύτερο χρόνο του FP1 της πρεμιέρας, τον οποίο είχε σημειώσει ο Hamilton. Συμπληρώνοντας μία ώρα δράσης, ο Verstappen έβαλε κι αυτός τη μαλακή γόμα και με αυτή πέρασε δεύτερος, 96 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον Μεξικανό.

Μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας δεν άλλαξε κάτι άλλο στην κορυφή, Perez-Verstappen ήταν οι μόνοι που κατέβηκαν κάτω από το 1.05, οι Mercedes ήταν κοντά παρότι με πιο σκληρή γόμα ενώ οι Ferrari περιορίστηκαν στις θέσεις 10 και 12, την ώρα που η F1 ανακοίνωνε πως το 1000ο Grand Prix της Scuderia θα γίνει τον Σεπτέμβριο στη δική της πίστα, στο Μουτζέλο!

Η πρώτη εμφάνιση του Aitken τον έφερε δέκατο-έβδομο, ο Kubica έκανε εκτενείς δοκιμές σε ότι αφορά στην αεροδυναμική ενώ απών από τη διαδικασία ήταν ο Kevin Magnussen, με τη Haas του καθηλωμένη στα pit με τεχνικό πρόβλημα.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Η δεύτερη περίοδος ελεύθερων δοκιμών αρχίζει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:
To F1 Vlog της πρεμιέρας της Αυστρίας

Επίσημο: Στη Renault o Fernando Alonso

Η «μάχη» του Vettel με τη Ferrari SF1000 (video)