Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μπακού: Pole position για τον Bottas!

Ελλάδα 3:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μπακού: Pole position για τον Bottas!

FORMULA 1

F1 GP Μπακού: Pole position για τον Bottas!

FORMULA 1

Ο Valtteri Bottas πανηγύρισε την pole position στις κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν!

Advertisement
Advertisement

Ο Φινλανδός ηγήθηκε ενός ακόμα lock out της Mercedes, κλέβοντας στο φινάλε τη μπουκιά από το στόμα του Lewis Hamilton που είχε προσωρινά την pole με την πρώτη του προσπάθεια. Ο Sebastian Vettel ήταν οριακά τρίτος, σε μία διαδικασία όπου πάλεψε μόνος του για τη Scuderia Ferrari αφού ο Charles Leclerc έβαλε νωρίτερα σημάδι τον τοίχο.

Ας δούμε όμως βήμα-βήμα πως εξελίχθηκαν οι κατατακτήριες δοκιμές. Η «πόλη των ανέμων» υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς ξανά με καλοκαιρία, ηλιοφάνεια, θερμοκρασία αέρα στους 17 βαθμούς Κελσίου ενώ αυτή του οδοστρώματος ήταν στους 36.

Στο ξεκίνημα του Q1 είδαμε όλους τους οδηγούς να βγαίνουν στην πίστα με τη μαλακή γόμα των ελαστικών της Pirelli. Αρχικά ήταν ο Bottas αυτός που έδειχνε το δρόμο, με τον Leclerc σύντομα να κινείται κατά 6 δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερος . Την ίδια ώρα, πολλοί οδηγοί έχαναν τα φρένα στη στροφή 3 και έβγαιναν στην έξοδο διαφυγής. Ανάμεσά τους οι Hamilton και Nico Hulkenberg.

Advertisement
Advertisement

Ήταν όμως ένας οδηγός έκπληξη αυτός που βρέθηκε στην κορυφή των χρόνων. Αυτός ήταν ο Pierre Gasly με τη Red Bull Racing που ήταν 91 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερος του Leclerc, εκμεταλλευόμενος το «tow» από τη Racing Point του Lance Stroll, αγγίζοντας ταχύτητα της τάξης των 339 χιλιομέτρων την ώρα!

Η καρό σημαία έπεσε με τους οδηγούς της Renault στη ζώνη αποκλεισμού και τελικά μόνο ο Daniel Ricciardo κατάφερε να προκριθεί. Εκτός συνέχειας έμεινε ο Stroll και μαζί του αποκλείστηκαν ο Romain Grosjean της Haas, o Nico Hulkenberg με την R.S.19 και οι δύο Williams. Μάλιστα, ο Robert Kubica έδωσε τέλος στη δράση προτού ολοκληρώσουν όλοι τις τελικές τους προσπάθειες, στέλνοντας τη Williams στον τοίχο με φόντο το κάστρο.

Advertisement

Όμως ένα αντίστοιχο συμβάν σημάδεψε και το Q2, αυτή τη φορά με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Charles Leclerc! Ο Μονεγάσκος έχασε τον έλεγχο στο ίδιο σημείο με τον Kubica, επτά λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας, προκαλώντας εκ νέου καθεστώς κόκκινης σημαίας.

Advertisement

Πρέπει να σημειωθεί πως στιγμές νωρίτερα παραλίγο να χάσει και ο Vettel εκεί τον έλεγχο, αμφότεροι προσπαθώντας να φέρουν στο κατάλληλο παράθυρο λειτουργίας τη μέση γόμα της Pirelli.

Μέχρι το σημείο εκείνο τον καλύτερο χρόνο είχε σημειώσει ο Verstappen με τη Red Bull, πράγμα που δεν άλλαξε όταν είχαμε επανεκκίνηση του Q2, 27 λεπτά μετά. Ούτε οι τρεις που τον ακολουθούσαν που ήταν οι δύο Mercedes και η Racing Point του Sergio Perez. Αυτό που άλλαξε ήταν πως ο Vettel αναγκάστηκε να βάλει τη μαλακή γόμα για να προκριθεί, μιας και όσο περνούσε η ώρα, οι θερμοκρασίες έπεφταν αλλάζοντας τα ιδανικά παράθυρα λειτουργίας των ελαστικών.

Εκτός συνέχειας έμειναν ο Carlos Sainz με τη McLaren, o Ricciardo με τη Renault, o Alex Albon με τη Scuderia Toro Rosso, o Kevin Magnussen με τη Haas και ο Gasly που δεν σημείωσε καν χρόνο. Παραδόξως, στο Q3 προκρίθηκε ο Leclerc, χάρη στον πρώτο του γύρο με τη μέση γόμα! Προκρίθηκε επίσης ο Kvyat αν και είχε μία επαφή με τις μπαριέρες.

Έτσι στη μάχη της pole βρέθηκαν οι δύο Mercedes, ο Vettel, o Verstappen, o Perez, o Norris, o Kvyat και οι δύο Alfa Romeo. Στις πρώτες προσπάθειες, ήταν ο Hamilton αυτός που σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, με επίδοση στο 1.40.703, με τον Vettel τέσσερα δέκατα πίσω και τους Bottas, Verstappen να ακολουθούν.

Ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στα pit, o Verstappen έκανε και δεύτερο γύρο, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση, 366 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Στις τελικές προσπάθειες, είδαμε οι πρώτες θέσεις να κρίνονται στα χιλιοστά. Παρότι στον πρώτο τομέα της πίστας ο Vettel ήταν ταχύτερος του Hamilton, στην πορεία έχασε έδαφος και δεν κατάφερε να τον προσπεράσει – πράγμα που έκανε στον τελική του προσπάθεια ο Bottas!

Έτσι η Mercedes έκανε ξανά lock out στην πρώτη σειρά της εκκίνησης, με τους Vettel-Verstappen να βρίσκονται στη δεύτερη και τους Perez-Kvyat στην τρίτη. Αυτή ήταν η δεύτερη φετινή pole position του Bottas και όγδοη στην καριέρα του στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Αναλυτικά η κατάταξη: