Live Κίνηση
Περισσότερα
FORD 2021-1

Ford Mustang Mach-E: Εμπνευσμένο στιλ για το πιο σπορ premium ηλεκτρικό

Ελλάδα 11:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford Mustang Mach-E: Εμπνευσμένο στιλ για το πιο σπορ premium ηλεκτρικό

FORD 2021-1

Ford Mustang Mach-E: Εμπνευσμένο στιλ για το πιο σπορ premium ηλεκτρικό

FORD 2021-1

H νέα Ford Mustang Mach-E είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι η ηλεκτροκίνηση και το οικολογικό προφίλ μπορούν να συνδυαστούν με σπορ την απόλαυση και τις συναρπαστικές οδηγικές εμπειρίες σε ένα μοναδικής έμπνευσης αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Για όσους πιστεύουν ότι η ηλεκτροκίνηση ήρθε για να αφαιρέσει από το αυτοκίνητο του μέλλοντος την χαρά της οδήγησης, η Ford βρίσκεται εδώ για να τους διαψεύσει πανηγυρικά. Η εταιρία με την τεράστια παράδοση στους αγώνες και στην δημιουργία μοναδικών σπορ μοντέλων, δημιουργεί με την Mustang Mach-E το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που βάζει πάνω από τους μηδενικούς ρύπους και το οικολογικό προφίλ την απόλαυση του οδηγού.

Χρησιμοποιώντας ένα όνομα σύμβολο των προηγούμενων πέντε και πλέον δεκαετιών και συνδυάζοντάς το με την ηλεκτροκίνηση που έρχεται από το μέλλον, η Mustang Mach-E αποτελεί αυτή την στιγμή την απόλυτη επιλογή για όσους αναζητούν τις συγκινήσεις μιας σπορ κατασκευής με τις ξεχωριστές ιδιότητες ενός αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου και την πρακτικότητα ενός σύγχρονου αυτοκινήτου.

Για την σχεδίασή της η Ford βασίστηκε σε βασικές γραμμές της κλασικής Mustang αλλάζοντας όμως προσανατολισμό και επιλέγοντας ένα crossover αμάξωμα το οποίο ταιριάζει καλύτερα με τις απαιτήσεις της εποχής και είναι σαφώς πιο πρακτικό και άνετο για ένα πιο ευρύ κοινό.

Advertisement
Advertisement

Η Ford με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνει να διατηρήσει το συναισθηματικό φορτίο του παρελθόντος και να το αναδείξει σε βασικό στοιχείο του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα απόλυτα επίκαιρο αυτοκίνητο για τον καταναλωτή του σήμερα που θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στο νέο κόσμο της ηλεκτροκίνησης.

Η Mach-E ξεχειλίζει από αναφορές στην κλασική Mustang όπως το μακρύ και εντυπωσιακό καπό, τα έντονα “νεύρα” στις πλευρικές επιφάνειες, τους επιβλητικούς προβολείς αλλά και το σήμα κατατεθέν του μοντέλου, τα πίσω φωτιστικά σώματα με τα τρία ανεξάρτητα στοιχεία. Η “κλειστή” μάσκα με το γνωστό άλογο της Mustang δίνει το μοναδικό στίγμα του αυτοκινήτου και την μεγάλη ιστορία που κουβαλά πίσω του.

Advertisement

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η Mustang Mach-E να είναι ότι πιο ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο υπάρχει σήμερα στην κατηγορία των premium ηλεκτρικών μοντέλων, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την εξαιρετική έμπνευση της Ford να εμπλέξει το ιστορικό όνομα και τις μεγάλες στιγμές της αυτοκίνησης στο ξεκίνημα της νέας της εποχής.

Advertisement

Το μήκος του αμαξώματος φθάνει στα 4,71 μέτρα και το μεταξόνιο στα 2.984 χιλιοστά, κάτι που σε συνδυασμό με την άριστη χωροταξική μελέτη εξασφαλίζει τεράστιους χώρους για τους επιβάτες, αντίστοιχους με πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και κατά πολύ ακριβότερα αυτοκίνητα.

Εξίσου μεγάλο είναι και το πορτ-μπαγκάζ το οποίο φθάνει έως τα 519 λίτρα έως την οροφή, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 81 λίτρα που βρίσκονται κάτω από το εμπρός καπό (λόγω της απουσίας συμβατικού κινητήρα) όπου μπορούν να αποθηκευτούν διάφορα πρώτης ανάγκης αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα καλώδια φόρτισης.

Στο σαλόνι τα πάντα είναι καινούργια και αρκετά διαφορετικά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την Ford. Τις εντυπώσεις κλέβει η τεράστια κάθετα τοποθετημένη οθόνη των 15,5 ιντσών στην κεντρική κονσόλα, μέσω της οποίας ελέγχεται το εξελιγμένο σύστημα infotainment του αυτοκινήτου.

Advertisement

Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός στις 10,2 ίντσες και διαθέτει δεκάδες δυνατότητες παραμετροποίησης που αφορούν τις ηλεκτρικές λειτουργίες του αυτοκινήτου. Κορυφαίο είναι και το ηχοσύστημα της B&O με απόδοση στα 560 W το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την Μach-Ε, με μία νέα τεχνολογία ηχείων τα οποία είναι ενσωματωμένα πάνω στην κεντρική κονσόλα.

Η Mustang Mach-E διαθέτει επίσης στάνταρ προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης οδήγησης για άνετα ταξίδια όπως Intelligent Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Centring, Lane-Keeping System με Blind Spot Assist, Active Park Assist 2.0 και Pre‑Collision Assist με Auto Emergency Braking.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης, η Mustang Mach-E είναι διαθέσιμη με κίνηση είτε στους πίσω τροχούς είτε τετρακίνητη. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας στον πίσω άξονα ενώ στην δεύτερη υπάρχει ένας ακόμα στον εμπρός άξονα.

Οι επιλογές στις μπαταρίες είναι δύο, στα 75 kWh (Standard Range) και στα 98 kWh (Extended Range), και είναι τοποθετημένες στο δάπεδο, με ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία τους έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα είτε από την υγρασία είτε σε περίπτωση ατυχήματος.

H πισωκίνητη έκδοση με την μπαταρία των 75 kWh αποδίδει 269 ίππους και 430 Nm ροπής και έχει αυτονομία στα 470 χιλιόμετρα. Η επίσης πισωκίνητη με την μπαταρία των 98 kWh φθάνει στους 294 ίππους και μέγιστη αυτονομία στα 610 χιλιόμετρα, τιμή μοναδική για τα δεδομένα των σημερινών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι τετρακίνητες εκδόσεις έχουν απόδοση 269 ίππων και αυτονομία 410 χιλιομέτρων στην έκδοση με την Standard Range μπαταρία, ενώ η κορυφαία έκδοση με την Extended Range μπαταρία και τους 351 ίππους φθάνει σε αυτονομία τα 540 χιλιόμετρα. Στην τελευταία περίπτωση οι επιδόσεις είναι καταιγιστικές με το 0-100 χλμ/ώρα να επιτυγχάνεται σε 5,1 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα, όπως και σε όλες τις εκδόσεις, είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 180 χλμ/ώρα.

Η Mustang Mach-E διαθέτει τρία προφίλ οδήγησης: Το “Whisper” για πιο οικονομική οδήγηση και άνεση των επιβατών, το “Active” για πιο άμεση απόκριση στις εντολές του οδηγού, και το πρόγραμμα “Untamed” όπου το ηλεκτρικό σύστημα απελευθερώνεται τελείως, και η Mustang Μach-E μετατρέπεται σε ένα καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο, με απίστευτες επιδόσεις και έναν ήχο που φθάνει στην καμπίνα και θυμίζει αρκετά τον αντίστοιχο που κάνει ένας κλασικός V8.

Για την φόρτισή της η Ford επέλεξε να την εφοδιάσει με ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει σήμερα, επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέξει ανάμεσα σε όλες τις λύσεις που έχει στην διάθεσή του, από μία απλή πρίζα έως ταχυφορτιστή των 150 kW DC.

Σε έναν τέτοιο σταθμό χρειάζονται μόλις 10 λεπτά φόρτισης για να προστεθούν 119 χιλιόμετρα έξτρα αυτονομίας, ενώ στην περίπτωση της έκδοσης με την Standard Range μπαταρία χρειάζονται μόλις 60 λεπτά φόρτισης για να γεμίσει η μπαταρία από το 10% έως το 80%.

Χάρη στην εφαρμογή FordPass, παρέχεται η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης σε πληροφορίες για την κατάσταση της διαδικασίας φόρτισης της μπαταρίας και της υπολειπόμενης αυτονομίας τους. Μπορεί επίσης ο οδηγός να προγραμματίζει τις ώρες φόρτισης που είναι πιο οικονομικό το ρεύμα, ενώ παράλληλα μπορεί να καθορίζει την λειτουργία προετοιμασίας του αυτοκινήτου ορίζοντας από πριν την θερμοκρασία της καμπίνας και έτσι να υπάρχει μικρότερη κατανάλωση ρεύματος όταν κινείται.

Για ακόμα πιο συναρπαστικές εμπειρίες, η Ford λανσάρισε πρόσφατα στην Ευρώπη και την έκδοση Mustang Mach-E GT. Πρόκειται για την κορυφαία μέχρι στιγμής έκδοση του ηλεκτρικού SUV της εταιρίας, με απόδοση στους 487 ίππους, ροπή 860 Nm και επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 3,7 δευτερόλεπτα, κάτι που την καθιστά το πιο γρήγορο πενταθέσιο μοντέλο στην ιστορία της Ford στην Ευρώπη.

Η Mustang Mach-E GT είναι μια premium έκδοση με αποκλειστικά στοιχεία αμαξώματος, χρωματισμούς Cyber Orange και Grabber Blue, ζάντες αλουμινίου 20”, κόκκινες δαγκάνες φρένων και καθίσματα της Ford Performance.

Η έκδοση αυτή έχει ξεκάθαρα σπορ προσανατολισμό διαθέτοντας επιπλέον εξελιγμένη ανάρτηση με αμορτισέρ MagneRide, ειδικά ελαστικά και αναβαθμισμένα φρένα, ενώ υπάρχει και ένα επιπλέον προφίλ οδήγησης, το “Untamed Plus” που παρέχει περισσότερη ισχύ στους πίσω τροχούς, και το οποίο τονίζει στο έπακρο την σπορ διάσταση της Mach-E και καθηλώνει τον οδηγό με τις επιδόσεις και τον καθαρόαιμο χαρακτήρα του.

Σε κάθε περίπτωση, η Ford με την Μustang Mach-E δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η ηλεκτροκίνηση και όσα καινούργια φέρνει στην καθημερινότητα του οδηγού, μπορεί να συνδυαστεί και με την οδηγική ευχαρίστηση.

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο στο οποίο δένουν απόλυτα οι συναισθηματικές αναφορές στο παρελθόν, με την premium ποιότητα ενός σύγχρονου αυτοκινήτου, με πανταχού παρόν το σπορ DNA της Ford το οποίο έρχεται και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης να αναδείξει τον οδηγό στο επίκεντρο.

Η αγορά της Mustang Mach-E υποστηρίζεται από την ελληνική αντιπροσωπεία από το πρόγραμμα “Ford Value”. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, ο πελάτης που θα κλείσει το αυτοκίνητό του τώρα, “κλειδώνει” και την τιμή μέχρι την ημέρα της παράδοσης, ενώ παρέχεται και προνομιακό επιτόκιο από 1,99%. Το πρόγραμμα διατίθεται μέσω του επίσημου δικτύου της Ford στην Ελλάδα, και όσοι το επιθυμούν μπορούν να κλείσουν άμεσα το αυτοκίνητό τους online, στην διεύθυνση: https://www.ford.gr/cars?bnpShowroom=on

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
O Vaughn Gittin Jr. με τη Ford Mustang Mach-E 1400 driftάρει στα Φερόε (+video)
Ford Mustang Mach-E GT: Πάθος για σπορ οδήγηση
Οδηγούμε τη Ford Mustang Mach-E GT στην Κροατία