Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Βήμα-βήμα η μεταβίβαση Ταξί με ληγμένο όριο ηλικίας

Ελλάδα 21:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Βήμα-βήμα η μεταβίβαση Ταξί με ληγμένο όριο ηλικίας

Fleet Cars

Βήμα-βήμα η μεταβίβαση Ταξί με ληγμένο όριο ηλικίας

Fleet Cars

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όρισε την ακριβή διαδικασία μεταβίβασης επαγγελματικών οχημάτων που πρέπει να αποσυρθούν το αργότερο σε 6 μήνες.

Advertisement
Advertisement

Χιλιάδες Ταξί θα έπρεπε να αποσυρθούν από την κυκλοφορία στα τέλη του 2021 αλλά εξαιτίας των προβλημάτων στις παραδόσεις καινούριων αυτοκινήτων το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδωσε έξι μήνες παράταση ζωής στα οχήματα που το όριο ηλικίας τους έχει λήξει υπό την προϋπόθεση βέβαια ο ιδιοκτήτης τους να έχει ήδη παραγγείλει το επόμενο καινούριο Ταξί του.

Ωστόσο επειδή στα επαγγελματικά οχήματα η διαδικασία αποχαρακτηρισμού ή απόσυρσης είναι ιδιαίτερη το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία αναγράφεται ξεκαθαρίζεται πως γίνεται ο αποχαρακτηρισμός ενός παλαιού Ταξί, πως γίνεται η μεταβίβαση ενός οχήματος που έχει λήξει το όριο ηλικίας και άλλα πολλά.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο με τίτλο Διαδικασία μεταβίβασης Επιβατικών Δημοσίας Χρήσης (ΕΔΧ) – Ταξί οχημάτων για τα οποία έχει λήξει το όριο ηλικίας απόσυρσης του οχήματος: «Σε συνέχεια πολλών ερωτημάτων που έχουν τεθεί σχετικά με τη μεταβίβαση Επιβατηγών Δημοσίας Χρήσης (ΕΔΧ) – Ταξί οχημάτων για τα οποία έχει λήξει το όριο ηλικίας απόσυρσης του οχήματος, διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η μεταβίβαση του Ε.Δ.Χ. σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

Ο ιδιοκτήτης του Ε.Δ.Χ. – Ταξί οχήματος, του οποίου έχει λήξει το όριο ηλικίας απόσυρσης, υποβάλλει αίτηση για τη μεταβίβαση του ΕΔΧ – Ταξί οχήματος στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Οικείας Περιφέρειας, καταθέτοντας την Άδεια Κυκλοφορίας και τις Πινακίδες Αριθμού Κυκλοφορίας αυτού.

Η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας, προς την οποία υποβλήθηκε η αίτηση, εκδίδει απογραφικό του Ε.Δ.Χ. – Ταξί οχήματος από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θέτοντας επί του απογραφικού την ένδειξη «Όχι για Κυκλοφορία – Μόνο για Μεταβίβαση».

Advertisement

Με βάση το ανωτέρω απογραφικό, ο ιδιοκτήτης του Ε.Δ.Χ. – Ταξί οχήματος προβαίνει στη συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης του Ε.Δ.Χ. – Ταξί οχήματος, με καταχώρηση της πράξης μεταβίβασης του ΕΔΧ – Ταξί οχήματος, τόσο στο βιβλιάριο μεταβολών του οχήματος όσο και στο εν λόγω απογραφικό,

Στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, ο νέος ιδιοκτήτης του ΕΔΧ – Ταξί οχήματος υποβάλλει στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας αίτηση για τον αποχαρακτηρισμό του ΕΔΧ – Ταξί οχήματος του οποίου το όριο ηλικίας απόσυρσης έχει λήξει προκειμένου να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση αποχαρακτηρισμού του οχήματος,

Advertisement

Ο νέος ιδιοκτήτης οφείλει εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών να θέσει σε κυκλοφορία νέο όχημα στη θέση του αποχαρακτηρισθέντος οχήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 89 του ν. 4070/2012 (Α’ 82), υποβάλλοντας αίτηση στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας.

Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας, προς την οποία υποβλήθηκε η αίτηση εκδίδει την άδεια κυκλοφορίας του Ε.Δ.Χ. – Ταξί οχήματος στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη, παραδίδοντας σ’ αυτόν και τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.

Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η θέση σε κυκλοφορία νέου Ε.Δ.Χ. – Ταξί οχήματος σε αντικατάσταση, είτε παλαιού αποχαρακτηρισθέντος οχήματος, είτε οχήματος που έχει λήξει το όριο ηλικίας απόσυρσής του όπως αναφέρεται ανωτέρω, πρέπει να συντελείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών, πέραν της οποίας δεν είναι εφικτή η θέση σε κυκλοφορία νέου Ε.Δ.Χ. – Ταξί οχήματος.»

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε ποια Ταξί παρατείνεται η ισχύς των ληγμένων ΚΤΕΟ
Απίστευτο: Καινούριο ηλεκτρικό Ταξί με μόνο 9.750 ευρώ!
Υποχρεωτική απόσυρση για 8.000 παλαιά και ρυπογόνα Ταξί!