Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Στην κόψη του ξυραφιού οι ιδιοκτήτες φορτηγών ενόψει Brexit!

Ελλάδα 3:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στην κόψη του ξυραφιού οι ιδιοκτήτες φορτηγών ενόψει Brexit!

Fleet Cars

Στην κόψη του ξυραφιού οι ιδιοκτήτες φορτηγών ενόψει Brexit!

Fleet Cars

Οι ευρωπαίοι φορείς μεταφοράς εμπορευμάτων εκτιμάται ότι έχασαν πάνω από 64 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας του κορωνοϊού.

Advertisement
Advertisement

Η International Road Transport Union (IRU) και 32 επιχειρηματικές ομάδες μεταφορών και ενώσεις οδικών μεταφορών από όλη την Ευρώπη καλούν τους διαπραγματευτές από την ΕΕ και την Βρετανία να καταλήξουν σε συμφωνία Brexit για χάρη των καταναλωτών και της οικονομίας.

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους Michel Barnier και David Frost που συντονίστηκαν από την IRU, οι υπογράφοντες κάλεσαν και τα δύο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία που προστατεύει τη συνεχιζόμενη κυκλοφορία βαρέων φορτηγών οχημάτων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς επίσης να συνεχιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων μέσω των αντίστοιχων εδαφών τους χωρίς την εισαγωγή αδειών μεταφοράς και συστημάτων ποσοστώσεων. Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών θα προστατεύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα υποστηρίξει τις οικονομίες. Κάθε χρόνο περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια φορτηγά ταξιδεύουν μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Advertisement
Advertisement

«Οι εμπορικές οδικές μεταφορές υπέφεραν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με την απώλεια εσόδων του 2020 για τους ευρωπαίους φορείς μεταφοράς εμπορευμάτων να εκτιμάται σε 64 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόσθετα έξοδα που πιθανόν να προκύψουν από την έλλειψη συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ στο τέλος του έτους θα αποτελούσαν ένα άλλο πλήγμα για τις επιχειρήσεις και θα πρέπει να αποφεύγονται με οποιοδήποτε τρόπο », δήλωσε η Raluca Marian, Γενική Εκπρόσωπος της IRU στην ΕΕ.

Χωρίς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, οι ευρωπαίοι και οι βρετανικοί φορείς εκμετάλλευσης θα αντιμετωπίσουν ένα συνονθύλευμα κατακερματισμένων εθνικών ρυθμίσεων, με υψηλότερο κόστος, βραδύτερους χρόνους ταξιδιού και πιθανές ελλείψεις για τους καταναλωτές.

«Η ευρωπαϊκή και βρετανική βιομηχανία οδικών εμπορευματικών μεταφορών καλεί τους διαπραγματευτές να καταλήξουν σε συμφωνία. Απαιτείται διαφάνεια σχετικά με το νέο επιχειρησιακό περιβάλλον, προκειμένου να δοθεί στον κλάδο αρκετός χρόνος για να προετοιμαστεί για νέες συνθήκες», κατέληξε ο Raluca Marian.

Advertisement

Ποια είναι η IRU

Η IRU είναι ο παγκόσμιος οργανισμός οδικών μεταφορών, και αποτελεί την «φωνή» περισσότερων από 3,5 εκατομμυρίων φορέων κινητικότητας και εφοδιαστικής μέσω μελών σε πάνω από 80 χώρες. Η IRU υποστηρίζει τις οδικές μεταφορές και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει στην οδήγηση ευημερίας, ασφάλειας και βιωσιμότητας.

Advertisement

Η IRU διευκολύνει τη μεταφορά εμπορευμάτων παγκοσμίως, ιδίως μέσω του συστήματος TIR που επιτρέπει στα εμπορεύματα να διασχίζουν τα σύνορα πιο γρήγορα, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Το TIR χρησιμοποιείται από 64 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ και του ΗΒ για περισσότερα από 70 χρόνια. Η αποτελεσματική προσαρμογή του συστήματος TIR στις συνοριακές διαδικασίες μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα συμβάλει στην αποτροπή διαταραχών όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Ο επιτήδειος έμπορος ΙΧ της Θήβας μοιράζει ακάλυπτες επιταγές

Advertisement

Crash Test οικονομίας: Με ποιο καύσιμο θα πληρώσω λιγότερα

Πότε επιστρέφει το Τραμ στο Σύνταγμα