Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Ποιοι μπορούν να οδηγούν τα αγροτικά και διπλοκάμπινα ΦΙΧ;

Ελλάδα 8:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιοι μπορούν να οδηγούν τα αγροτικά και διπλοκάμπινα ΦΙΧ;

Fleet Cars

Ποιοι μπορούν να οδηγούν τα αγροτικά και διπλοκάμπινα ΦΙΧ;

Fleet Cars

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθάρισε ποιοι μπορούν να κινούνται με τα επαγγελματικά οχήματα χωρίς κυρώσεις.

Advertisement
Advertisement

Πολλά ευτράπελα έχουν συμβεί και καταγραφεί στην Ελλάδα γύρω από τα επαγγελματικά αυτοκίνητα και ειδικά τα διάσημα διπλοκάμπινα και μάλιστα στους ιδιοκτήτες τους έχουν επιβληθεί και πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ εξαιτίας κάποιων υπερκατασκευών που είχαν πραγματοποιήσει στις καρότσες των οχημάτων τους.

Ωστόσο θολό παρέμενε το τοπίο σχετικά με το ποιοι μπορούν να οδηγούν τα επαγγελματικά οχήματα χωρίς να τους επιβάλλεται κάποιο πρόστιμο.

Advertisement
Advertisement

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με σχετική εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος βάζει ένα τέλος στις παρανοήσεις καθώς ξεκαθαρίζεται ότι τα μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη Φορτηγού Ιδιωτικής Χρήσης μπορούν κανονικά να οδηγούν τα επαγγελματικά οχήματα.

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναγράφει ότι: «Β.Δ. 281/1973 – Οδήγηση ΦΙΧ – Μέλη οικογένειας ιδιοκτήτη

Σχετ.: Η αριθμ. πρωτ. Α1/οικ.47227/2240/12-7-2016 (7Η274653ΟΞ-0ΗΡ) εγκύκλιος

Advertisement

1.Το άρθρο 1 παρ. 2 του β.δ. 281/1973 (Α’ 84), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του ν.4530/2018 (Α’ 59) ορίζει τα εξής: «2. Κατά τις μεταφορές με Φ.Ι.Χ., αυτοκίνητο πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι παρακάτω όροι: […] γ) Το Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητο οδηγείται από τον επαγγελματία ή από προσωπικό που απασχολείται από την επιχείρηση, ή από προσωπικό που τίθεται στη διάθεση της επιχείρησης δυνάμει συμβατικής υποχρέωσης. […] Ειδικότερα, το Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητο μέγιστης αποδεκτής μάζας φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι τέσσερις χιλιάδες (4.000) χιλιόγραμμα, καθώς και το Φ.Ι.Χ. που έχει τεθεί σε κυκλοφορία στο όνομα «επαγγελματία αγρότη» σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ανεξαρτήτως ΜΑΜΦΟ, μπορεί να το οδηγούν και μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη του, εφόσον έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις […]». Αντίστοιχη ρύθμιση περιέχει το Κεφάλαιο Β’ παρ. 1 περ. γ’ της υ.α.Α2/29542/5347/1991 (Β’ 707).

2.Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των οικογενειακών επιχειρήσεων και σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου διευκρινίζουμε ότι ως «μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη» τα οποία μπορούν να οδηγούν το ΦΙΧ στις ανωτέρω ειδικές περιπτώσεις θεωρούνται ο/η σύζυγος, τα τέκνα, οι γονείς του ιδιοκτήτη και τα αδέρφια του.»

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άλλαξε η νομοθεσία για τα καλύμματα στα διπλοκάμπινα – Η εγκύκλιος
«Βροχή» τα πρόστιμα στα διπλοκάμπινα!
Προσοχή με τους επιβάτες στα διπλοκάμπινα!