Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Νέο Mercedes Arocs: Ωδή στην ασφάλεια

Ελλάδα 3:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο Mercedes Arocs: Ωδή στην ασφάλεια

Fleet Cars

Νέο Mercedes Arocs: Ωδή στην ασφάλεια

Fleet Cars

Οι 400 τυχεροί που θα ευτυχήσουν να αποκτήσουν το  θηριώδες όχημα θα επωφεληθούν από καινοτόμα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης

Advertisement
Advertisement

Στην αποκάλυψη του νέου, ολιστικά αναβαθμισμένου Arocs προχώρησε η Mercedes-Benz Trucks, ενσωματώνοντας στο μοντέλο της μια σειρά κινητήρων υψηλών επιδόσεων, συστημάτων ασφαλείας, στιβαρό πλαίσιο αλλά και τεχνολογίες που «λύνουν τα χέρια» σε όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο των απαιτητικών διανομών.

Η πλήρης ψηφιοποίηση του Arocs επιτυγχάνεται μέσω του εξοπλισμού του με σημαντικές τεχνολογίες όπως το Predictive Powertrain Control (PPC), το Sideguard Assist, το Active Brake Assist, το MirrorCam, το Multimedia Cockpit και την πλατφόρμα συνδεσιμότητας Truck Data Center (TDC).

Περιμετρική ορατότητα ανά πάσα στιγμή

Advertisement
Advertisement

Έμφαση έχει δοθεί στην οικονομία, η οποία επιτυγχάνεται από το ενσωματωμένο στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων σύστημα Predictive Powertrain Control (PPC), το οποίο αξιοποιεί ψηφιακούς οδικούς χάρες και παρέχει πληροφορίες για τις στροφές, την τοπογραφία, τις διασταυρώσεις κ.ο.κ. Το Arocs μπορεί πάντα να επιλέγει τη σωστή σχέση κιβωτίου και την κατάλληλη ταχύτητα για την κατανάλωση σε ανηφόρες και κατηφόρες, αλλά και στις πολλές στροφές του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Ο οδηγός μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στον περιβάλλοντα χώρο χάρη στην τεχνολογία MirrorCam, η οποία βελτιστοποιεί την περιμετρική ορατότητα. Επιπροσθέτως, χάρη στο MirrorCam παρέχεται άρτια ορατότητα στο ημιρυμουλκούμενο κατά τη διάρκεια ελιγμών ή αλλαγής λωρίδας, ενώ συνεργάζεται άριστα με το Sideguard Assist, το οποίο προειδοποιεί οπτικά και ακουστικά τον οδηγό κατά τη δεξιά στροφή του οχήματος.

Advertisement

Περαιτέρω ασφάλεια -ειδικά για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου- παρέχει η πέμπτη πλέον γενιά του Active Brake Assist (ABΑ), το οποίο, όποτε χρειαστεί ξεκινά αυτόματη πλήρη πέδηση, ειδικά όταν εντοπιστεί στάσιμο εμπόδιο ή διερχόμενος πεζός.

Ασφάλεια στον δρόμο χάρη στα Active Sideguard Assist & Active Drive Assist

Advertisement

Στα συστήματα υποβοήθησης συγκαταλέγονται και τα νέα Active Sideguard Assist και Active Drive Assist 2 με αυτοματοποιμένη λειτουργία πέδησης και αυτόματη λειτουργία ακινητοποιήσης έκτατης ανάγκης αντίστοιχα.

Όπως προαναφέραμε, το Sideguard Assist προειδοποιεί τον οδηγό με μια διαδικασία πολλών σταδίων κατά τη δεξιά στροφή, εάν αναγνωρίσει, για παράδειγμα, κάποιον πεζό ή ποδηλάτη στην περιοχή που επιτηρεί. Από τον Ιούνιο θα διατεθεί και το Active Sideguard Assist, η διαφορά του οποίου έγκειται στην προσθήκη αυτόματης πέδησης κατά τη στροφή με ταχύτητες έως 20 km/h.

Advertisement

Το Active Drive Assist (ADA) παρέχει χείρα βοηθείας στον οδηγό στη διαμήκη και πλευρική καθοδήγηση του φορτηγού και μπορεί να διατηρεί αυτόματα την απόσταση από το μπροστινό όχημα, να επιταχύνει και να διευθύνει το όχημα. Εάν ο οδηγός πλησιάσει πολύ το μπροστινό όχημα, το ADA μπορεί να φρενάρει αυτόματα το φορτηγό, μέχρι να επιτευχθεί ξανά η προκαθορισμένη ελάχιστη απόσταση.

Ακόμη, διενεργείται φρενάρισμα και στην περίπτωση που γίνει αντιληπτό πως ο οδηγός δεν συμμετέχει στη οδηγική διαδικασία (σ.σ. π.χ λόγω προβλήματος υγείας), ενώ ταυτόχρονα ανάβει αυτόματα το αλάρμ και ξεκλειδώνουν αυτόματα οι πόρτες για την απρόσκοπτη άφιξη των πρώτων βοηθειών.

Σημειώνεται πως όλα τα συστήματα ασφαλείας έχουν σχεδιαστεί για να υποβοηθούν τον οδηγό, ο οποίος συνεχίζει να έχει την τελική ευθύνη για το όχημα.

Δείτε επίσης:

Πόσο κοστίζει η ολοκαίνουρια Mercedes S-Class στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα οι νέες κορυφαίες Mercedes-AMG GT (+τιμή)

Video: Δείτε τη νέα Mercedes GLA 200 Auto