Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

«Έμφραγμα» με τα ασθενοφόρα – Λιμουζίνες τα βλέπει η Ελλάδα

Ελλάδα 13:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

«Έμφραγμα» με τα ασθενοφόρα – Λιμουζίνες τα βλέπει η Ελλάδα

Fleet Cars

«Έμφραγμα» με τα ασθενοφόρα – Λιμουζίνες τα βλέπει η Ελλάδα

Fleet Cars

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική περίοδο για την υγεία και τις υπηρεσίες της, χωρίς τα ειδικά οχήματα κινδυνεύουν να μείνουν κλινικές και νοσοκομεία…

Advertisement
Advertisement

 

Μπορεί τα οχήματα ειδικής χρήσης να εξαιρούνται από την φορολογία σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ωστόσο στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται σαν… λιμουζίνες και μάλιστα οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν όχι μόνο υψηλό Τέλος Ταξινόμησης αλλά και υπέρογκα Τέλη Κυκλοφορίας.

Advertisement
Advertisement

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της φοροεπιδρομής του ελληνικού κράτους αποτελούν τα ασθενοφόρα! Όπως αποκλειστικά δημοσιεύει το Newsauto.gr στην Ελλάδα το κόστος εκτελωνισμού ενός τέτοιου οχήματος ειδικού σκοπού είναι αντίστοιχο μιας λιμουζίνας που κοστίζει πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ καθώς το Τέλος Ταξινόμησης είναι ανάλογο τόσο της Αξίας Λιανικής προ Φόρων όσο και των εκπομπών CO2 που ισχύει στα επιβατικά ΙΧ.

Τώρα πως το Τέλος Ταξινόμησης στα ασθενοφόρα είναι ανάλογο των επιβατικών αυτοκινήτων μάλλον θα πρέπει να αναρωτηθούν κάποια στελέχη του οικονομικού επιτελείου και να προβούν στις όποιες διορθωτικές κινήσεις ώστε να μπορέσουν να εισαχθούν και πάλι ασθενοφόρα καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι ιδιωτικές κλινικές είναι πολύ πιθανό να μην έχουν πλέον οχήματα ειδικού σκοπού.

Πάντως το θέμα έχει προκύψει από τις αρχές του 2021 όποτε και τέθηκε σε ισχύ το νέο πρότυπο μέτρησης εκπομπών CO2 το λεγόμενο WLTP το οποίο εκτόξευσε κυριολεκτικά τις μέσες εκπομπές CO2 όλων των οχημάτων συμπεριλαμβανομένων και των ασθενοφόρων.

Advertisement

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ασθενοφόρα είναι οι επαγγελματικά μοντέλα ειδικά διαμορφωμένα από τους κατασκευαστές ώστε να μεταφέρουν ασθενείς και να διαθέτουν όλο εκείνον τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να μπορούν να σώσουν ζωές.

Το ασθενοφόρο σαν όχημα ειδικής χρήσης έχει από μόνο του υψηλή Αξία Λιανικής προ Φόρων η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.

Advertisement

Στις 60.000 ευρώ θα πρέπει να προστεθεί ο ΦΠΑ που υπολογίζεται σε 14.400 ευρώ και το Τέλος Ταξινόμησης που ξεπερνά τις 19.500 ευρώ! Δηλαδή αν κάποια ιδιωτική κλινική επιθυμεί να αποκτήσει ένα ασθενοφόρο τότε ο ιδιοκτήτης της θα πρέπει να καταβάλλει σχεδόν 94.000 ευρώ εκ των οποίων οι 19.500 ευρώ αφορούν στο Τέλος Ταξινόμησης καθώς υπολογίζεται όπως ακριβώς στα ΙΧ επιβατηγά!

Τώρα αν το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τα ασθενοφόρα πρέπει να εκτελωνίζονται ως ΙΧ καθώς με αυτά κόβουν «βόλτες» οι ιδιοκτήτες τους μάλλον έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης

Κανένας ιδιοκτήτης και σε καμία περίπτωση δεν θα κόβει «βόλτες» με ασθενοφόρο με την οικογένειά του ή με φίλους του καθώς πραγματικά πρόκειται για ένα όχημα ειδικού σκοπού που σώζει ζωές και μάλλον θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την υπερφορολόγηση.

Advertisement

Άλλωστε μια ακόμη κατηγορία οχημάτων που υπερφορολογείται είναι και οι νεκροφόρες οι οποίες επίσης εκτελωνίζονταν σαν ΙΧ επιβατηγά.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα ασθενοφόρα οχήματα και οι νεκροφόρες κατατάσσονται στην κατηγορία των επιβατικών αυτοκινήτων (δασμολογική κλάση 87.03) και ως συνέπεια της κατάταξης αυτής είναι κατά τον τελωνισμό τους να εκδίδονται πιστοποιητικά ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων.

Για τα επιβατικά οχήματα, τα οποία εκ του πιστοποιητικού ταξινόμησης έχουν χαρακτηριστεί ασθενοφόρα ή νεκροφόρες, προκειμένου να ταξινομηθούν και να λάβουν άδεια κυκλοφορίας, επί της χορηγούμενης άδειας κυκλοφορίας στη στήλη είδος οχήματος θα αναγράφεται η λέξη “επιβατικόν” αντί φορτηγού, σύμφωνα με το πιστοποιητικό ταξινόμησης, στον δε τύπο του οχήματος, νεκροφόρα ή ασθενοφόρο, αντίστοιχα.

Κατόπιν των ανωτέρω, για τα επιβατικά οχήματα τα οποία από το πιστοποιητικό ταξινόμησής τους έχουν χαρακτηριστεί ασθενοφόρα ή νεκροφόρες, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους, σύμφωνα και με τις νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις του άρθρου 17 του Ν. 3888/2010 και του άρθρου 35 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α΄), οι οποίες εφαρμόζονται για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 και του 2012 και επόμενων ετών αντίστοιχα.

Ωστόσο μετά από την αντίδραση των ιδιοκτητών γραφείων Τελετών τα Τέλη Κυκλοφορίας στις νεκροφόρες και στα ασθενοφόρα άλλαξαν και ανέρχονται σε 300 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νεκροφόρες «τάφοι» ενοικιάζονται σε τιμές λιμουζίνας!
Νέα ασθενοφόρα προστέθηκαν στο στόλο του ΕΚΑΒ
Παραδόθηκαν τα νέα Ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ