Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Με ποδηλατοδρόμους θα επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών CO2!

Ελλάδα 5:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Με ποδηλατοδρόμους θα επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών CO2!

Mobility

Με ποδηλατοδρόμους θα επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών CO2!

Mobility

80 Οργανισμοί ζητούν από τους ηγέτες του COP26 να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την ποδηλασία.

Advertisement
Advertisement

Επιστολή προς τις κυβερνήσεις στο COP26 απέστειλαν 180 Οργανισμοί από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το πώς μπορούν να επιτευχθούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και τη χρήση ηλεκτρικών ή μη ποδηλάτων.

Όπως επισημαίνουν οι 80 φορείς: «Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να δεσμευτούν για την ενίσχυση της ποδηλασίας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα καθώς ο κόσμος χρειάζεται πολύ περισσότερο ποδήλατο αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Χωρίς την ταχύτερη και την πιο αποφασιστική δράση από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις μεταφορές, θα καταδικάσουμε τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές σε έναν κόσμο πιο εχθρικό και πολύ λιγότερο κατοικήσιμο.

Advertisement
Advertisement

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι 180 οργανισμοί, απευθύνουμε ένθερμα έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες που συμμετέχουν στην 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη να δεσμευτούν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που κάνουν ποδήλατο στις χώρες τους. Οι κυβερνήσεις μπορούν να το κάνουν αυτό δημιουργώντας περισσότερους ποδηλατοδρόμους υψηλής ποιότητας, ενσωματώνοντας το ποδήλατο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, βελτιώνοντας την οδική ασφάλεια και εφαρμόζοντας πολιτικές που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις μετακινήσεις του αυτοκινήτου με τα ποδήλατα ή με άλλους τρόπους όπως το περπάτημα και τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Η προώθηση και η διευκόλυνση της ενεργού κινητικότητας πρέπει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των παγκόσμιων, εθνικών και τοπικών στρατηγικών για την επίτευξη των στόχων καθαρού μηδενικού άνθρακα.

Σε όλο τον κόσμο, οι μεταφορές είναι υπεύθυνες για το 24% των άμεσων εκπομπών CO2 από την καύση καυσίμων. Τα οχήματα αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των εκπομπών CO2 των μεταφορών, και αυτοί οι αριθμοί δεν μειώνονται. Εκτός από τα μη βιώσιμα επίπεδα εκπομπών CO2 που καταστρέφουν το κλίμα της Γης, τα οχήματα μολύνουν τον αέρα σε πρωτοφανή επίπεδα, σκοτώνοντας περίπου επτά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Η ειδική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) «Παγκόσμια υπερθέρμανση κατά 1,5 °C » έχει προσδιορίσει το ποδήλατο ως ένα μονοπάτι για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και βιώσιμου κόσμου για όλους, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον. Η χρήση ποδηλάτου παράγει μηδενικές εκπομπές και η ποδηλασία έχει εκτεταμένες θετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις εκτός από τη μείωση της ρύπανσης.

Advertisement

Η ποδηλασία αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της ανθρωπότητας για μια στροφή προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Νέα έρευνα δείχνει ότι οι εκπομπές CO2 του κύκλου ζωής μειώνονται κατά 14% ανά επιπλέον μετακίνηση με ποδήλατο και κατά 62% για κάθε μετακίνηση που αποφεύγεται με το αυτοκίνητο. Η μετάβαση από το αυτοκίνητο στο ποδήλατο εξοικονομεί 150 g CO2 ανά χιλιόμετρο. Τα ποδήλατα e-cargo μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 90% σε σύγκριση με τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά. Η ακινητοποίηση του αυτοκινήτου στις πόλεις και η αντικατάστασή του με περπάτημα και ποδήλατο, ακόμη και μία μέρα την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά περίπου μισό τόνο CO2 σε ένα χρόνο. Η οικοδόμηση συνεργειών με άλλους τρόπους μετακίνησης, όπως τα δημόσια μέσα μεταφοράς, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη μείωση των εκπομπών CO2.

Advertisement

Ο κόσμος μας φλέγεται. Πρέπει να αξιοποιήσουμε επειγόντως τις λύσεις που προσφέρει η ποδηλασία, κλιμακώνοντας ριζικά τη χρήση της. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι κυβερνήσεις να δεσμευτούν πολιτικά και οικονομικά για περισσότερη, ασφαλέστερη και ολοκληρωμένη ποδηλασία που είναι δίκαιη για όλους όσους ζουν στις χώρες, τις πόλεις και τις περιφέρειές μας. Προτρέπουμε όλες τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες στο COP26 να δεσμευτούν για σημαντική αύξηση των επιπέδων μετακίνησης με ποδήλατα στο σπίτι. Αυτό μπορεί να γίνει με:

Προώθηση της ποδηλασίας σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένου του ποδηλατικού τουρισμού, της αθλητικής ποδηλασίας, της κοινής χρήσης ποδηλάτων, της οδήγησης στη δουλειά ή στο σχολείο και για άσκηση.

Αναγνωρίζοντας το ποδήλατο ως λύση για το κλίμα, καθιερώνοντας μια σαφή σύνδεση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η αύξηση των μετακινήσεων με ποδήλατο και η μείωση των μετακινήσεων με ιδιωτικό αυτοκίνητο μειώνουν τις εκπομπές CO2.

Advertisement

Δημιουργία και χρηματοδότηση εθνικών στρατηγικών ποδηλασίας και συλλογή δεδομένων για το ποδήλατο για να γνωρίζουμε πού μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στις υποδομές και τη χρήση.

Εστίαση των επενδύσεων στην κατασκευή ασφαλών και υψηλής ποιότητας ποδηλατοδρόμων και σε κίνητρα για κοινότητες που ιστορικά περιθωριοποιήθηκαν από την ποδηλασία.

Παροχή άμεσων κινήτρων σε ανθρώπους και επιχειρήσεις να μεταβούν από τα αυτοκίνητα στα ποδήλατα για περισσότερα από τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Δημιουργία συνεργειών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και προώθηση συνδυασμένων λύσεων κινητικότητας για ένα πολυτροπικό οικοσύστημα ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες των χρηστών χωρίς να βασίζεται σε ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Η επίτευξη ενός παγκόσμιου στόχου για υψηλότερα επίπεδα ποδηλασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από λίγες χώρες καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι αρκετό για να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές CO2. Όλες οι χώρες πρέπει να συνεισφέρουν και αυτές οι προσπάθειες πρέπει να παρακολουθούνται σε επίπεδο ΟΗΕ.

Δεν υπάρχει κανένας πιθανός τρόπος ή οι κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές CO2 αρκετά γρήγορα για να αποφύγουν τα χειρότερα της κλιματικής κρίσης χωρίς να ενισχυθεί σημαντικά η ποδηλασία. Το ποδήλατο είναι μια από τις καλύτερες λύσεις που έχουμε ήδη για να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης μας είναι κατοικήσιμος για όλες τις επόμενες γενιές.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ελλάδα, που είναι οι ποδηλατόδρομοι σου;
Αλλάζουν όλα στην Αθήνα – Που είναι οι ποδηλατόδρομοι;
Hλεκτρικά scooters πωλούνται παράνομα ως… ποδήλατα με αυξημένη επιδότηση!