Menu
Live η κίνηση | Τιμές Καυσίμων Podcasts | NewsAutoChoice

Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Η ταχεία φόρτιση πιο εύκολη από ποτέ

  • newsautoteam

Η ηλεκτροκίνηση αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και στην Ελλάδα και το ίδιο συμβαίνει και με τις δυνατότητες φόρτισης οι οποίες γίνονται διαρκώς πιο προσιτές σε ένα ευρύτερο κοινό. Στο αφιέρωμα του Newsauto αναδεικνύουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις της αγοράς για όσους θέλουν να απολαύσουν από τώρα τις μοναδικές δυνατότητες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου χωρίς το άγχος της φόρτισης.

Ηλεκτροκίνηση τώρα! Ήταν αναμενόμενο ότι η τάση που κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές και στις εξελίξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία θα έφθανε και στην χώρα μας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν πλέον μία καθημερινότητα γύρω μας, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες οδήγησης, συμβάλλοντας παράλληλα και σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον και σε βιώσιμες μορφές ανάπτυξης. Στον ίδιο εκθετικό ρυθμό ανάπτυξης βρίσκονται και οι υποδομές για την φόρτισή τους, ένας παράγοντας ιδιαίτερα αποφασιστικός για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην χώρα μας.

Πέρα όμως από το δίκτυο δημόσιων φορτιστών που αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς, το πιο κρίσιμο κομμάτι στην γρήγορη επέκταση της ηλεκτροκίνησης στην χώρα μας είναι η οικιακή φόρτιση. Η δυνατότητα γρήγορου και χαμηλού κόστους ανεφοδιασμού της μπαταρίας στο γκαράζ του σπιτιού ή της εργασίας είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης σε μεγάλους αριθμούς και σε ένα ευρύτερο αγοραστικό κοινό.

Ήδη το Ελληνικό κράτος, μέσω του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά‘, πέρα από τα οικονομικά κίνητρα για την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τις διάφορες φορολογικές ελαφρύνσεις που παρέχει για την εταιρική και όχι μόνο χρήση τους, έχει θεσμοθετήσει και την επιδότηση εγκατάστασης οικιακού φορτιστή η οποία φθάνει έως και τα 500 ευρώ. Παράλληλα στα νέα κτίρια θα εγκαθίστανται υποχρεωτικά υποδομή (καλωδιώσεις κλπ.) για εγκατάσταση φορτιστών στις θέσεις στάθμευσης, ενώ υπάρχει και υποχρέωση σε κάθε νέο κτίριο με περισσότερες από δέκα θέσεις πάρκινγκ να υπάρχει μία εγκατάσταση ανά πέντε θέσεις για wallbox.

Η φόρτιση στο σπίτι ή την εργασία είναι ο πιο βολικός τρόπος και σίγουρα η πιο οικονομική μέθοδος για να απολαύσει κανείς την χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η φόρτιση σε απλή πρίζα συνήθως απαιτεί μεγάλη διάρκεια (ανάλογα και με την χωρητικότητα της μπαταρίας) καθώς η ισχύς της φόρτισης δεν ξεπερνά τα 2,6 kW ενώ χρειάζεται και προσοχή στην γραμμή παροχής η οποία θα πρέπει να έχει κατάλληλη ασφάλεια στον πίνακα διανομής του σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή η λύση δεν είναι η ενδεδειγμένη, ιδίως τώρα που οι μπαταρίες των αυτοκινήτων γίνονται όλο και πιο μεγάλες σε χωρητικότητα ενώ πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος επιβάρυνσης του δικτύου όταν υπάρχει επιπλέον κατανάλωση ρεύματος από άλλες οικιακές συσκευές.

Εδώ την λύση έρχονται να προσφέρουν τα οικιακά Wallbox, τα οποία αναβαθμίζουν συνολικά της δυνατότητες φόρτισης μειώνοντας δραστικά τους χρόνους που απαιτούνται για να γεμίσει μία μπαταρία. Πρόκειται για συσκευές οι οποίες τοποθετούνται στον τοίχο του γκαράζ ή σε κοινόχρηστους χώρους και παρέχουν εναλλασσόμενο ρεύμα από 3,7 έως 22 kW. Η επιλογή ανάμεσα στις διαθέσιμες προτάσεις ισχύος έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τον τύπο του αυτοκινήτου και τον on-board φορτιστή που διαθέτει, την χωρητικότητα της μπαταρίας, την διαθέσιμη ηλεκτρική παροχή στο σημείο που θα γίνει η εγκατάσταση, το κόστος που είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο χρήστης και πολλά ακόμα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για το ποιο Wallbox μπορεί να “σηκώσει” η υπάρχουσα παροχή είναι πολλές όπως και οι δικλείδες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, ιδίως στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να επωμιστεί το έξτρα κόστος και τις επιπλέον διαδικασίες για να εγκαταστήσει έναν μεγάλο wallbox των 22 kW.

Γενικά, αυτό που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θέλουν να εγκαταστήσουν ένα wallbox είναι να ακολουθήσουν μερικούς βασικούς κανόνες. Ποτέ μα ποτέ δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν μόνοι τους ή με την βοήθεια του ηλεκτρολόγου της “γειτονιάς”, καθώς μόνο ένας εξειδικευμένος τεχνικός μπορεί να πιστοποιήσει ότι η εγκατάσταση είναι επαρκής και να βεβαιώσει ότι ο φορτιστής μπορεί να λειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην εγκατάσταση και στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν (καλώδια, ασφάλειες κ.ά.), ιδίως στην περίπτωση που επιλεγούν οι “μεγάλοι” φορτιστές των 11 και 22 kW.

Θα πρέπει επίσης να επιλέξει ένα επώνυμο προϊόν με ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις και με εγγύηση καλής λειτουργίας από τον κατασκευαστή του. Θα πρέπει επίσης η εταιρία αυτή να του παρέχει διαρκή υποστήριξη όλο το 24ωρο έτσι ώστε να μην ξεμείνει από ρεύμα όταν θα το χρειάζεται. Θα πρέπει να επιλέξει ένα κατάλληλο σημείο για την εγκατάσταση του wallbox, το οποίο να παρέχει ασφάλεια και άνετη πρόσβαση. Θα πρέπει τέλος να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή του wallbox έτσι ώστε να προστατεύσει όχι μόνο την μπαταρία του αυτοκινήτου του αλλά και να προλάβει τυχόν προβλήματα στην ηλεκτρολογική του εγκατάσταση.

Στο μεγάλο αφιέρωμα του Newsauto που ακολουθεί παρουσιάζουμε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού οχήματος για να επιλέξει οικιακό φορτιστή αλλά και για την φόρτιση του οχήματός του σε δημόσιο δίκτυο. Οι πολύ γρήγορες εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται μέσα από το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” έχουν κάνει την ταχεία οικιακή φόρτιση μία άμεση ανάγκη, για την οποία παρέχονται πλέον πολλές αξιόπιστες λύσεις από επώνυμους κατασκευαστές με μεγάλη εμπειρία στον τομέα. Για όσους σκοπεύουν να αγοράσουν κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσα στο προσεχές διάστημα, η επένδυση και σε έναν αξιόπιστο ταχυφορτιστή είναι μονόδρομος.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ