Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ηλεκτρικό ποδήλατο: Κέρδος 3,6 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται!

Ελλάδα 18:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ηλεκτρικό ποδήλατο: Κέρδος 3,6 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται!

Mobility

Ηλεκτρικό ποδήλατο: Κέρδος 3,6 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται!

Mobility

Η ΕΕ αναδεικνύει το «καθαρό» δίκυκλο ως σημαντικό μέσο μεταφοράς στο νέο «Πακέτο Αστικών Μετακινήσεων».

Advertisement
Advertisement

Το συμβατικό ή το ηλεκτρικό ποδήλατο φαίνεται να είναι ο προτιμώμενος τρόπος μεταφοράς των ατόμων που συμμετέχουν στην δημόσια διαβούλευση της ΕΕ για το νέο «Πακέτο Αστικών Μετακινήσεων».

Οι προκλήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή κινητικότητα των ερωτηθέντων αφορούν τη χρήση ποδηλάτου. Στο μέλλον, με την τηλε-εργασία να έχει αυξηθεί σε όλες τις επιχειρήσεις σε σχέση με το παρελθόν, οι ερωτηθέντες θα ήθελαν να ισχύσουν περισσότερα μέτρα που κάνουν το ποδήλατο ασφαλέστερο και πιο βολικό, με καλύτερες υποδομές για πεζούς και ποδηλάτες. Περισσότεροι ποδηλατοδρόμοι και αυξημένη προτεραιότητα στους αναβάτες ποδηλάτων.

Advertisement
Advertisement

Οι εργοδότες προωθούν όλο και περισσότερο την ενεργή κινητικότητα μεταξύ των εργαζομένων τους. Εκστρατείες προώθησης και προγράμματα διαχείρισης της κινητικότητας στο χώρο εργασίας με συμβατικό ή ηλεκτρικό ποδήλατο υποστηρίζονται με επενδύσεις σε υποδομές, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων, μείωση των απουσιών και αύξηση της παραγωγικότητας.

Η ποδηλασία παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, προσφέροντας φθηνές και προσιτές σε όλους μετακινήσεις  ιδίως μέσα στις πόλεις.

Advertisement

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών τα οικονομικά οφέλη από η ποδηλασία στην ΕΕ είναι πολύ σημαντικά και ανέρχεται σε περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως συμπεριλαμβανομένων 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και οφέλη στην υγεία των πολιτών. Τα οφέλη της ποδηλασίας δεν σταματούν εκεί.

Επίσης στο Ελσίνκι αποδείχθηκε πως στις βασικές αρτηρίες της πόλης, ότι κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην ποδηλασία εκεί αποφέρει 3,6 ευρώ κέρδος! Η ποδηλασία προσφέρει επίσης ολοένα και μεγαλύτερη απόδοση όταν πρόκειται για μια ευέλικτη, αποτελεσματική και μηδενική εκπομπή ρύπων αστική υλικοτεχνική λύση σε αστικές περιοχές. Οι υπηρεσίες logistics του κύκλου μπορούν να βελτιώσουν την παράδοση αγαθών και μεταφορά επιβατών με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σύγκριση με τις μηχανοκίνητες μεταφορές.

Advertisement

Παραδείγματα περιλαμβάνουν υπηρεσίες παράδοσης τελευταίου και πρώτου μιλίου, παραδόσεις κατ’ οίκον, μεταφορά παιδιών και άλλα ατόμων, αποστολές εμπορευμάτων σε πόλεις καθώς και σέρβις ποδηλάτων στο σπίτι από επαγγελματίες και άλλοι πάροχοι που χρησιμοποιούν επαγγελματικά συμβατικά ή ηλεκτρικά ποδήλατα για μεταφορές.

Η αυξημένη σημασία της ποδηλασίας στη ζωή αντικατοπτρίζεται στην κοινωνία μέσω του νέου κανονισμού 2021/782 για τα δικαιώματα των επιβατών στις σιδηροδρομικών μεταφορών. Προβλέπει ότι ακόμη και όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να εξαιρέσει μια περιφερειακή σιδηροδρομική υπηρεσία από το πεδίο εφαρμογής της, η ο κανόνας σχετικά με το δικαίωμα μεταφοράς ποδηλάτων στο τρένο θα παραμείνει υποχρεωτικός.

Η σημασία της ποδηλασίας έχει αναγνωριστεί σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο και από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το 2018, οι υπουργοί Μεταφορών και Περιβάλλοντος της ΕΕ συναντήθηκαν στο Γκρατς της Αυστρίας για να συζητήσουν τις οδούς που οδηγούν για την καθαρή κινητικότητα. Υιοθέτησαν τη «Δήλωση του Γκρατς», η οποία περιλαμβάνει την αναγνώριση του συμβατικού ή ηλεκτρικού ποδήλατου ως ισότιμο τρόπος μεταφοράς, αναπτύσσοντας ένα ευρωπαϊκό στρατηγικό και υποστηρικτικό πλαίσιο για την προώθηση της ενεργού κινητικότητας και την ενσωμάτωση της ενεργού κινητικότητας στο παρόν και στο μέλλον στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Πρόσφατα σε άλλη κοινή δήλωση επισημαίνεται η σημασία της ποδηλασίας και η επείγουσα ανάγκη για τόνωση της χρήσης του συμβατικού ή ηλεκτρικού ποδήλατου για μια ασφαλή και υγιή εναλλακτική λύση στην αστική κινητικότητα.

Advertisement

Πολλοί ενδιαφερόμενοι θεωρούν την ανάγκη για μια πιο στρατηγική προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ που θα επιτρέψει και προώθηση της ποδηλασίας στην Γηραιά Ήπειρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προσοχή! Χιλιάδες επικίνδυνα ηλεκτρικά ποδήλατα στην Ελλάδα
Σε ποιο νησί υπάρχουν 6.500 ποδήλατα προς ενοικίαση;
Προσοχή! Επικίνδυνες οι μετατροπές ποδηλάτων σε ηλεκτρικά