Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ιδού τα e-Bikes του Ουκρανικού στρατού για ειδικές αποστολές!

Ελλάδα 20:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ιδού τα e-Bikes του Ουκρανικού στρατού για ειδικές αποστολές!

Mobility

Ιδού τα e-Bikes του Ουκρανικού στρατού για ειδικές αποστολές!

Mobility

H ηλεκτροκίνηση φαίνεται ότι εισβάλει σε ότι κινείται και πλέον ξεκινά να χρησιμοποιείται και από τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς ότι κινείται με ρεύμα είναι αθόρυβο σε κάποιες περιπτώσεις ευέλικτο και όπως αποδείχθηκε ενδείκνυνται για χρήση σε… ειδικές αποστολές!

Advertisement
Advertisement

Ένα από τα ηλεκτρικά οχήματα που φαίνεται ότι χρησιμοποιείται ήδη από τις Ειδικές Δυνάμεις αφορά το ουκρανικό ηλεκτρικό ποδήλατο της Delfast το οποίο με τις απαραίτητες μετατροπές από την ELEEK κινείται αθόρυβα στις εχθρικές γραμμές και όποτε χρειαστεί μπορεί να χτυπήσει τον εχθρό.

O ουκρανικός στρατός συνεχίζει να χρησιμοποιεί παραδοσιακά μέσα κινητικότητας—τζιπ, φορτηγά και άλλα μεσαία έως βαρέα οχήματα, ωστόσο αποφάσισε να ενσωματώσει τα ιδιαίτερα ηλεκτρικά ποδήλατα στον στόλο του καθώς οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, ακόμα και οι μικρότεροι που έχουν τοποθετηθεί σε μοτοποδήλατα και scooters, είναι θορυβώδεις και μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από απόσταση. Σε καταστάσεις μάχης οι τεχνολογίες τύπου stealth είναι το κλειδί, καθώς οτιδήποτε προκαλεί θόρυβο μπορεί να παραδώσει τους στρατιώτες στους εχθρούς.

Γι’ αυτό τα ηλεκτρικά ποδήλατα από την ELEEK και την Delfast παίζουν ρόλο βοηθώντας τα ουκρανικά στρατεύματα να κυκλοφορούν αθόρυβα μέχρι και για να καταστρέψουν ρωσικά τανκς.

Advertisement
Advertisement

Όπως μπορείτε να διακρίνεται και στις φωτογραφίες Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποιούν το e-bike Top 3.0 της τοπικής εταιρίας Delfast στο οποίο έχει προσαρμοστεί ειδική βάση για τη μεταφορά αντιαρματικού βλήματος!

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες τα ηλεκτρικά ποδήλατα της Delfast χρησιμοποιούνται επίσης από ελεύθερους σκοπευτές αλλά και ειδικές ομάδες που επιχειρούν ενέδρες ή πραγματοποιούν αναγνώριση κάποιας περιοχής καθώς το e-Bike είναι γρήγορο, αθόρυβο και αφήνει ελάχιστο θερμικό ίχνος.

Advertisement

Η Delfast ιδρύθηκε το 2014 στο Κίεβο με στόχο την ανάπτυξη και παραγωγή ανθεκτικών ηλεκτρικών ποδηλάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να κατασκευαστεί το Top 3.0 βάρους 70 κιλών, με ωφέλιμο φορτίο 135 κιλά, αυτονομία 320 χιλιόμετρα και με μεγίστη ταχύτητα τα 80 χλμ./ώρα. Μάλιστα το συγκεκριμένο μοντέλο κατέκτησε και το ρεκόρ Guinness το 2017 όταν το e-Bike διένυσε μια απόσταση 367 χλμ. με μία μόλις φόρτιση.

Σημειώστε πως τα 367 χλμ. επιτεύχθηκαν σε ποδηλατοδρόμιο το 2017, με τον αναβάτη του Delfast να οδηγεί το ποδήλατο με ταχύτητα 21 χλμ/ώρα για… 17 ώρες!

Advertisement

Το TOP 3.0 του 2021 είναι το best-seller της ουκρανικής Delfast και πρόκειται για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο που θυμίζει και μοτοσυκλέτα, διαθέτει πετάλια και έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 3kW (4,08 ίπποι) που μπορεί να αποδώσει στιγμιαία και 6kW (8,16 ίπποι).

Το ποδήλατο ζυγίζει 70 κιλά, έχει ροπή 18,2 κιλών, η τελική του ταχύτητα προσδιορίζεται στα 80 χλμ/ώρα στην ευθεία και μέχρι και 90 χλμ/ώρα στην κατηφόρα, ενώ με την μπαταρία λιθίου 72V και 48Ah 3.200 mAh του TOP 3.0 η Delfast κάνει λόγο για μέγιστη αυτονομία 321 χιλιομέτρων, σε ιδανικές συνθήκες. Η τελική μετάδοση γίνεται με carbon ιμάντα με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις συντήρησης να είναι ελάχιστες.

Όσον αφορά στις τεχνολογίες που διαθέτει το TOP 3.0 αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σύστημα ανάκτησης ενέργειας με το φρένο του κινητήρα, σύστημα εντοπισμού GPS δίχως κάρτα SIM, σύστημα ακινητοποίησης πίσω τροχού, συναγερμό με αισθητήρες κίνησης, θύρα φόρτισης USB, TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων, κ.α.

Advertisement

Η Delfast άνοιξε γραφεία στις ΗΠΑ και η τιμή πώλησης της βασικής έκδοσης του TOP 3.0 είναι 6.599 ευρώ. Ήδη αρκετά ηλεκτρικά ποδήλατα TOP 3.0 δοκιμάζονται από αμερικάνικα αστυνομικά τμήματα με στόχο να τα εντάξουν στο στόλο των οχημάτων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προσοχή με τα φθηνά ηλεκτρικά ποδήλατα!
Προσοχή! Χιλιάδες επικίνδυνα ηλεκτρικά ποδήλατα στην Ελλάδα
Hλεκτρικά scooters πωλούνται παράνομα ως… ποδήλατα με αυξημένη επιδότηση!