Menu
LIVE η κίνηση | Τιμές αυτοκινήτων newsautoCHOICE | Τιμές Καυσίμων

Electric

Ποια εταιρεία θα έχει τo μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικών IX στην Ευρώπη;

  • newsautoteam

Από το 2021 η εταιρεία επιδιώκει την κατασκευή 330.000 ηλεκτροκίνητων στη μονάδα του Τσβίκαου και επενδύει 1,2 δισ. ευρώ σε υποδομές και εκπαίδευση προσωπικού.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η VW φιλοδοξεί να κάνει στροφή 180 μοιρών στη μονάδα παραγωγής οχημάτων στο Τσβίκαου στην ανατολική Γερμανία καθώς μέχρι το 2021 σχεδιάζει να σταματήσει εντελώς την παραγωγή συμβατικών οχημάτων και να κατασκευάζει αποκλειστικά 300.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα το χρόνο.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, όπως αναφέρει η DW, αποδίδει ρόλο προτύπου στο εργοστάσιο του Τσβίκαου, κοντά στα σύνορα με τη Τσεχία, και δρομολογεί παρόμοιες αλλαγές και σε άλλες μονάδες παραγωγής. Οι ριζικές αλλαγές αποφασίστηκαν το 2017. Απώτερος στόχος της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να παρουσιάσει 70 νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα και να πουλήσει 22 εκατομμύρια οχήματα. Στην έδρα της VW γίνεται λόγος για «νέα εποχή» και «την μεγαλύτερη αντεπίθεση παγκοσμίως στο χώρο της ηλεκτροκίνησης».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ & ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ VW ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Προς το παρόν η μεγαλύτερη πρόκληση, λέει ο Ράινχαρντ ντε Βρις επικεφαλής ζητημάτων τεχνολογίας και logistics, είναι ότι ταυτόχρονα με τις βαθιές τομές στη μονάδα συνεχίζεται κανονικά η παραγωγή του νέου συμβατικού Golf. Ας σημειωθεί ότι 1.700 ρομπότ και 500 μεταφορικά συστήματα χωρίς οδηγό θα ενταχθούν στην παραγωγή αμαξωμάτων, ενώ ταυτόχρονα, μέχρι τα τέλη του 2020, ολοκληρώνεται η μετεκπαίδευση των εργαζομένων.

Πώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις βαθιές τομές

Στο επίκεντρο της παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων η VW θέτει την αποκαλούμενη κοινή πλατφόρμα ηλεκτρικών κινητήρων που δίνει, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα τοποθέτησης μπαταριών διαφορετικής ισχύος σε κάθε μοντέλο, αλλά και σειράς σημαντικών εξαρτημάτων. Με τη βοήθεια γυαλιών εικονικής πραγματικότητας οι εργαζόμενοι στη γραμμή παραγωγής έχουν ξεκινήσει ήδη από τώρα τη μετεκπαίδευση πολύ πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου.

Πώς όμως αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν εξειδικευθεί στους κινητήρες εσωτερικής καύσης και τώρα πρέπει να μάθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα κάτι εντελώς καινούργιο; Είναι γεγονός ότι η παραγωγή ηλεκτροκίνητων απαιτεί πολύ λιγότερα εξαρτήματα και γύρω στο 20% λιγότερο χρόνο εργασίας. Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι αποτιμούν καταρχήν θετικά την εγγύηση της VW για διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι το 2029, αλλά και τη δέσμευσή της για μια σταδιακή αύξηση της παραγωγής από 1.350 σε 1.500 οχήματα ημερησίως.

Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η μετεκπαίδευση στη μονάδα του Τσβίκαου θεωρείται πρότυπο. Σύμφωνα με τον γερμανό κατασκευαστή, πλήθος ενδιαφερόμενοι από τη Γερμανία, τις γύρω χώρες αλλά ακόμα και την Κίνα ή τις ΗΠΑ έρχονται στο ανατολικογερμανικό εργοστάσιο για να σχηματίσουν προσωπικά εικόνα για το πως οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στις βαθιές τομές. Το μέλλον θα δείξει αν και κατά πόσο θα πετύχει η στρατηγική της VW να πείσει τους εργαζομένους ότι η ηλεκτροκίνηση είναι και για τους ίδιους ευχή και όχι κατάρα. Το αγοραστικό κοινό ωστόσο περιμένει με ανυπομονησία τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα της VW. Ήδη πριν ξεκινήσει επίσημα η παραγωγή αρχές Νοεμβρίου, οι παραγγελίες για το ID.3 από το εργοστάσιο του Τσβίκαου έφθασαν τις 35.000 μονάδες.

Διαβάστε επίσης:

Ιδού τα πρώτα κίνητρα στα ΚΤΕΛ για την ανανέωση των λεωφορείων!

Ξανά στους δρόμους τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχων-Θα ξεσκονίζουν όλα τα οχήματα

Αυτά τα αυτοκίνητα δεν κατάφεραν να ληστέψουν…

Δημοφιλή στο Protothema.gr